OTLUKBELİ BOĞAZLI KÖYÜNDEN MEHMET DAĞISTAN’IN VEDASI

Otlukbeli Boğazlı köyünden Mehmet (Çavuş) Dağıstan
Otlukbeli Boğazlı köyünden Mehmet (Çavuş) Dağıstan

12  Aralık 1988’de, Çayırlı’dan bir otomobile atlayıp Boğazlı köyüne gitmiştim. Bagajda annemin hazırladığı yatak, üst baş ve Kahraman Bakkaliyesinden (Nazım Kahraman) aldığım öteberi  vardı. O zaman Otlukbeli beldeydi. Otlukbeli ve çevre köylerin resmî işleri Çayırlı ilçesinde yürütülürdü.  İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünde işlerimi hallettikten sonra köy yoluna düşmüştüm…

Henüz 22 yaşındaydım… 

Hava çok soğuktu…

Köye akşamüzeri vardım. İki odalı köy lojmanına eşyamı bırakır bırakmaz köylüler koluma girdi. Kendimi  sıcacık bir evde buldum.  Sac sobada  tezek yanıyordu. Sedirin üzerinde, çoğu bağdaş kurmuş, köylülerle kucaklaştık.

Özlem duyduğum insan sıcaklığına kavuşmuştum.

Belleğimi yokluyorum, acaba o gün kimin evine konuk olmuştum? Yanılmıyorsam, Karyağdı’ların eviydi. O gün gençler bir araya gelmiş olmalıydı. Onların dostluk ve kardeşlik ilişkileriyle köye bahar gelmişti.

Mehmet Dağıstan
Mehmet Dağıstan

Boğazlı Köyü İlkokulunda  iki öğretmen arkadaş görev yapıyordu:  Fatin Rüştü Yıldırım ve Hatice Bahadır.  Okulun iki öğretmen kadrosu vardı. Tekmile Çalışkan il dışına atandığından, bir öğretmen kadrosu açığı oluşmuş, yerine vekil öğretmen ataması yapılmıştı.  Ben göreve başladıktan sonra, vekil öğretmen Hatice Bahadır görevden ayrılmak zorunda kalmıştı. Hatice Hanım’ın görevden ayrılmasından kendimi sorumlu tutmuş, üzülmüştüm.

Boğazlı Köyü İlkokulunun hemen yanı başında oturan  Dağıstan ailesini  kısa sürede tanıdım. Mehmet Dağıstan (Çavuş)’la  tanıştığımızda 55 yaşındaydı. Ders çıkışında sık sık yanımıza gelir, hâl  hatır sorardı. Okula doğru gelirken yüzü gülerdi. Genelde eve davet etmek için  uğrardı.  Koluma girdiğinde günün yorgunluğunu unuturdum. Onunla yan yana yürüdüğümde yüreğinin sesini duyardım.

Yüreği iyilik ve güzellik için çarpardı.

Temiz ve düzenli evine oturur oturmaz kızına seslenirdi:

“Güldiken, hocama yemek getir!”

Sakin, hoşsohbet, güler yüzlü, güven verici, konuksever bir insandı.  Değerli eşi ve  sevgili çocukları da ona benzerdi. Özcan, Hüseyin, Arzu, Birgül ve Güldiken, babaları Mehmet Çavuş’un temiz karakterine sahipti. Bir anne ve baba için bundan daha büyük bir mutluluk olamazdı.  Onun öfkelendiğine hiç tanık olmadım. Eline, diline, beline sahip bir Boğazlı beyefendisiydi. Dağarcığında kötülük olmayan bu Anadolu bilgesi, güçlü mizah yeteneğiyle çevresine mutluluk saçardı.

Erzincan Otlukbeli Boğazlı köyü (Fotoğraf:Erzincan Otlukbeli Boğazlı Köyü Dayanışma ve Kültür Derneği - Boğder)
Erzincan Otlukbeli Boğazlı köyü (Fotoğraf: Erzincan Otlukbeli Boğazlı Köyü Dayanışma ve Kültür Derneği – Boğder)

 

Aralarında  Nuri Okur (Nuri Dede), Yaşar Kotan, Rahmi Karataş (Muhtar)’ın da    yer aldığı köylüler bir araya geldiğinde gözüm kulağım Mehmet Çavuş’ta  olurdu. En can sıkıcı sorunları mizaha döker, gergin atmosferi dağıtırdı.

Köyün genç öğretmeniyle ilgili kaygılanırdı:

“Hocam, bir çiçekle bahar gelmez!”

Boğazlı köyünde yarım dönem çalışabildim. 1989 yılı Eylül ayında, çok sevdiğim Boğazlı köyüne, Mehmet Çavuş’a, Yaşar Kotan’a veda ettim. Mehmet Çavuş’u,  1997 yılında, Gazi Mahallesi’ndeki evinde ziyaret etmiştik. Ziyaretten sonra arada bir telefondan görüşür, sohbet ederdik. Yaz mevsimini Boğazlı köyünde geçirirdi. Bir yaz tatilinde, köyde ziyaret etmeyi düşündüğümü söylediğimde çok mutlu olmuştu. O ziyaret bir türlü gerçekleşmedi.

23 Eylül 2017’de, Erzincan Otogarında gözlerim Mehmet Dağıstan’ı aramıştı. http://www.huseyincanerik.com/index.php/177-erzincan-otogarindan-insan-manzaralari

Onun sessiz sedasız vedasından birkaç gün önce haberdar olabildim. İlerleyen yaşına karşın hep genç kalan Mehmet Çavuş’tan ebediyen ayrı kalmak, yüreğimi burkuyor. Bir doğa yasasıdır, hiçbir şey yoktan var, vardan da yok olamaz. Mehmet Çavuş’un insana güven veren kişiliği  asla yok olmayacak.  O, yüreği insanlık için çarpanlardan geriye kalan en güzel miras olarak yaşamaya devam edecek…

Dağıstan ailesinin fedakâr annesi
Dağıstan ailesinin fedakâr annesi

(Yalova, 2 Şubat 2020)

 

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    • Kasım 19, 2024
    • 10 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ  KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    • Kasım 5, 2024
    • 38 views
    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    • Ekim 30, 2024
    • 1420 views
    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    • Ekim 24, 2024
    • 52 views
    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    • Ekim 11, 2024
    • 93 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

    • Ekim 8, 2024
    • 49 views
    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ