Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Suriyeli öğrencilerin eğitiminde kullanılan ders kitaplarını Avrupa Birliği (AB) ve UNICEF’in katkılarıyla hazırlıyor. Söz konusu kitaplar için ne kadar harcama yapıldığı bilinmiyor. Bakanlığın yıl sonu faaliyet raporlarında AB-UNICEF kaynaklı harcamalara ilişkin herhangi bir bilgiye rastlanmıyor. Bakanlık, 2016-2017 yıllarında, UNICEF’ten sağlanan kaynaklarla yabancı uyruklu öğrenciler için Türkçe Ders ve Çalışma Kitapları hazırlattı. Sözü edilen kitaplar, Yunus Emre Enstitüsüne hazırlatıldı. Kitapların tamamı MEB Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 8. maddesine aykırı hazırlandı. Söz konusu Yönetmelik’in 8. maddesine göre (ç/4-5), ders kitaplarında Türk bayrağı, İstiklal Marşı, Atatürk, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, Andımız zorunlu. Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine ‘entegrasyonu’nu amaçlayan projenin ders kitaplarında Türk bayrağı, İstiklâl Marşı, Atatürk, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Andımız’a yer verilmemiş. Peki, bu kitapları kimler hazırladı? Yönetmelik’e aykırı kitaplar kimin zamanında hazırlandı? Yazarlara ne kadar ödeme yapıldı?
İSTİKLAL MARŞI OLMAYAN, BAYRAKSIZ VE ATATÜRK’SÜZ KİTAPLARI HAZIRLAYANLAR
Sıra No | Kitap Adı | Editörler | Yazarlar | Yayın Evi |
1 |
Türkçe Öğreniyorum 1 Ders Kitabı |
Yrd. Doç. Dr. Erol Barın, Yrd. Doç. Dr. Cihan Özdemir, Dr. Şaban Çobanoğlu | Uğur Kılıç, Selçuk Doğan, Kürşat Aramak, Tarık Demir, Emine Sarıkaya, Beyza Koç, Selin Çalık | Ankara, Yunus Emre Enstitüsü Yayınları, 5. Baskı, Ekim 2016 |
2 | Türkçe Öğreniyorum Ders ve Çalışma Kitabı 3 | Prof. Dr. Şeref Ateş, Doç. Dr. İbrahim Gültekin, Doç. Dr. Cihan Özdemir, Doç. Dr. Mustafa Balcı, Dr. Erol Barın |
| Ankara, Yunus Emre Enstitüsü Yayınları, Birleştirilmiş Baskı, Eylül 2017 |
3 | Türkçe Öğreniyorum Ders ve Çalışma Kitabı 4 | Prof. Dr. Şeref Ateş, Doç. Dr. İbrahim Gültekin, Doç. Dr. Cihan Özdemir, Doç. Dr. Mustafa Balcı, Dr. Erol Barın |
| Ankara, Yunus Emre Enstitüsü Yayınları, Birleştirilmiş Baskı, Eylül 2017 |
Tablo 1. Yabancı uyruklu öğrenciler için MEB-UNICEF iş birliğinde UNICEF’in katkılarıyla basılan ücretsiz ders kitapları, yazarları ve editörleri
KİTAPLAR İSMET YILMAZ’IN BAKANLIĞI SIRASINDA BASILDI
Kitapların yayımlandığı tarihte Millî Eğitim Bakanlığı koltuğunda İsmet Yılmaz oturuyordu. Bakan Yılmaz, 24 Mayıs 2016-10 Temmuz 2018 tarihlerinde görev yaptı. Sözü edilen kitapların tamamı onun bakanlığı döneminde okullara dağıtıldı. İsmet Yılmaz’ın, mevzuata aykırı kitaplara nasıl onay verdiği konusunda açıklama yapması bekleniyor.
ÜCRETSİZ DERS KİTAPLARI İÇİN BEŞ BUÇUK MİLYARLIK HARCAMA
MEB’in, 2003-2018 yıllarında, 2 milyar 850 milyon 288 bin 456 ücretsiz ders kitabı dağıttığı, bu kitaplar için yaklaşık 5 milyar 513 milyon 208 bin 645 TL dolayında ödeme yaptığı belirtiliyor. MEB’in ücretsiz ders kitabı faturası her yıl kabarıyor. Bakanlık, 2017 yılında ücretsiz ders kitapları için 479 milyon 422 bin 524 lira, 2018 yılında ise 886 milyon 732 bin 973 lira ödemiş (MEB’in 2018 yılında yaptığı ödemeye KDV dâhil edilmemiştir). KDV dâhil edildiğinde, MEB’in ücretsiz ders kitabı faturası her yıl ikiye katlanmaktadır. Özel okullara bile ücretsiz ders kitabı dağıtan MEB’in, az sayıdaki Suriyeli öğrencinin kitabını AB-UNİCEF kaynaklarıyla niçin yayımladığı sorusu, yanıtsız kalmaktadır.
KİTAPLARIN İÇERİĞİNDEN YAZARLAR SORUMLUYMUŞ!
Kitaplardaki Türkçe-İngilizce bir açıklama, pes dedirtecek türdendir:
“Bu yayındaki içerikler yazarlara aittir ve UNICEF’in politikalarını veya görüşlerini yansıtmamaktadır.”
Ders kitaplarının içeriğinden yazarlar sorumlu tutulabilir mi? Ders kitaplarını hazırlama ve onaylama yetkisi, Talim ve Terbiye Kuruluna ait. Ders kitaplarını onaylayan kurum, içeriğinden de sorumludur. Kitaplarsa dikkati çeken nokta, TTK onayından geçmemiş olmalarıdır. MEB, TTK onayından geçmeyen kitapları okullara dağıtarak büyük skandala imza atmıştır!
EGEMEN BİR DEVLET İÇİN ONUR KIRICI
Ecnebi parası için egemenlik haklarından vazgeçilir mi? İstiklal Marşı olmayan, Atatürk’süz, bayraksız, Ant’sız kitapları kaleme alanlar, onay verenler, okullara dağıtanlar acaba hiç utanmış mıdır? Yunus Emre Enstitüsü Başkanı ve kitapların editörü Prof. Dr. Şeref Ateş’in konu hakkındaki düşünceleri merak ediliyor. Ecnebilerden alınan üç kuruşa kitap yazanlardan terfi edenler, bundan rahatsızlık duymuş mudur? Türkçe Öğreniyorum kitaplarının yayın evi, yazarları, editörleri öz eleştiride bulunacak mı? Bunlardan daha önemlisi, ders kitaplarını yayımlatan MEB yetkililerinin tavrıdır. Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, Kocaeli İl Millî Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik’in İstiklal Marşı, Türk bayrağı ve Atatürk’ü yok sayan kitapları eleştiren okul müdürünü görevden almasını nasıl değerlendireceği merak konusudur.
MEB’in, mevzuata aykırı kitapların sorumluları hakkında harekete geçmesi bekleniyor…
(Pülümür/ 17 Ağustos 2019)
Kaynakça:
http://www.huseyincanerik.com/index.php/186-sinifinda-suriyeli-ogrenci-olan-ogretmenlere-antalyada-bes-yildizli-otellerde-egitim-verilecek Erişim: 02.09.2019.
http://www.huseyincanerik.com/index.php/233-ozel-okullara-ucretsiz-kitap-dagitimi Erişim: 02.09.2019.
https://www.aa.com.tr/tr/egitim/ogrencilere-168-milyon-ders-kitabi-ucretsiz-dagitildi/1428045 Erişim: 02.09.2019.
https://sgb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_03/01175437_MillY_EYitim_BakanlYY_2018_YYlY_Ydare_Faaliyet_Raporu_YayYn2.pdf Erişim: 02.09.2019.
http://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_01/12113913_yonetmelikderskitaplari.pdf Erişim: 02.09.2019.