Yalova Belediyesine bağlı zabıta ekiplerinin bir uygulaması, devlet terbiyesinde yaşanan aşınmayı gözler önüne serdi. Yalova Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, Dere Mahallesi Kocaçayır 2. Sokak’ta budanan ağaç dallarını kaldırıma bırakan bir yurttaşın kapısını üç gün üst üste çalarak rahatsız etti. Zabıtanın, kapısını çaldığı yurttaşla yaşadığı tartışma, kayıtlara girdi. Zabıta memurlarının, yurttaşın, Yalova Belediyesine yaptığı başvurulardan habersiz olduğu ve kurumdan talimat almadan hareket ettiği anlaşıldı.
Yalova’da ağaçları budayan bir yurttaş, dalları bahçenin önündeki kaldırıma bıraktıktan sonra Belediyeye haber verdi. Atıklar, 9 Mart’ta kaldırıma bırakılmış, aynı gün Belediyenin 153 numaralı telefonuna bilgi verilmişti. Kayıt altına alınan görüşmede, atıkların ne zaman, nereye bırakıldığı belirtilmiş. Görüşülen yetkili, gerekli bilgiyi aldıktan sonra atıkların toplanacağını söylemiş.
11 Mart 2020 günü, Zabıta Müdürlüğünün pikabıyla vatandaşın kapısına gelen zabıtalar atıklarla ilgili sözüm ona ‘araştırma’ yapıyor. Zabıtalardan S. S., mahallelinin gözleri önünde, ev sahibinden izinsiz, bahçe çevresinde inceleme yapıyor! Ev sahibi, defalarca çalan kapı zili üzerine dışarı çıkarken, zabıta S. S., bahçe çevresindeki inceleme sonuçlarını yüksek sesle paylaşıyor:
“Buraya ait!”
Zabıta, ev sahibinin, iki gün önce telefondan ‘Alo 153’e verdiği bilgiden habersiz, atıkların ait olduğu evi belirliyor!
Helal olsun!
54 yaşındaki zabıtanın, devletin çalışma ilkeleri konusunda deneyimsiz olduğu görünüyor!
Kaldırım işgallerinde kullanılan masa ve sandalyelere el koyma becerisini geliştiren zabıta, ağaç dallarının fotoğrafını çekiyor. Belli ki, kuruma yapılan başvurudan bağımsız hareket ediyor.
Yurttaş, zabıtanın yanına gidiyor, durumu açıklıyor. Zabıta, atıklar için Belediyeye para yatırılması gerektiğini söylüyor. Yurttaş, aynı gün Belediyeye giderek yazılı başvuruda bulunuyor, ücret yatırıyor. O gün başka yerden aldığı yükle evin önüne gelen kamyon, dalların küçük bir kısmını alıp gidiyor.
Ağaç dallarının kalan kısmı yerinde bırakılıyor.
Diğer gün, 12 Mart’ta, bu kez motosikletli iki zabıta evin önüne gidiyor. Bu zabıtalar, bir gün önce gelen ekipten farklı ve onlardan habersiz! Zabıtalar, birbirinden habersiz, Belediyeden bilgi almadan gelişigüzel ‘baskın’a çıkıyor! Yeni ekip de ‘araştırma’ yapıyor!
Yurttaş, 13 Mart günü, saat 08.30’da yeni bir dilekçeyle Belediyeye gidip durumu bildiriyor ve zabıtaların rahatsız edici uygulamasıyla ilgili yasal işlem talebinde bulunuyor. Belediyeden, atıklar için yine para isteniyor.
Yurttaş istenen parayı ikinci kez ödüyor.
Yurttaş, ödemeden sonra evine dönüyor. Birkaç saat sonra, saat 09.50’de, yurttaşın kapısı yine çalınıyor. Kapıyı, 11 Mart’ta gelen zabıta ekibi çalıyor! Tartışma, mahallelinin gözleri önünde cereyan ediyor! Tartışmada, daha önce bahçede ‘inceleme’ yapan S.S. adlı zabıta öne çıkıyor!
Yurttaş, Belediyeye yaptığı iki ayrı başvuruya karşın, üst üste üç gün kapısının zabıta tarafından çalınmasına tepki gösteriyor. Zabıta S.S., kapısını çaldığı yurttaşa, adını soruyor!
Üst üste üç gün kapısı çalınan yurttaşın kim olduğu bile bilinmiyor!
Yurttaş, üç gün üst üste yapılan bu uygulamanın kanunsuzluğundan söz ediyor. Tartışmada, zabıtanın, 12 Mart günü kapıya gelen motosikletli ekipten habersiz olduğu ortaya çıkıyor! Yalova Belediyesi zabıta ekiplerinin, birbirinden habersiz, Dere Mahallesi’nde oturan yurttaşı rahatsız ettikleri ortaya çıkıyor.
Yurttaş, başvuruyu hatırlatınca, zabıta belge göstermesini istiyor! Belediyenin emrinde çalıştığı düşünülen ekip, kurumuna yapılan başvuruları dikkate almadığı gibi, kurumdaki yazışma örneğini kapısını çaldığı yurttaştan talep ediyor!
Zabıta (S.S), kurumdan habersiz gelişin bir görev kusuru olduğunu düşünemiyor ve komşu evleri eliyle işaret ederek, “Komşularınız sizi şikâyet etti.” diyor! Yurttaş, komşularını töhmet altında bırakan zabıtayı uyarıyor. Kapısı üçüncü kez çalınan yurttaş, telefondan Belediyeyi arayarak durumu bildiriyor. Belediyenin, sözü edilen kanunsuz uygulamayla ilgili herhangi bir yasal işlem yürütüp yürütmediği henüz bilinmiyor.
YALOVA BELEDİYESİ ZABITA MÜDÜRLÜĞÜNE SORULAR
- Ekiplerinizin üç gün üst üste gerçekleştirdiği bu baskınlar, bilginiz dâhilinde miydi?
- Belediyeye başvuran yurttaşı telefondan aramak yerine, ikametgâha zabıta göndermek, Müdürlüğünüzün olağan uygulamalarından biri midir?
- Yurttaşın telefon ve yazılı başvurusuna karşın ekiplerinizin mahalle ortasında ‘inceleme’ yapması, devlet gelenekleriyle örtüşüyor mu?
- Zabıtalarınız kimden talimat alıyor? Sorununu, üç ayrı başvuruyla Belediyeye ileten yurttaşın kapısına zabıtaları kim gönderdi? Müdürlüğünüz, Yalova Belediye Başkanlığına yapılan başvuruları dikkate almadan mı hareket ediyor? Yalova Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Yalova Belediye Başkanlığının emir ve talimatlarını dikkate almıyor mu?
- Zabıta ekipleriniz, olaylara, Müdürlüğünüzden talimat almadan mı müdahalede bulunuyor?
- Kamu taşıtlarını, üç gün üst üste yurttaşları rahatsız etmek için kullanmak, kamu görev bilinciyle açıklanabilir mi? Uygulama, kamu kaynaklarını verimli ve etkin kullanma mantığıyla çelişmiyor mu?
- Zabıta ekipleriniz, rastgele çalan her telefondan sonra, kurumdan bilgi ve onay almaksızın, ‘operasyon’a çıkma yetkisine sahip mi?
- Yurttaşın, 13 Mart 2020 tarihli başvurusunda ayrıntılı olarak belirtilen şikâyetler hakkında bugüne kadar herhangi bir yasal işlem başlattınız mı?
- Zabıtanın sözü edilen uygulaması, kamu çalışanlarının uyması gereken disiplin kurallarına uygun mu?
- Zabıta ekiplerinin eylem ve davranışlarının kurumunuzu bağladığı gerçeğinden haberdar mısınız?
Yalova Belediye Başkanlığının, zabıtanın söz konusu uygulamasıyla ilgili nasıl bir yol izleyeceği konusu merak ediliyor.
(Yalova, 22 Mart 2020)