ERZİNCAN TERCAN ESENEVLER’DE OKUL YOLUNDA ÖLÜM/ ALİ KAMİL DÜZ’ÜN ÖLÜMÜNDE YANITI ARANAN SORULAR

Ali Kamil Düz (Öğrencilerin derste olduğu saatte okulu  tatil edenler hakkında yasal işlem yapılmayacak mı?)
Ali Kamil Düz (Öğrencilerin derste olduğu saatte okulu tatil edenler hakkında yasal işlem yapılmayacak mı?)

Ali Kamil Düz,  Tercan Kökpınar Ortaokulu 7.sınıf öğrencisiydi.  Henüz 12 yaşındaydı. Tercan Esenevler köyünün  gelecek vaat eden  Altın Çocuğu’ydu.   Babası İmam Düz, zorluklara göğüs gererek büyümüştü. Annesi Adalet Hanım ve babası İmam Bey,  Esenevler’de çiftçilik yaparak yaşamını sürdürüyordu.

Zorluklar içinde büyüyen anne ve baba, Ali Kamil’in başarısı için hiçbir fedakârlıktan  kaçınmadı.  Ali  Kamil,  anne ve babasının beklentisini  boşa çıkarmamak için büyük çaba gösterdi. Akademik ve sosyal başarısı, köylüleri ile ailesinin ona duyduğu güveni haklı çıkardı.

1 Aralık Çarşamba günü sabah kahvaltısından sonra, saat 07.30’da,  servis minibüsüne bindi. Minibüs sürücüsü, çevre köylerden diğer öğrencileri de  topladı.  Komşu Gökpınar köyündeki Kökpınar Ortaokuluna  sorunsuz ulaştılar. 

Tercan Kökpınar İlkokulunda 17, Tercan Kökpınar Ortaokulunda ise  80 öğrenci öğrenim görüyordu. İlkokul ve ortaokulda öğrenim gören toplam öğrenci sayısı, 97’ydi.

Sabah 08.30’da ders zili çaldı. Kökpınar İlkokulu-Ortaokulu öğrencileri ve ilçedeki 3 bin 43 öğrenci ders başı yaptı.

Öğrenciler dersteyken, Tercan İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünde hareketlilik yaşanıyordu.  Müdürlük, kar ve fırtına gerekçesiyle okulların tatil edilmesi gerektiğini düşünüyordu. Tercan Kaymakamı Musa Kazım Çelik, izinliydi. Kaymakamlığa, Çayırlı Kaymakamı Ahmet Gülderen vekâlet ediyordu. Tercan’daki ilk ve ortaöğretim kurumları, 1 Aralık’ta, öğrencilerin derste olduğu saatte  tatil edildi. Tatil kararı, saat 09.12’de,  ilçedeki  82  eğitim kurumuna resmî yazıyla bildirildi.

Kaza günü Tercan Kaymakamlığına vekâlet eden Çayırlı Kaymakamı Ahmet Gülderen (Tatil kararında imzası var mı?)
Kaza günü Tercan Kaymakamlığına vekâlet eden Çayırlı Kaymakamı Ahmet Gülderen (Tatil kararında imzası var mı?)

Okul yöneticileri, taşımalı eğitim kapsamındaki  öğrencileri eve göndermek için servis sürücülerini aradı. İlçede kar yağışı etkisini artırmıştı. Köy yolları ulaşıma elverişli değildi.  Bazı servis sürücüleri, okulların talebini geri çevirmek zorunda kaldı. Öncelikle yolların açılması gerekiyordu.  Köy yollarının açılması için Köy Hizmetleri yetkilileri arandı. Aramalardan herhangi bir sonuç alınamadı.

Esenevler köyünde telefon çaldı. Servis sürücü Ali Y’nin telefonu çalıyordu.   Kökpınar İlkokulu ve Ortaokuluna, öğrencileri almaya çağrılıyordu.  Yoğun kar yağışından dolayı minibüsüne güvenemeyen servisçi, üstü kapalı traktörüyle Gökpınar köyüne gitti.

Kökpınar İlkokulu ve Ortaokulunda öğrenim gören üç öğrenciyle  döndü. Öğrencilerden birini Tepebaşı köyüne bıraktı. Ali Kamil, traktör üstündeyken, yolda kaza geçirebileceklerini söyledi.  Traktörde Esenevler köyünden Ali Kamil Düz ve M. A. A. kalmıştı.  Traktör, Tepebaşı’ndan ana yola inerken devrildi.  Ali Kamil Düz, kaza yerinde can vermiş,  7 yaşındaki M. A. A.  ile servisçi Ali Y. yaralanmıştı.

Ali Kamil Düz’ün ölümüne yol açan traktör
Ali Kamil Düz’ün ölümüne yol açan traktör

Ali Kamil Düz’ün cansız bedeni, karın üzerinde uzun süre bekledi.  Beyaz örtü,  narin bedenden  akan kanla kırmızıya boyanmıştı. Esenevler’in Altın Çocuğu,  çarpık sistemin kurbanı olmuştu.  Kara karışan çocuk kanı,  sıradan bir trafik kazasından öte anlam taşıyordu.

Haber Tercan’a ulaştıktan sonra Köy Hizmetlerinin iş makineleri işe koyuldu. Yollar açılmaya başladı. Çalışmalar görüntülendi.  Bir çocuğun ölümüne sebebiyet vermenin sorumluluğundan kurtulmak gerekiyordu.

Tercan İlçe Millî Eğitim Müdür Vekili Mehmet Emin Sancar (solda), Tercan  Kaymakamı Musa Kazım Celik’le (Mehmet Emin Sancar’a el çektirmeden yürütülen soruşturmadan sağlıklı bir karar beklenebilir mi?)
Tercan İlçe Millî Eğitim Müdür Vekili Mehmet Emin Sancar (solda), Tercan Kaymakamı Musa Kazım Celik’le (Mehmet Emin Sancar’a görevden  el çektirmeden yürütülen soruşturmadan sağlıklı bir karar beklenebilir mi?)

SORULAR  SORULAR  SORULAR

  1. Tercan İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünde üç Şube Müdürü (Celal Aydın, Erol Navrozoğlu, Mehmet Emin Sancar) ve   beş memur  birlikte çalışıyor. Müdürlüğe uzun bir süredir Şube Müdürü Mehmet Emin Sancar, vekâlet ediyor. Üç  eğitim yöneticisinden ilçenin eğitim nabzını tutması, Tercan’ın  en ücra köşesindeki okullardan bile haberdar olmaları beklenir. Ülke genelinde yaşanan fırtınanın, kara ikliminin hüküm sürdüğü Tercan’da yaratabileceği etki öngörülebilir.  Meteoroloji, haftalık hava raporlarını yayımlıyor.  Tercan İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, o raporları  okumadı mı?
  2. Erzincan Valiliği, ilde eğitime ara verilmesi konusunda herhangi bir karar almadı. Tercan İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, tatil kararını nasıl aldı? Kaymakam Musa Kazım Çelik, izinliydi. Kararı, Tercan Kaymakamlığına vekâlet eden Çayırlı Kaymakamı Ahmet Gülderen mi verdi? Kaymakam Vekili kararı onayladı mı? Onaylanan tatil karar örneği nerede?
  3. Tatil kararları, ilgili mülki amirler tarafından kamuoyuna açıklanır. Kurumun resmî internet sitesinden ve yöneticilerin sosyal medya hesabından duyurulur. Tercan’da 1 Aralık’ta, öğrenciler okula gittikten yaklaşık bir saat sonra verildiği düşünülen tatil kararı, Tercan Kaymakamlığının resmî internet sitesinden niçin duyurulmadı?  Tercan İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, tatil kararını internet sitesinde  niçin yayımlamadı?
  4. Tercan Kaymakamlığının, 1 Aralık’ta okulları  tatil ettiği konusunda kamuoyunda haklı şüpheler uyanmıştır. Söz konusu tatil kararı,  kamuoyuyla paylaşmalıdır.
  5. Ali Kamil Düz’ün, telefon üzerine, yoğun kar yağışının olduğu saatte okuldan alınması, Tercan İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünün talimatıyla gerçekleşmiştir. Tatil kararı alınmamış olsaydı, öğrenciler saat 15.20’ye kadar eğitime devam edecek,  o  saate kadar köy yolları açılmış olacaktı. Düşünülmeden verilen tatil kararıyla, öğrencilerin güvenli ulaşım hakkı ortadan kaldırılmıştır.
  6. Öğrencilerin minibüs yerine traktörle taşınması, sürücü ve okul yönetiminin kusurlu davranışlarındandır. Bu davranışa, zamansız tatil kararı yol açmıştır. Ali Kamil, zincirleme ihmal ve kusurların bedelini canıyla ödemiştir. Olay sıradan bir trafik kazası değil,  ‘taammüden adam öldürme’ eylemidir. Bu eylemin faillerinin servis sürücüsü ve okul yönetimiyle sınırlandırılamayacağı açıktır.
  7. Tercan İlçe Millî Eğitim Müdürü ve Tercan Kaymakam Vekili’nin adli ve idari soruşturma dışında tutulması,  kamu vicdanını yaralamaktadır.
  8. 12 yaşındaki bir öğrencinin ölümüne sebebiyet veren kararda imzası olan Tercan İlçe Millî Eğitim Müdür Vekili  Mehmet Emin Sancar’ın görevinin başında olması, vicdan yaralayıcıdır. İlçe Millî Eğitim Müdür Vekili başta olmak üzere, sorumluların, soruşturmanın selameti açısından görevden uzaklaştırılması gerektiği savunulmaktadır.  Yetkililerin vereceği görevden uzaklaştırma kararının, ailenin yaşadığı büyük acıyı biraz olsun hafifleteceği gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır. 
  9. İdari soruşturmanın, soruşturmaya dâhil edilmesi beklenen İlçe Millî Eğitim Müdür Vekili’nin yönetiminde yürütülmesinin, olayın aydınlatılmasına katkı sunmayacağı ortadadır.
  10. Ali Kamil Düz’ün feci şekilde ölümüyle sonuçlanan kazanın önemli nedenlerinden biri de köy yollarının zamanında kardan temizlenmemesidir. Yollar niçin zamanında açılmadı? Servis sürücülerinin yolların açılmasıyla ilgili talebi niçin dikkate alınmadı? Yolları açmakla yükümlü olan kurum yöneticilerinin adli ve idari soruşturmaya dâhil edilmesi beklenmektedir.
Acılı baba İmam Düz
Acılı baba İmam Düz

 

Yöneticilerin sorumluluğu göz ardı mı edilecek?
Yöneticilerin sorumluluğu göz ardı mı edilecek?

 

Ali Kamil Düz, Tercan Beşgöze İlkokulunda babası İmam Düz, öğretmeni ve sınıf arkadaşlarıyla
Ali Kamil Düz, Tercan Beşgöze İlkokulunda babası İmam Düz, öğretmeni ve sınıf arkadaşlarıyla

Bu yazı, habermunzur.com’da yayımlanmıştır. 

https://habermunzur.com/okul-yolunda-olum-ali-kamil-duzun-olumunde-yaniti-aranan-sorular/ 

(Körfez, 10 Aralık 2021) 

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

    • Eylül 15, 2024
    • 23 views
    ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

    PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA

    • Eylül 15, 2024
    • 9 views
    PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA

    PÜLÜMÜR DEREBOYU’NDA AĞLAYAN  ÇEŞME

    • Eylül 5, 2024
    • 25 views
    PÜLÜMÜR DEREBOYU’NDA AĞLAYAN  ÇEŞME

    SONGÜL BUDAK ASLAN, “BİR ZÜMRÜT ON ÜÇ KADIN”LA ÇÜRÜMÜŞLÜĞE NEŞTER VURUYOR

    • Eylül 3, 2024
    • 28 views
    SONGÜL BUDAK ASLAN, “BİR ZÜMRÜT ON ÜÇ KADIN”LA ÇÜRÜMÜŞLÜĞE NEŞTER VURUYOR

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    • Ağustos 9, 2024
    • 621 views
    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK  KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU  HÜSEYİN ASLAN

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    • Temmuz 27, 2024
    • 506 views
    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN