*Bu yazı, Yeşim Bayraktar tarafından elektronik ortama aktarılmıştır.

 

 Bugün “özel bir uzmanlık uğraşı” diye tanımlanan öğretmenliği meslek seçmiş insanların, öğretmenlerin günü bugün.

 

İnsanı insan yapan vefa duygusunun güzelliği var yüzlerinizde. Sizleri en içten saygı ve sevgi ile selamlarım!

 

Bundan iki yıl önce aramızdan ayrılan bir ulu çınar, bir eğitim anıtı, tam bir cumhuriyet öğretmeni, Halil Çiftçi ile bir anımı anlatarak bugünü sizlerle paylaşacağım.

 

Kendimce onun yaşam öyküsünü yazdım. Sonunda kendilerine şöyle bir soru yönelttim:

 

“Sayın Halil Çiftçi, maarif memurluğu da yaptığınız o yıllarda (1945’ ten sonraki) devlete fazla yük olmadan, köylülerle el ele verip imece usulü 36 okul yaptırmışsınız. Bugün okullarımızı müteahhitler yapıyor, devletimiz de onlara bolca para veriyor bu iş için. Bugün okullar çok ve büyük, öğretmen de çok, daha çoğu da atanmak için sırada bekliyor. Eğitimimizin durumu malum.  Bu konuda bizi düşündüren bize söyleyeceğiniz bir iki cümle var  mı?” dedim.

 

Halil Çiftçi, ışıklar içinde yatsın, bana şöyle dedi:

 

“Bugün devlet taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışıyor. Öğretmen çok, çok olmasına ama, öğretmenlik yapan az.” 

 

Sayın Halil Çiftçi, Sayın Halil öğretmenim, toplum mimarı!..

 

Toplum yaşadıkça yaşayacaksın, bugün olduğu gibi. İşte saygıdeğer insanlar, özel bir uzmanlık uğraşı diye tanımlanan öğretmenliği meslek seçmiş ve bunun hakkını vermek için kendini adamış insanları, öğretmenleri tanıyacağız ve onların gününü kutlayacağız bugün.

 

Umutsuzluğu umuda, karamsarlığı iyimserliğe, başarısızlığı başarıya, karanlığı aydınlığa çeviren öğretmenlerin günü bugün.

 

Özveriyi, sabrı, sevgiyi hiç ama hiç elden bırakmayan öğretmenlerin günü bugün.

 

Gençlerimize aydınlık yarınları göstermek, onlardaki cevheri bulup işlemek için sürekli okuyan, araştıran, kendini yenileyen öğretmenlerin günü bugün.

 

Kendilerine emanet ettiğimiz yavrularımıza, gençlerimize ileriye bakmayı, ileriyi görmeyi, düşünmeyi, sorgulamayı öğreten öğretmenlerin günü bugün.

 

Gençlerimizi bilgi ve becerilerle donatan, yarına daha güvenli bakmalarını sağlayan, kimseye yük olmadan, kendi ayakları üzerinde duracak güvene sahip olarak yetiştiren öğretmenlerin günü bugün.

 

İnsan sevgisiyle, çocuk sevgisiyle, doğa sevgisiyle bütünleşerek başarıya ulaşacağına inanan öğretmenlerin günü bugün.

 

Öğrencilerin düşüncelerine saygı gösteren, yeteneklerine önem veren ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmeye çaba harcayan öğretmenlerin günü bugün.

 

Öğretme aşkıyla yanan ve kendi de sürekli öğrenme peşinde koşan “yani yapmak için olmak gerekir” özdeyişini yaşayan öğretmenlerin günü bugün. Öğrenmeyi zevkli bir oyun, zevkli bir iş, bir anlayış hâline sokan ve öğrencilerine başarının hazzını tattıran öğretmenlerin günü bugün.

 

Çocukta var olan zekâ ve yeteneklerin en son kertesine kadar geliştirilmesi ve işlenmesi gerektiğine inanan ve bunun için elinden gelen çabayı harcaması gerektiğinin bilincinde olan öğretmenlerin günü bugün.

 

Çağcıl düşünen, yüzü aydınlığa dönük olan, hoşgörüyü elden bırakmayan, uygarlıkla hoşgörünün doğru orantılı olduğunu bilen, hoşgörüsüz demokrasi olacağına inanmayan öğretmenlerin günü bugün.

 

Uygarlığa âşık, ileriye bakan, düşünen ve okullarında uygarlık fidanlığı olduğunun bilincinde olan öğretmenlerin günü bugün.

 

Okulun kapısından girerken, cıvıl cıvıl sesleriyle, gülen yüzleriyle dünyamızı dolduran, bu çocukların buraya yalnız öğretim yapmaya, kuru bilgileri öğrenmeye gelmediklerinin bilincinde olan, onların burada hayata hazırlanacağına,  başarının, öğrenmenin hazzını tadacağına,  özgüven kazanacaklarına,  düşünmeyi ve düşündüklerini özgürce söylemeyi, başkalarının düşüncelerine saygıyı, hoşgörüyü öğreneceklerini bilen ve bu görüş doğrultusunda bir okul yaratmaya çalışan öğretmenlerin günü bugün.

 

Cumhurbaşkanlığı ile Başöğretmenliği birleştiren büyük Önder Atatürk’ün gösterdiği yoldan, gösterdiği hedefe yürümeyi amaç edinen öğretmenlerin günü bugün.

 

Öğretmenim öğretmenim

 

Daha binlerce öğretmenim

 

Aklıma başka sözcük gelmiyor

 

Bugün benim.

 

Öğretmenim öğretmenim

 

Her yerde her zaman

 

Önünde saygıyla eğilerek

 

Ellerinden öperim ben senin

 

Her günün kutlu olsun sevgili öğretmenim..

 

0
0
0
s2sdefault