Hacı Bayram Arslantaş, Pülümürlülerin yakından tanıdığı bir isim. 2011-2013 yıllarında Ziraat Bankası Pülümür Şube Müdürü olarak görev yapmış. Pülümür’e âşık aydınlarımızdan. Arslantaş, paranın yönetiminde sorumluluk alan, ancak parayla pulla işi olmayan nadir insanlardan.
ÇETİNKAYALI BİR GÖNÜL İNSANI
Hacı Bayram Arslantaş, 1954 Sivas Kangal doğumlu. Çocukluğu, Çetinkaya’da geçmiş. İlk görev yeri, Kangal Çetinkaya Ziraat Bankası. Çetinkaya, tren istasyonuna ev sahipliği yapan, bir zamanların hareketli kasabalarından. Babası, demiryolcu. İlk ve ortaöğrenimini Çetinkaya’da tamamlamış.
Futbol ustası, ama ailesi top koşturmasına izin vermemiş.
Çetinkaya’nın kaderi, Pülümür Kırmızıköprü’yle benzerlikler taşıyor. Canlı ve hareketli kasabalar şimdi unutulmuşluğun acısını yaşıyor.
1936’da hizmete sunulan istasyon, Çetinkaya’nın ekonomik gelişiminin yanı sıra kültür ve sanat yaşamına büyük katkı sunmuş. Arslantaş, bu elverişli ortamda Cumhuriyetin ışığıyla aydınlanmış bir Çetinkaya sevdalısı.
GÖZÜYAŞLI VEDALAR
Çetinkayalı Arslantaş, yurdun dört bir yanında görev yaparken kalemine sarılmış. Uzun bir süredir Çetinkaya’yla ilgili çalışma yürütüyor. Çetinkaya’ya olan borcunu kasabanın kültür, sanat, eğitim, ekonomi, spor vb. alanlarında uzun süredir yaptığı araştırmaları kitaplaştırarak ödemeye çalışıyor.
Yüreği Çetinkaya için çarpan Hacı Bayram Arslantaş için Türkiye’nin her bir yanı Çetinkaya’dır. Ülkenin farklı bölgelerinde görev yapmış. Armutlu, Gemlik, Ovacık, Darende, Yeşilyurt, Arıcak ve son olarak Pülümür’de çalışmış. Görev yaptığı yörelerde gönül bağları kurmuş. Her görev yeri değişikliğinde gözlerinden yaşlar süzülmüş. Ayrıldığı yöreye akıttığı damlalarla, hiçbir ayrım gözetmeksizin sevdiği insanlara olan bağlılığını dışa vurmuş.
AY PARÇASI
Vatan sevgisi, insanı sevmekle başlar. Hacı Bayram Arslantaş’ın en kıymetlisi, değerli eşi Süheyla Arslantaş’a ithaf ettiği Ay Parçası (Günce Yayınları, Mart 2021), farklı tarihlerde yazılmış 81 şiirden oluşuyor. 144 sayfalık kitabın editörü Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Seher Başel, “Okuduğunuz her satırda Ege’nin serin rüzgârlarını, Doğu Anadolu’nun kar soğuğunu, İç Anadolu’nun temmuz sıcağını derinden hissedeceksiniz.” diyor.
Kitapta, Seher Başel’in yanı sıra, Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Mustafa Doğan’ın, Emekli Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer’in, Emekli Deniz Kurmay Albay Aydın Ortabaşı’nın ve Gazeteci-Yazar Bekir Zorba’nın sunumlarına yer veriliyor.
Hacı Bayram Arslantaş, Ay Parcası’yla, okurunu Türkiye turuna çıkarıyor. Ülkenin dağlarını, denizlerini, derelerini, göllerini, ormanlarını sevdiriyor. Cumhuriyet Devriminin ışığını yurda yayıyor. Munzur’un karla kaplı doruğunda soluklanıyor. Munzur Çayı’nın kıyısından Türkiye’yi selamlıyor. Ovacık’ta soğuk kış iklimini ısıtan köylülerin acılarına ve sevinçlerine ortak oluyor.
Peki, Pülümür için ne düşünüyor?
“Çok muhteşem günlerim oldu, Pülümür’de. Keşke memleketimizin her bir yeri öyle olsa. Öyle hoşgörülü insanlarımız olsa… Orada ağrımadım, incinmedim”
Ay Parçası’yla yüreğimizi ferahlatan Çetinkayalı ozan Hacı Bayram Arslantaş’ı, Pülümür Vadisi’nin güzelliklerini paylaşma umuduyla, yürekten kutluyoruz.
Fotoğraflar, Sayın Hacı Bayram Arslantaş’ın arşivinden derlenmiştir.
(Pülümür/Kırmızıköprü, 11 Mayıs 2021)