Muharrem AÇIL  

20.10.1938’de Geyve’ye 5 km. uzaklıktaki Doğantepe  köyünde doğar. İlkokuldan sonra Arifiye Köy Enstitüsüne kaydolur, ama buradaki öğrenimi çok kısa sürer.  Çifteler Köy Enstitüsünde okurken, DP’nin,  Köy Enstitülerini kapatması üzerine, Çifteler Köy Enstitüsünün  adı Yunus Emre İlköğretmen  Okulu olur ve Açıl 1957’de bu okulu bitirir.

İlk görev yeri Mardin’in Midyat  ilçesinin Mercimekli köyü olur. Okul inşaatı devam ettiği için,  köyün kilisesi   üç ay okul olarak kullanılır. Tamamı 32 kişi olan öğrencilerinin  çoğu öğrenime devam eder,  altısı üniversiteyi bitirir. Bu altı kişiden biri Londra’da  beş yıl eğitim gören ve hâlen Diyarbakır’daki  üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan Fikri Kahraman’dır.

1959’da Geyve’nin Kamışlı köyüne atanır. Hukukçu olmak ister, ama önce Bursa    Eğitim Enstitüsüne girer.  Ne ki,  iki yakınının sağlık durumu nedeniyle öğrenimini sürdüremez.  Alifuatpaşa’da çalışırken, liseyi dışarıdan bitirir. 1964’te İstanbul  Hukuk Fakültesine kaydını yaptırır. İstanbul’a  yakın olabilmek için  İzmit’e atanmasını ister, ama bu atanma İstanbul’dan daha uzağa düşürür onu. Çünkü atandığı okul Akmeşe’ye iki saat uzaklıktaki bir köydedir. Harç  yatırma zamanını geçirdiği, derslere katılamadığı  için  de üniversitede okumak bir hayal olur .               

1965’te  Türkiye Öğretmenler Sendikasının (TÖS) İzmit  Şubesi’nin kuruluşunda görev alır. Sendika  etkinliklerinin yanında  öğretmen derneklerinin çalışmalarına  da katılır. İzmit Öğretmenler Derneği’nin yönetimine seçilir. Bu yönetimde Turan Topçuoğlu da vardır.  1969 Öğretmen Boykotu’na yönetici olarak katılır… 1978’de Kütahya Eğitim Enstitüsüne kaydını yaptırır, ancak bakanlığın öğretmenlerin yüksek öğrenimle ilgili bir kararı üzerine kaydını alır. 1980’den sonra Bolu Eğitim Yüksekokulunu bitirir. 1984  yılında İzmit İsmet  İnönü İlkokulunda görev yaparken emekli olur …

1980 askeri müdahalesinde dağıtılan öğretmen örgütlülüğünün toparlanmasında, EĞİT- DER’de yer alır gene Turan Topçuoğlu ile birliktedir. EĞİT-DER çalışmaları  gelişirken, eğitimcilerin sendikalaşması çalışmalarında İbrahim İşyar’la önemli uğraşlar verir. Aydınlanmaya omuz vermenin  olanakları nerede ise oraya koşturur. Özellikle Köy Enstitülerinin konu olduğu panelleri büyük bir aşkla yönetir… Üretime dayalı okul düşüncesi yakasından hiç düşmez, “Böyle bir okulu göremeden gidersem, yanarım” der .

Eğitimden kopamaz.  Tansel Dersanesinde 6 yıldan fazla yöneticilik yapar. 1997 yaz başlarında Gani Yurtseverle   Rumeli Dershanesinin kuruluş çalışmalarına katılır.  KYÖD eğitim komisyonu üyesi olarak derneğin eğitsel etkinliklerinde görev alır. İnsanı, çiçeği, böceği sevdi; sevgiye emek verdi.

12 Temmuz 1992’de yaşamının en büyük vurgununu yedi. 19 yaşındaki oğlu Erdoğan’ın  ölümü, yaşamı boyunca soluyacağı büyük bir acı olarak girdi yaşamına…

Hâlen Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olan Muharrem Açıl, eğitimle ilgili  çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.

 

            Bu yazıyı, Ruşen Hakkı’nın, Özgür Kocaeli gazetesinde yayımlanan bir yazısından Miray Baskın derlemiştir.  

 

 

0
0
0
s2sdefault