ÖĞRENCİLER, YGS VE LYS’YE KENDİ OKULLARINDA GİRMELİDİR

            ÖSYM’YE SINAV ÖNERİLERİ

             2017 yılı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 10 haziranda başladı. Toplam 5 oturumda gerçekleştirilecek olan sınavlar, 18 haziranda tamamlanacak. LYS’ye, 1 milyon 506 bin 479 adayın katılması bekleniyor.  YGS’de tanık olunan bazı görüntülerin LYS’de ‘tekerrürü’, kafa yorulması gereken sorunlardan biri olarak ele alınmalıdır.  Sınava gecikme, yanlış salonda sınava girme girişimi vb. sorunlar,  LYS’yle ilgili bazı önlemlerin alınması gerektiğine işaret etmektedir. Uyarılara karşın tekrar edilen bazı hataların, ÖSYM’nin alabileceği kararlarla en aza indirilebileceği düşünülmektedir. Bu yazıda, sınavlarda karşılaşılan bazı sorunlara dikkat çekilmekte ve pratik bazı önerilere yer verilmektedir.

           Sorun, Sınavların Farklı Okullarda Yapılmasından Kaynaklanmaktadır

           ÖSYM tarafından düzenlenen sınavların genellikle ortaöğretim kurumları ile üniversitelerde yapıldığı görülmektedir. Sınavların yapıldığı gün, trafikte olağanüstü bir hareketlilik yaşanmakta ve sinirler gerilmektedir. Büyük kentlerde yoğunlaşan trafikten, sınava yetişme çabasındaki öğrenciler olumsuz yönde etkilenmektedir. Trafikteki yoğunluk, aslında sınavdan önce başlamaktadır. Adaylar, sınav binalarını önceden tanımak amacıyla yola düşmektedir. Yola yalnız başına çıkanların sayısı oldukça azdır. Liseyi yeni bitiren öğrenciler aileleriyle birlikte okul keşfine çıkarken anlamsız bir ekonomik kayıp yaşanmaktadır.

          Olağan koşullarda bu kadar hareketliliğe yol açmayacak olan uygulama kriz yaratmaktadır! Bu krizin ana nedeni, sınavların farklı okullarda yapılmasıdır.

          Peki niçin? Sınavlar niçin farklı okullarda yapılmaktadır?

         Bu soruyu hepimiz kendimize sormalıyız. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), ÖSYM, anne ve babalar, okul müdürleri… Hemen herkesin bu soruya vereceği bir yanıt olmalıdır.

          Sınavların niçin farklı okullarda yapıldığı sorusu, sorunun çözümünde anahtar rol oynamaktadır. Yukarıda özetlenen kargaşanın nedeni, farklı okullarda sınava girilmesidir.

  Tablo 1- LYS’ye giriş tarih-saatleri           

 

Sıra Nu     

Sınav Türü    

Tarih

Binaya En Geç  Giriş Saati

Başlama Saati

Süre

 

1

LYS-4

Sosyal Bilimler

10 Haziran 2017 Cumartesi

 

09.45

 

10.00

 

135 dakika

2

LYS-1

Matematik

11 Haziran 2017

Pazar

 

09.45

 

10.00

 

135 dakika

3

LYS-2

Fen Bilimleri

17 Haziran 2017 Cumartesi

 

09.45

 

10.00

135 dakika

4

LYS-5

Yabancı Dil

17 Haziran 2017 Cumartesi

 

14.15

 

14.30

120 dakika

5

LYS-3

Edebiyat-Coğrafya

18 Haziran 2017

Pazar

 

09.45

 

10.00

120 dakika

 Kaynak: 2017 ÖSYS Kılavuzu

        Aynı Gün İki Ayrı Yerde Sınava Girilir mi?

        Normal koşullarda girilmez, girilmemesi gerekir. Uygulamaya bakıldığında aynı gün iki ayrı sınava iki farklı okul/binada girildiği görülmektedir. Örneğin 17 haziran günü LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı sabah 10.00’da, LYS-5 Yabancı Dil Sınavı ise 14.30’da yapılmaktadır. O gün sınavı olan adaylar, iki ayrı okulda sınava girmektedir. Sabah sınavından çıkan adaylar öğleden sonraki sınava ancak özel araçla yetişebilmektedir. Bu durumda, toplu ulaşım araçlarından yararlanma olanağı sıfırlanmaktadır.

        Özel Araçlar Trafiği Felç Ediyor

       Öğrencinin tanımadığı, bilmediği bir okulda sınava girmesi, öğrencilerle birlikte velilerin de kaygılanmasına neden olmaktadır. Bu durum, doğal olarak ‘refakatçi’ sayısını arttırıyor. Lise öğrencileri sınava yalnız başına katılmıyor.  Onlar istese bile aileleri bunu kabullenmek istemiyor. Öğrencilerin, refakatçilerle birlikte yola düşmesi sınav günlerinde kargaşaya yol açmaktadır.   Her öğrencinin en az bir yakınıyla birlikte sınav binasına gittiği düşünüldüğünde, sınav günlerinde düğün konvoylarını aratmayan bir hareketliliğin yaşanması kaçınmaz hâle gelmektedir. YGS’ye  2 milyon 162 bin 895 kişi katılmıştır. Her öğrenci yanına ailesinden birini aldığında, sınav günü toplam 4 milyon 325 bin 790 kişi sokağa çıkmaktadır! LYS’ye katılan 1 milyon 506 bin 479 aday, en az bir ‘refakatçi’yle birlikte 3 milyon 12 bin 958 kişi etmektedir! Bu kalabalığın özel araçla trafiğe çıktığı göz önünde bulundurulduğunda,  trafik sıkışıklığı ve gürültü, sınav güvenliğini tehdit eden önemli  etkenlerdendir. Kalabalık, sınav binalarının etrafını kuşatmakta ve sınav güvenliğini tehlikeye sokmaktadır.   Özel araçların otoparka dönüştürdüğü okullarda sağlıklı  sınav koşulları ortadan kaldırılmaktadır.

        Ulaşım Kartlarına El Konulmalı mı?

        ÖSYM’nin sınav güvenliğine ilişkin bazı önlemlerinin sorgulanması gerektiği ifade edilmektedir. Sınavlarda kopya,  ağırlıklı olarak, soruların çalınması ya da değerlendirme merkezindeki müdahalelerden kaynaklanmaktadır. Ölçme ve değerlendirme merkezli sınav güvenliği esas alınmalı,  görevlilerin seçimi ve denetimine özen gösterilmelidir. Görevlilere karşın salonda kopya çekilmesi, sanıldığı kadar kolay değildir. Bunun  olanaksız olduğu bile söylenebilir. Kopyayı önleme savıyla, kapıda öğrencilerin ulaşım kartlarına vb. el konulmasına gerek yoktur. Bu tür uygulamaların, sınavlara ‘refakatçi’yle birlikte gidilmesine yol açtığı değerlendirilmektedir.

       Sonuç ve Öneriler      

  1. Adaylar, YGS ile LYS’ye öğrenim gördükleri okullarda katılmalıdır.
  2. Daha önce mezun olan öğrenciler, adreslerine en yakın okullarda sınava girmelidir.
  3. Adayların kendi okullarında sınava girmesinin, sınav günü yaşanan yoğun trafiği azaltması beklenmektedir.

  4. Her öğrencinin kendi okulunda sınava girmesinin, sınava olağanüstü işlev yüklenmesini önleyeceği ve sınav kaygısını en aza indireceği düşünülmektedir.

  5. Öğretmenlere, görevli olmadıkları okullarda sınav görevi verilmelidir.

  6. Bina sınav sorumlularının sayısı, binada sınava giren öğrenci sayısı göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Öğrenci sayısının fazla olduğu okullarda birden çok bina sınav sorumlusu görevlendirilmelidir.

  7. Sınava uygun olmadığı düşünülen okullara en yakın okullarda sınav yapılmalıdır.

  8. Sınav yapılan okul bahçesine ve üniversite yerleşkesine özel araç alınmamalıdır.

  9. Okul bahçeleri ile üniversite yerleşkelerine görevliler ve öğrencilerden başka kimse sokulmamalıdır.

  10. Sınav, salona adım atıldığı anda başlar. Sınavdan en az 15 dakika önce salona girme zorunluluğu yeniden tanımlanmalıdır. 10.00’da başlaması gereken sınavın başlama saati 09.45, 14.30’da başlaması gereken sınavın başlama saati ise 14.15 olarak belirtilmelidir.  

  11. Bazı okul önlerinde karşılaşılan ücretli ‘emanet’ uygulaması, ayıplı davranışlardandır ve önlenmelidir.

  12. Sınavlar okullar tatile girmeden önce, yaz sıcağının henüz başlamadığı tarihlerde yapılmalıdır. Bunun için mayısın ikinci haftasının uygun olacağı öngörülmektedir.  

 13.06.2017/Körfez

 Kaynakça:

 http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2017/OSYS/LYS/KILAVUZ_18042017.pdf Erişim: 13.06.2017.

 http://www.cnnturk.com/universiterehberim/2017-ygsye-kac-kisi-girdi Erişim: 13.06.2017.

 

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR DEREBOYU’NDA AĞLAYAN  ÇEŞME

    • Eylül 5, 2024
    • 20 views
    PÜLÜMÜR DEREBOYU’NDA AĞLAYAN  ÇEŞME

    SONGÜL BUDAK ASLAN, “BİR ZÜMRÜT ON ÜÇ KADIN”LA ÇÜRÜMÜŞLÜĞE NEŞTER VURUYOR

    • Eylül 3, 2024
    • 25 views
    SONGÜL BUDAK ASLAN, “BİR ZÜMRÜT ON ÜÇ KADIN”LA ÇÜRÜMÜŞLÜĞE NEŞTER VURUYOR

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    • Ağustos 9, 2024
    • 616 views
    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK  KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU  HÜSEYİN ASLAN

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    • Temmuz 27, 2024
    • 503 views
    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    PÜLÜMÜR ÇATALYAKALI ALİ DOĞAN’IN TERK EDİLMİŞ EVİ: YÜREĞİMİ DÖVEN DALGALAR

    • Temmuz 16, 2024
    • 733 views
    PÜLÜMÜR ÇATALYAKALI ALİ DOĞAN’IN   TERK EDİLMİŞ EVİ: YÜREĞİMİ DÖVEN DALGALAR

    NAZIMİYE OĞULLAR (HILVES) SERDENİYE MEZRASINDAN NOTLAR

    • Temmuz 4, 2024
    • 486 views
    NAZIMİYE OĞULLAR (HILVES) SERDENİYE  MEZRASINDAN NOTLAR