Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi kapsamında 22 Ocak-9 Şubat 2018 tarihleri arasında, Antalya’nın beş yıldızlı otellerinde, Suriyeli öğrencilerin dersine giren öğretmenlere zorunlu eğitim verileceğine ilişkin kararı, ocak ayında alındığı belirtilen yeni bir kararla tartışmalı hâle geldi (pictes.meb.gov.tr). 10 bin 175 öğretmenin katılması beklenen hizmet içi eğitimin, kısa aralıklarla yazılan çelişkili yazılarla uzun süre tartışılacağı öngörülüyor.
15 ve üzeri Suriyeli öğrencisi bulunan okullarda, Suriyeli öğrencilerin derslerine giren sınıf, rehberlik ve diğer alan öğretmenlerinin alınacağı açıklanan eğitimler için tanınan başvuru ve onay işlemleri sona erdikten sonra, eğitime katılımın zorunlu olmadığı belirtiliyor. Öğretmenlerin son başvuru süresi, 31 Aralık 2017’di! Okul yönetimlerine 1-3 Ocak 2018 tarihlerinde onay yetkisi tanınmıştı.
Başvuru ve Onaydan Sonra Gelen ‘Zorunlu Değil’ Açıklaması!
Yeni açıklama, öğretmenlere tanınan başvuru süresinden sekiz, okul yönetimleri için öngörülen son onay tarihinden beş gün sonra yapılmış. Kararın, il millî eğitim müdürlüklerinden ilçelere, ilçelerden de okullara hangi tarihlerde ulaştırıldığı bilinmiyor.
Antalya’da, beş yıldızlı otellerde gerçekleştirilecek olan eğitim, yarıyıl tatiline denk gelmesi, yüksek maliyet gerektirmesi, eğitim ihtiyacıyla ilişkilendirilememesi, öğretmenlerin tamamının daha önce eğitim görmesi vb. gerekçelerle büyük tepki görmüştü. Yeni kararın, tepkileri hafifletmek ve olası hukuki sorunlarla başa çıkmak için alındığı tahmin ediliyor.
Devlet Birikimi İstikrar Gerektirir
Kararı, Devlet birikimiyle açıklama olanağı bulunmuyor. Kararla ilgili çelişkiler şöyle özetlenebilir:
1.Katılım zorunlu değil: Kararda, eğitime katılımın zorunlu olmadığı belirtiliyor. Daha önce yapılan duyuruda (pictes.meb.gov.tr) eğitimin zorunlu olduğu belirtilmiş ve okullara tanınan kontenjan kadar başvurudan okul yönetimleri sorumlu tutulmuştu. Yeni duyurunun, sistemin, başvuru ve onay işlemlerine kapatılmasından bir hafta sonra yapıldığı görülüyor. Bu durumda, eğitime zorunlu olarak başvuruda bulunanların durumu ne olacak?
2. Başvurular için dilekçe istenmesi: Kararla, eğitime katılacak öğretmenlerden dilekçe alınması görevi okul müdürlüklerine veriliyor. Başvuru ve onay işlemleri için aranmayan dilekçe koşulunun, sistem kapatıldıktan sonra gündeme getirildiği görülüyor. Bir hafta önce sona eren işlem için dilekçe isteniyor! Zorla başvuruda bulunan öğretmen dilekçe vermediği zaman ne olacak? Okul yönetimi, süresi sona eren işlem için dilekçe talebini yerine getirmeyen öğretmene soruşturma mı açacak? Dilekçe vermeyen öğretmenlerin sorumluluğu kime ait olacak? Öğretmenlerin dilekçe verdiğini varsayalım. Peki, dilekçeye hangi tarih atılacak? Başvurusu onaylanan bir öğretmen, işlemden sekiz-on gün sonra başvuru dilekçesi mi verecek? Gerçekleştirilmiş bir işleme dilekçe koşulu getirilmesi, olsa olsa hukuksuz karara imza atanları korumaya hizmet eder. Uygulamayla yeni kanunsuzluklara zemin hazırlandığı anlaşılmaktadır.
Öğretmenler ve Okul Yönetimleri ne Yapmalı?
Eğitime katılmak istemeyen öğretmenler okul müdürlüklerine yazılı başvuruda bulunarak, iptal talebinde bulunabilir. Başvuru sahipleri, (pictes.meb.gov.tr)’deki açıklamaları dayanak göstererek, zorla yaptırılan başvuru işleminin iptalini isteyebilir. Okul müdürlükleri, Genel Müdürlüğün eski ve yeni açıklamalarını ilgi tutarak iptal dilekçelerini ilçe millî eğitim müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
Devlet Yönetimi Ciddiyet İster
Suriyeli öğrenci okutan öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim uygulaması, Devlet yönetiminde yaşanan bazı sorunları gün ışığına çıkarmıştır. Birbiriyle çelişen, uygulamada sorunlara yol açan, altından kalkılamayacak sıkıntılara neden olan kararlar, Devlet aklı ve birikimini göreve davet etmektedir.
(Körfez, 11.01.2018)