ÖĞRENCİ İNTİHARLARI

Bu yazı, Öğretmen Dünyası’nın  Nisan 2004 tarihli 292. sayısında yayımlanmıştır.    Bu  yazıyla, yaşama içgüdüsüne aykırı bir biçimde,  insanı kendi eliyle  ölüme sürükleyen intiharı eğitim kurumlarında  tetikleyen etkenlere  dikkat çekilerek, …

ÖĞRENCİ KARNELERİ

Bu yazı, Öğretmen Dünyası’nın Aralık 2003 tarihli 288. sayısında yayımlanmıştır.    Değerlendirme sonuçlarının  yer aldığı     karnelerin,  öğrencilerin  ilgi, yetenek ve  birikimlerini yeterince yansıttığı  söylenemez.  Günümüzde karne araç olmaktan çıkarılmış,  adeta …

10 KASIM KONUŞMASI

Bu konuşma, 10 Kasım 2003 tarihinde,  Derince Huriye Pak ilköğretim Okulunda, 10 Kasım Atatürk’ü Anma töreninde yapılmıştır.   SAYIN  KONUKLAR,  DEĞERLİ  ARKADAŞLAR,  SEVGİLİ  ÖĞRENCİLER,             Cumhuriyet Devrimimizin büyük   önderi Mustafa…

OKULÖNCESİ YABANCI DİL EĞİTİMİ

Okulöncesi eğitim kurumlarında, Anayasanın 3. ve  42. maddesi  ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’na aykırı bir biçimde,  yabancı dilde eğitim verilmektedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılma dönemindeki yabancı  hayranlığını çağrıştıran bu…

OKULÖNCESİ EĞİTİM

Bu yazı, Öğretmen Dünyası’nın Temmuz 2004  tarihli 295. sayısında yayımlanmıştır.   ÖZET             Bu yazıda, 0-72 aylarda  verilen  okulöncesi eğitimin,  çocuğun sosyal, zihinsel, kültürel  gelişimini  nasıl etkilediği  sorusuna yanıt aranmaktadır. …

OKULLARDA ULUSLARARASI YARIŞMALAR

Bu yazı, Öğretmen Dünyası’nın  Ekim 2002 tarihli 274. sayısında yayımlanmıştır.    Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve orta dereceli okullarda    düzenlenen    ulusal-uluslarası  yarışmaların bir kısmında  Milli Eğitim Temel Kanunu ve…

OKUL ONARIMLARI

Bu yazı, ABECE’nin  Ağustos 2004  tarihli 216. sayısında yayımlanmıştır.    Bu yazıda, 4734 sayılı  Kamu İhale  Kanunu kapsamında onarılan okulların kısa sürede neden kullanılamaz hale geldikleri sorusuna yanıt  aranmaktadır.  Onarımı…

OKUL KOOPERATİFLERİ VE KANTİNCİLİK

            Bu yazı, ABECE’nin  Nisan 2003 tarihli 200. sayısında yayımlanmıştır.             Eğitimde  ulusal  hedeflerden  sapma,  çok  yönlüdür.  Ne  yazık ki  bunların üzerinde  yeterince  durulmamaktadır. Örneğin …

OKUL GEZİLERİ

Bu yazı, Öğretmen Dünyası’nın  Mayıs 2004 tarihli 293. sayısında yayımlanmıştır.   Güncel  gezi dosyasına aşağıdaki adresten ulaşılabilir. Söz konusu sayfada okul gezileri ile ilgili tüm bilgi ve belgeler yer almaktadır.…

OKUL AİLE BİRLİĞİ YÖNETMELİĞİ NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?

Bu yazı, Öğretmen Dünyası’nın  Temmuz 2006  tarihli 319. sayısında yayımlanmıştır.    ÖZET Millî Eğitim Bakanlığı, Okul-Aile  Birliği Yönetmeliği’ni  değiştirdi.  Yeni  yönetmelikle, aile  birliklerine, okulların  yapım, onarım,  araç-gereç vb.  ihtiyaçlarını  karşılama, …

MEB SOSYAL BİLGİLER 4. SINIF DERS VE ÖĞRETMEN KILAVUZ KİTAPLARI

Ders kitapları,  Millî  Eğitim Bakanlığı  Ders  Kitapları  Yönetmeliği,  Ders  Kitaplarında  Aranacak  Nitelikler  ile  Yayın  Evlerinde  Aranacak  Şartlar, Ders Kitaplarının  Hazırlanması, İncelenmesi,  Değerlendirilmesi  ve  Eğitim  Araçlarının  Seçimine  İlişkin  Yönerge’de belirtilen  hükümlere…

İLKÖĞRETİMDE OYUNCAĞIN ROLÜ

Derince Huriye  Pak İlköğretim  Okulu/KOCAELİ Bu yazı, Öğretmen Dünyası’nın  Mayıs 2003  tarihli 281. sayısında yayımlanmıştır. Sözlükler  oyuncağı,  “Çocukları  eğlendirmeye  yarayan nesne”  biçiminde  tanımlamaktadır. Her  oyuncağın  çocuğu   eğlendirme  özelliği  vardır. Şöyle…

İLKÖĞRETİMDE MATEMATİK ÖĞRETİMİ

Bu yazı, Öğretmen Dünyası’nın  Ocak 2005 tarihli 301. sayısında yayımlanmıştır.   ÖZET Bu yazıda,  ilköğretimde  matematik öğretiminde karşılaşılan  çeşitli  sorunlara  pratik çözüm önerileri sunulmaktadır.    LGS ve  ÖSS’de   her yıl yinelenen…

İLKÖĞRETİMDE DEVAMSIZLIK SORUNU

(Bu yazı, ABECE’nin Mayıs 2005 tarihli 225. sayısında yayımlanmıştır.    ÖZET Millî Eğitim Bakanlığı  mevzuatında  özellikle  son yıllarda yapılan  bazı değişikliklerle  zorunlu  eğitim işlevsiz  hale  getirilmektedir. Bir  yandan ‘Haydi Kızlar…

İLKÖĞRETİM MATEMATİK PROBLEMLERİ

Bu yazı, Bilim ve Ütopya’da 2005 yılında yayımlanmıştır.   ÖZET Bu   yazıda, ilköğretim 1-8. sınıflarda okutulan matematik ders kitaplarındaki problemlerin içerikleri   üzerinde durulmaktadır. Yirmi  kitapta yer alan toplam 2662 problem…

İLKÖĞRETİM 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KİTABIYLA İLGİLİ DEĞERLENDİRME

ÖZET Bu çalışmada, 2007-2008 yılında ilköğretim 8. sınıflarda okutulan Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabının içeriyi ele alınmaktadır. Ulusal Kurtuluş Savaşı ile Atatürk  devrimlerinin nasıl işlendiği sorusuna yanıt aranan…

EĞİTİMDE KOPYA OLGUSU

Bu yazı, ABECE’nin Kasım 2003 tarihli 203. sayısında yayımlanmıştır.   Sadece bilgi  ölçmeye  yarayan  değerlendirme sistemi; velilerin,  öğrencinin yetenek ve kapasitesini aşan  başarı beklentisi;     ülkenin ihtiyaçlarıyla çelişen ezberci   eğitim;  öğrenciyi …

BELİRLİ GÜN VE HAFTALARDA EĞİTİM

ÖZET             Türkiye ulusal eğitimi   küreselleşmeye kurban edilmektedir. Ulusal pazarın tasfiye sürecinin   hızlandırılması, eğitimin ulusal niteliklerinden bütünüyle arındırılması  sorununu  da beraberinde  getirmiştir.  Eğitim  sistemimizin- elli yıllık erozyona rağmen-  varlığını sürdüren …

ÖLÜM!

Mehmet amcayı tanıyanınız var mı? Bir zamanların Mehmet Efe’si…  Onu tanıyanlar bilir;   eli açık, mert, cesur ve çalışkan biridir.   Adamcağız bir trafik kazası geçirdi ve hayatı zindana döndü. Tekerlekli sandalyeye…

AKIL TUTULMASININ ‘SAĞ’I VE‘SOL’U

Ülkemizde ‘sağ’ını ve ‘sol’unu karıştıranların sayısı oldukça fazla. Trafikte de sıkça tanık olduğumuz bu yön karıştırma sorunu, Türklere özgü bir durum değil. Sizin anlayacağınız, yönleri ve renkleri karıştırmak, ulusal bir…