BİTİŞİK EĞİK YAZI MI, DİK TEMEL YAZI MI?

 MEB, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren okullarda bitişik eğik yazının yanı sıra dik temel harf uygulamasına geçileceğini açıkladı. Okullarda 2005 yılından bu yana bitişik eğik yazı kullanılıyordu. Bitişik eğik yazı hem estetik hem de hızlı yazılabilme özelliği taşıyor. Bitişik eğik yazının ilkokuldan sonra kullanılmaması, öğrencilerin yazı kalitesini düşürmüştü. Bunun en önemli nedeni, alan öğretmenlerinin bitişik eğik yazı deneyimine sahip olmamalarıydı. Ortaokullar ve liselerde bitişik eğik yazı kullanılmadığı için öğrenciler okunaklı ve estetik yazı yazma alışkanlığını yitirmişti.

Bakanlığın, bitişik eğik yazı alışkanlığının niçin kazandırılamadığını sorgulamadığı görülüyor. 12 yıldır uygulanan bitişik eğik yazıda niçin başarılı olunmadığı konusu irdelenmeden yeni bir değişikliğe gidiliyor. Bakanlık, bu sorunu, bitişik eğik yazıdan vazgeçerek çözmeye çalışıyor. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü,  okullarda bitişik eğik yazı ile dik temel yazıdan hangisinin kullanılacağına öğretmenlerin karar vereceğini açıkladı.  Müsteşar Yusuf Tekin imzalı, 05.07.2017 tarihli yazıda şu ifadeler yer alıyor:

“…Eylül 2017’de 1. sınıfa başlayan öğrencilerimiz dikkate alınarak Bakanlığımızca dağıtılacak öğretim materyalinin miktarının belirlenebilmesi için 1. sınıfı okutacak öğretmenlerimizin dik temel yazı veya bitişik eğik yazı stillerinden hangisiyle öğrencilerine eğitim vermeyi tercih ettiklerinin bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır.”

 Söz konusu yazı gereğince, 1. sınıfı okutan öğretmenler 5-12 Temmuz 2017 tarihlerinde MEB’in anketine katıldı. 1. sınıf eğitim araç-gereçlerinin basımı, anketteki sayılar dikkate alınarak hazırlanacak. 1. sınıf ders kitapları, bitişik eğik yazı ile dik temel yazıya göre ayrı ayrı hazırlanacak. Dik temel yazıyı kullanacak öğretmenlere dik temel yazıyla hazırlanmış kitaplar,  bitişik eğik yazıyı kullanacak öğretmenlere ise bitişik eğik yazı ile yazılmış kitaplar dağıtılacak.

Bu durumda yazı karakterinin seçiminin öğretmenlere bırakılmasının bazı sorunlara yol açması bekleniyor.  Anketlerin ne kadar sağlıklı olacağı önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak. Sağlıklı olup olmadığı tartışmaya açık bir anket sonucuna göre hazırlanacak ders kitaplarının basımı ve dağıtımının sorunlu olacağı değerlendiriliyor. İhtiyaç fazlası kitaplar israfa neden olacak. Okullarda farklı ders kitapları, kitap kullanımından beklenen azami yararın sağlanmasını engelleyecek. Farklı öğretmenlerin okuttuğu kardeşlerin ortak materyal kullanmaları zorlaşacak. Bütün bunlardan daha önemli olan, MEB’de farklı yazı karakterleriyle yapılan eğitime dâhil edilen öğrencilerin karşılaşabilecekleri sorunlardır. Farklı yazılarla eğitim, uygulamada birliği ortadan kaldıracak.

Farklı yazı karakterleriyle eğitim uygulamasından vazgeçilmesi, en pratik çözümdür.      

 

 

(Körfez, 15.07.2017)

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    • Kasım 19, 2024
    • 10 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ  KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    • Kasım 5, 2024
    • 38 views
    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    • Ekim 30, 2024
    • 1420 views
    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    • Ekim 24, 2024
    • 52 views
    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    • Ekim 11, 2024
    • 93 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

    • Ekim 8, 2024
    • 49 views
    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ