TÜRKÇE DERS KİTABI, PİCASSO’NUN ÖMRÜNÜ KISALTTI

İlköğretim 4. Sınıf Türkçe Ders ve Öğrenci Çalışma Kitabı (3. Kitap)Picasso'nun ömründen 17 yıl 'çalan' metin
İlköğretim 4. Sınıf Türkçe Ders ve Öğrenci Çalışma Kitabı (3. Kitap)                             Picasso’nun ömründen 17 yıl ‘çalan’ metin

 

 

İspanya’nın Malaga kenti Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. Malaga, Türk kaçakların tercih ettiği eğlence, sanat ve spor kentlerinden.  Hayali ihracat sanığı Orhan Aslıtürk’ün, 31 Mart 2008’de Malaga’da ‘mukim’ olduğu ortaya çıkmıştı. Havaalanı olmayan kentlerden yapılan uçuşların rotası  Malaga’dır.  Malaga’nın, havaalanı olmayan Karaman’da tartışılma nedeni budur.  Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu’nun, 2011 yılında,  havaalanı olmayan Karaman’dan Malaga’ya yaptığı uçak seyahatinin sırrı, henüz çözülememiştir. Havaalanı olmayan Karaman’dan Malaga’ya yapılan uçuş, Devlet kayıtlarına girdiğine göre gerçekleşmiştir.

Yetkililerin bu olayı aydınlatacakları konusunda herhangi bir kuşku bulunmamaktadır.

Malaga, 2016 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak ilan edilmiş.  

Bu İspanyol kenti, asıl ününü, ünlü ressam/heykeltıraş Pablo Picasso’ya borçludur. Çünkü Picasso, 1881 yılında bu kentte doğmuştur.  Picasso’nun doğduğu ev,  2003 yılından bu yana müze olarak kullanılmaktadır.

Ders kitaplarımızın Malaga’ya kayıtsız kalması düşünülemezdi. İlkokullarda okutulan Türkçe ders kitabı, Picasso’ya geniş  yer ayırarak bir boşluğu doldurmuş oluyor. 

 

Picasso’nun Ömrü Kısaldı

Türkçe ders kitabı, Picasso’nun ömrünü kısalttı! 1881-1973 yıllarında, 92 yıl ömür sürdüğü tahmin edilen sanatçının gerçekte 75 yıl yaşadığı ortaya çıktı! Büyük sanatçının 92 yıllık ömründen kırpan makasın bir Türk araştırmacıya ait olması, akademi dünyasını alt üst etti! Sanatçının 75 yaşında öldüğüne ilişkin bilginin dr., doç., prof. unvanı taşıyan kerli ferli akademisyenlerin psikolojisini bozduğu, genç araştırmacıları ise umutlandırdığı gözlendi. Genç akademisyenler, Avrupa kaynaklı her bilgiye bodoslama atlayan topsakal prof.’ların dünyayı sarsan millî bir araştırmadan sonra madara olduklarını dillendiriyor.

Fransa’nın Vauvenargue Şatosu’ndaki  mezarında fotoğraf çekme yasağı uygulandığından, Picasso’nun “elinde vazo tutan kadın” heykelinden yapılan  mezar taşında sanatçının fani dünyada kaç yıl soluk alıp verdiğini  belgelendirme olanağı bulunmuyor. Sabetay Varol‘dan, sanatçının,  1986’da, aynı şatonun parkında canına kıyan eşi  Jacqueline yan yana yattığını öğreniyoruz.

92 yaşında öldüğü sanılan yazarın 75 yaşında öldüğü bilgisi, ortalığı karıştırdı. Picasso hayranları, üniversitelerin güzel sanatlar kürsüleri, genç ve yaşlı ressamlar, akademisyenler ve sahaflar bu yeni bilgi karşısındaki şaşkınlığını gizleyemedi.

Sanatçının 88 yaşındayken yaptığı tabloya servet harcayan Funda Cansın’ın, dolandırıldığı düşüncesiyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağı öne sürüldü. Funda Hanım, sanatçının tablosunu açık artırmaya koyan kültür müdürü ile açılış kurdelesini kesen yetkililerin de soruşturmaya dâhil edilmesi talebinde bulunacakmış.

Kadıköy’de sahaflık yapan Nurdanali Mücellitoğlu, duvarlarını süsleyen Picasso tablolarının özgünlüğü hakkında kuşkuya kapıldığı için günlerdir uyuyamadığını dile getiriyor.

Picasso’nun eğitim gördüğü   Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (San Fernando Güzel Sanatlar Kraliyet Akademisi)nun, bir Türk yazarın iddialarıyla  ilgili olarak harekete geçmesi bekleniyor. Akademi yönetiminin, Picasso’nun doğumundan ölümüne kadar  geçirdiği bütün evreleri titizlikle incelemesi bekleniyor.    

Ders Kitabı Ömür Törpüsü

İlköğretim 4. Sınıf Türkçe Ders ve Öğrenci Çalışma Kitabı (3. Kitap), Picasso ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Pablo Picasso 75 yaşında öldüğünde geride 240 bin tablo, çizim ve eser bırakmıştır. Bebekliğini bile dâhil etsek yaşadığı her güne yaklaşık 9 eser düşmektedir.  Onun bu çalışmaları kendisine “Çılgın Verimli Sanatçı” lakabının takılmasına yol açmıştır.”  (Pablo Picasso ve  ‘4’ Rakamı, 2. Serbest Okuma Metni, Fazlı Kazar, s. 115).

Ders kitabındaki bilgi, Fazlı Kazar’ın Başarı Öyküleri adlı kitabına dayandırılmış. Söz konusu kitapla ilgili bilgilere  kaynakçada yer verilmiş. Aynı ifadelere, Bahar Şafak’ın kaleme aldığı Özgüven Aşılama Teknikleri’nde de rastlanıyor. Çalışmada kaynakçaya yer verilmediği için ifadelerin kaynağı saptanamamaktadır.

Kitapta belirtildiği gibi, sanatçı 75 yıl yaşadığına göre yıl ve günü çarparak yaşadığı gün sayısını hesaplayabiliriz (75×365=27375). İşlemde de  görülebileceği gibi sanatçı şu yalan dünyada 75 yılda 27 bin 375 gün hüküm sürmüş olmaktadır.  240 bin tabloyu yaşadığı gün sayısına böldüğümüzde  (240000:27375=8,7) bir güne düşen eser sayısının 8,7 olduğu, bunun da 9’a yuvarlandığı  anlaşılmaktadır.

Ders kitabı, bu sayılarla bilim dünyasının sarsmış olmaktadır. Çünkü sanatçının 92 yıl yaşadığı varsayımı, bütün hesapları alt üst etmektedir. 92 yıllık ömür, sanatçının yaşadığı toplam gün sayısını artırmakta, böylece gün başına düşen eser sayısında olağanüstü bir düşüş yaşanmaktadır. Sanatçının 92 yıl yaşadığı kabul edildiğinde (92×365=33580) ömrü uzamakta ve yaşadığı gün başına düşen eser sayısı kuşa dönmektedir (240000:33580=7,1). Bu durumda sanatçı, bebeklik dâhil, günde 9 değil, 7 eser vermiş olmaktadır.  

 

Müze Yöneticileri Şaşkın

Barselona Picasso Müzesi Müdürü Emmanuel Guigon; Malaga Picasso Müzesi Sanat Yönetmeni José Lebrero Stals, Genel Sekreter Begoña Mendoza,  Eğitim Bölüm Başkanı María José Valverde, Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Pepa Babot‘un Picasso ile ilgili gelişmelere nasıl tepki vereceği bilinmiyor. Picasso’nun kullandığı eşyanın tarihlendiği dönemlere büyüteç tutulabileceği değerlendiriliyor. Sanat çevrelerinde, sanatçının, Malaga Picasso Müzesinde sergilenen eşyasının uzmanlar tarafından çok yönlü olarak inceleneceği konuşuluyor. İspanyol devlet televizyonu TVE’nin, Picasso ile ilgili gelişmeleri yakından izlediği ve kısa bir süre sonra izleyicilerine duyuracağı ifade ediliyor.      

 

240 Bin Eser Keşfeden Yazara Nobel Ödülü

Ders kitabında, Picasso’nun verdiği eser sayısının 240 bin olduğu belirtiliyor. Bu sayı da  Fazlı Kazar’ın kitabına  dayandırılıyor. Sanatçının üretken olduğu kabul görmekle birlikte eser sayısının ‘abartılı’ olduğunu  öne sürenler de var.  Fazlı Kazar’ın, Picasso’nun eserlerini sayma becerisini kıskananların, yazarı suçlamak için Guinnes Rekorlar Kitabı’na sığındıkları görülüyor.

Guinnes Rekorlar Kitabı’na göre, İspanyol sanatçının toplam eser sayısı, 147 bin 800. Bu sayıya  kitap resimleri, baskı, heykel ve seramikler de    dâhil. Rekorlar Kitabı, sanatçının toplam eser sayısını 147 bin 800 olarak açıklarken, sanat dünyasını sarsan Fazlı Kazar’ın keşfettiği diğer eserler hakkında en küçük bir ipucu bile vermiyor! Guinnes, Türk araştırmacının dünyayı dolaşarak tek tek kayıt altına aldığı düşünülen 240 bin eserden 92 bin 200’nün nerede olduğuna ilişkin  suskunluğunu koruyor.

Türk araştırmacının, ‘kayıp’ 92 bin 200  eser hakkında kamuoyunu aydınlatarak Nobel ödülü almasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Malaga Belediye Başkanı Francisco de la Torre Prados İsyanda

Kitapta, Picasso’nun bugün için erken sayılacak bir yaşta ölüme gönderilmesi sanat camiasında derin üzüntü yarattı. Çiçekten çiçeğe konan sanatçıyı hayatının baharında kara toprağın bağrına emanet eden kitap, Picasso ile ilgili bilinenlerin doğruluğu konusunda çeşitli kuşkulara yol açtı. Uzmanlara göre, kitap, 1881-1973 yıllarında yaşayan  sanatçının ömründen  tam 17 yılı silerek genç yaşta ölüme göndermiş.  Kitaba göre, sanatçı, hayatta olduğu  17 yılı hiç yaşamamıştı. Yayınevinin, bunun üzüntüden mi, yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığı konusunda  açıklama yapması bekleniyor.  Picasso’nun doğduğu kent bürokrasisi, hatanın kendilerinden değil, Fazlı Kazar adlı  bir Türk araştırmacıdan kaynaklandığını öne sürüyor.  Malaga Belediye  Başkanı  Francisco de la Torre Prados’un,  bir Türk yazarın, Picasso’yla ilgili iddialarını şaşkınlıkla izlediği ve hukuki işlem başlatacağı belirtiliyor. Francisco de la Torre Prados’un, 1881-1973 yıllarında yaşamış sanatçının kaç yaşında öldüğü ile  ilgili ilkokul öğrencileri arasında ödüllü bir yarışma düzenlediği ve soruya doğru cevap veren öğrencilere Türk lokumunun yanı sıra Fazlı Kazar‘ın Başarı Öyküleri kitabını  hediye edeceği dile getiriliyor. Yarışmada, 1973-1881=75 sonucunu bulanların jüri özel ödülüyle ödüllendirileceği ve Matematik olimpiyatlarında ülkeyi temsil etme göreviyle onurlandırılacağı öne sürülüyor. Özel ödülün,  Picasso’nun ömründen 17 yıl  çalmayı başaran yazarlarla paylaşılıp paylaşılmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Fazlı Kazar‘ın, sanatsal üretkenlikte sınırları zorlayan Pablo Picasso’ya fazladan yaşadığı 17 yılı rücu etmesi, takdire şayandır. Ders kitabındaki bu önemli bilginin sessizce geçiştirilmesi ve kamuoyundan gizlenmesi, kuşkusuz, Devlet adamlığı vakarına yakışan bir tavır olarak tarihin altın sayfalarında hak ettiği yeri alacaktır.  

 

Pablo Picasso (1881-1973)
Pablo Picasso (1881-1973)
Picasso
Picasso “Soytarılar Ailesi”

 

(Körfez, 15 Haziran 2018)

 

Kaynakça:

Öztaş, Y., Bıyıklı, H. (2017). İlköğretim 4. Sınıf Türkçe Ders ve Öğrenci Çalışma Kitabı (3. Kitap), Ankara: Doku Yayıncılık.

https://books.google.com.tr/books?id=aLhaDwAAQBAJ&pg=PT22&lpg=PT22&dq=picasso+240+bin+eser&source=bl&ots=bG4nd79UZz&sig=qaGJsndxb86E7UYwzukZU7oizJg&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwif57_RuszbAhXMjiwKHdGYBDcQ6AEIPjAH#v=onepage&q=picasso%20240%20bin%20eser&f=false  Erişim: 11.06.2018.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/diger/336574/Ugurlu_ucmus_.html Erişim: 12.06.2018.

http://www.gencgelisim.com/v2/kategoriler/1-gelisim-oykuleri/1454-pablo-picasso-ve-4-sayisi-.html Erişim: 11.06.2018.

http://www.ressamlar.gen.tr/pablo-picasso-kimdir-hayati-biyografisi/  Erişim: 11.06.2018 .

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/orhan-asliturk-ispanyada-yakalandi-8604768 Erişim: 12.06.2018.

http://alcalde.malaga.eu/portal/seccion_0002  Erişim: 12.06.2018.

http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&kelime=kerli%20ferli&guid=TDK.GTS.50f83657eb0723.66698757 Erişim: 12.06.2018.

https://tr.wikipedia.org/wiki/San_Fernando_G%C3%BCzel_Sanatlar_Kraliyet_Akademisi Erişim: 14.06.2018.

https://blog.simurgsanatevi.com/2017/07/21/picasso-nun-hayati/ Erişim: 14.06.2018.

http://www.milliyet.com.tr/picasso-nun-sir-gibi-korunan-mezarinda/sabetay-varol/cumartesi/yazardetay/04.07.2009/1113831/default.htm Erişim: 14.06.2018.

http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/most-prolific-painter/ Erişim: 14.06.2018.

https://elpais.com/ccaa/2016/06/22/catalunya/1466623264_846901.html Erişim: 15.06.2018.

https://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.museopicassomalaga.org/en/staff-directory&prev=search Erişim: 15.06.2018.  

 http://www.museopicassomalaga.org/en/home Erişim: 15.06.2018.

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

    • Eylül 15, 2024
    • 19 views
    ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

    PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA

    • Eylül 15, 2024
    • 9 views
    PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA

    PÜLÜMÜR DEREBOYU’NDA AĞLAYAN  ÇEŞME

    • Eylül 5, 2024
    • 24 views
    PÜLÜMÜR DEREBOYU’NDA AĞLAYAN  ÇEŞME

    SONGÜL BUDAK ASLAN, “BİR ZÜMRÜT ON ÜÇ KADIN”LA ÇÜRÜMÜŞLÜĞE NEŞTER VURUYOR

    • Eylül 3, 2024
    • 27 views
    SONGÜL BUDAK ASLAN, “BİR ZÜMRÜT ON ÜÇ KADIN”LA ÇÜRÜMÜŞLÜĞE NEŞTER VURUYOR

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    • Ağustos 9, 2024
    • 619 views
    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK  KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU  HÜSEYİN ASLAN

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    • Temmuz 27, 2024
    • 505 views
    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN