PÜLÜMÜR-DAĞYOLU-MUTU KARA YOLU SAĞIMLIK İNEK Mİ?

PÜlümür-Tunceli kara yolunda, 4. ve 5. tünelin karşısında, 1955 yılında Karadenizli ustalar tarafından örülen taş duvar hâlâ ayakta! (Dağyolu'nda beş yıl önce yapılan ve dökülen duvarların sorumluları için utanç nedir?)
Pülümür-Tunceli kara yolunda, 4. ve 5. tünelin karşısında, 1955 yılında Karadenizli ustalar tarafından örülen taş duvar hâlâ ayakta! (Dağyolu’nda beş yıl önce yapılan ve dökülen duvarların sorumluları için utanç nedir?)

Pülümür-Erzincan kara yolundaki çalışmalar, insana pes dedirtecek türden.  Pülümür-Erzincan kara yolunun, Pülümür-Dağyolu-Mutu arasındaki  24 km’lik bölümünde bakım-onarım çalışmaları bitmek bilmiyor. Dağyolu’nda birkaç yıl önce kapsamlı bir çalışma yapılmıştı. Bölgenin bitki örtüsünün zarar gördüğü çalışmalar sonucunda yol genişletilmiş, asfaltlanmış, beton-taş duvarlar örülmüştü. Duvarlar, bazı canlılardan daha uzun ömürlü olur. Bu teori, Pülümür Dağyolu’ndaki duvarlar için geçerli değil. O duvarların bir kısmı bugün neredeyse kullanılamayacak durumda. Bazı beton duvarların sıvaları dökülmüş, demirler açığa çıkmış. Taş duvarlar yer yer  yıkılmış. Pülümür-Tunceli kara yolunda yıllar önce  örülen taş duvarların büyük bir kısmı hâlâ sağlam. Merak edenler, Pülümür-Tunceli kara yolunda,  4., 5. ve  6. tünelin karşısında,  yaklaşık atmış beş yıl   önce yapılan ve en az elli yıldır kullanılmayan eski kara yolundaki sağlam duvarları inceleyebilir.

Pülümürlü Musa Fırat, 1955'te, Tunceli-Erzincan kara yolu yapımında Karadenizli ustalarla birlikte çalıştı
Pülümürlü Musa Fırat, 1955’te, Tunceli-Erzincan kara yolu yapımında Karadenizli ustalarla birlikte çalıştı

1955 yılında Karadenizli  ustalar tarafından örülen taş duvarlar yer yer zarar görse de hâlâ ayakta! 1955’te, Tunceli-Pülümür kara yolunda kazma-kürekle yol yapım çalışmalarına katılan Musa Fırat, Karadenizli ustaların çalışmalarına tanık olmuş. 1931 doğumlu Musa Fırat, duvar örülürken harç kullanılmadığını belirtiyor.   Pülümür Vadisi’nden akıp giden yolda bugün sağlam kalmayı başarmış tünel ve  duvarların önemli bir bölümü  atmış-yetmiş  yıl öncesine ait. Eski  duvarlar, tüneller, köprüler ayaktayken henüz emekleme dönemindeki bir bebekle yaşıt  olan Dağyolu’ndaki duvarlar ve yollar nasıl olur da zarar görür? Bu yıl Pülümür-Dağyolu-Mutu  kara yolunda yine çalışma var! Yollara dökülen mıcır, yakın zamanda yola dökülecek  soğuk asfaltı müjdeliyor! Birkaç yıllık yolun  niçin  bozulduğu,  yeni duvarların nasıl  tahrip olduğu vb. soruları  soracak yetkilileri  merak ediyor insan.  Kısa sürede kullanılamaz hâle gelen yollarla ilgili olarak bugüne kadar herhangi bir adli-idari  soruşturma  açılmaması, sistemin çıkmazını gösteriyor. Günümüz Türkiye’sinde, Dağyolu’nda kamu zararına yol açan sorumlular hakkında yasal işlem başlatılması ve hesap sorulmasını beklemek bazıları için  gerçekçi olmayabilir. Türkiye’nin kurtuluşu,  kamu yararıyla ilişkilendirilemeyecek her tür harcama ve eylemi mahkûm etmeye bağlı…  Ülkemiz, bunu başaracak yetenek ve birikime sahiptir.

Dağyolu’ndaki köstebekleri zor günler bekliyor!

Pülümür Dağyolu'nda beş yıl önce yapılan duvar (Beton duvardan dökülen utanç!)
Pülümür Dağyolu’nda beş yıl önce yapılan duvar (Beton duvardan dökülen utanç!)

 

Pülümür Dağyolu'nda yine çalışma var (Kaynak savurganlığı kader mi?)
Pülümür Dağyolu’nda yine çalışma var (Kaynak savurganlığı kader mi?)

 

Uzun ömürlü asfalt yerine birkaç yılda bir Pülümür-Mutu yolunu asfaltlamak, halka hizmet olarak görülebilir mi? (Yola saçılan kaynakları Pülümür’e atık su tesisi için kullanmak daha doğru olmaz mı)
Uzun ömürlü asfalt yerine birkaç yılda bir Pülümür-Mutu yolunu asfaltlamak, halka hizmet olarak görülebilir mi? (Yola saçılan kaynakları Pülümür’e atık su tesisi için kullanmak daha doğru olmaz mı)

(Pülümür/6 Ağustos 2019)

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    • Aralık 16, 2024
    • 34 views
    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN  ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR

    • Aralık 7, 2024
    • 42 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN  SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR

    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ ÇAĞILE VE DEMİRE YAYLALARINDAN ESİNTİLER

    • Aralık 4, 2024
    • 22 views
    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ ÇAĞILE VE DEMİRE YAYLALARINDAN ESİNTİLER

    TERCAN ESENEVLER KÖYÜNDEN ACILI BABA İMAM DÜZ,  TERCAN KÖKPINAR ORTAOKULU  ÖĞRENCİSİ 12 YAŞINDAKİ OĞLU ALİ KAMİL DÜZ İÇİN ADALET ARAYIŞINDA

    • Aralık 1, 2024
    • 49 views
    TERCAN ESENEVLER KÖYÜNDEN ACILI BABA İMAM DÜZ,  TERCAN KÖKPINAR ORTAOKULU  ÖĞRENCİSİ 12 YAŞINDAKİ OĞLU ALİ KAMİL DÜZ İÇİN ADALET ARAYIŞINDA

    CUMHURİYETİN EĞİTİM  SAVAŞÇISI NAZIM MUTLU, “EĞİTİMİMİZİN KARŞI DEVRİMLE SINAVI”YLA  EMPERYALİZM VE İŞ BİRLİKÇİLERİNE MEYDAN OKUYOR

    • Kasım 28, 2024
    • 38 views
    CUMHURİYETİN EĞİTİM  SAVAŞÇISI NAZIM MUTLU, “EĞİTİMİMİZİN KARŞI DEVRİMLE SINAVI”YLA  EMPERYALİZM VE İŞ BİRLİKÇİLERİNE MEYDAN OKUYOR

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    • Kasım 19, 2024
    • 33 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ  KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI