MEB, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından itibaren okullarda bitişik eğik yazının yanı sıra dik temel harf uygulamasına geçileceğini açıkladı. Okullarda 2005 yılından bu yana bitişik eğik yazı kullanılıyordu. Bitişik eğik yazı hem estetik hem de hızlı yazılabilme özelliği taşıyor. Bitişik eğik yazının ilkokuldan sonra kullanılmaması, öğrencilerin yazı kalitesini düşürmüştü. Bunun en önemli nedeni, alan öğretmenlerinin bitişik eğik yazı deneyimine sahip olmamalarıydı. Ortaokullar ve liselerde bitişik eğik yazı kullanılmadığı için öğrenciler okunaklı ve estetik yazı yazma alışkanlığını yitirmişti.

Bakanlığın, bitişik eğik yazı alışkanlığının niçin kazandırılamadığını sorgulamadığı görülüyor. 12 yıldır uygulanan bitişik eğik yazıda niçin başarılı olunmadığı konusu irdelenmeden yeni bir değişikliğe gidiliyor. Bakanlık, bu sorunu, bitişik eğik yazıdan vazgeçerek çözmeye çalışıyor. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü,  okullarda bitişik eğik yazı ile dik temel yazıdan hangisinin kullanılacağına öğretmenlerin karar vereceğini açıkladı.  Müsteşar Yusuf Tekin imzalı, 05.07.2017 tarihli yazıda şu ifadeler yer alıyor:

“...Eylül 2017’de 1. sınıfa başlayan öğrencilerimiz dikkate alınarak Bakanlığımızca dağıtılacak öğretim materyalinin miktarının belirlenebilmesi için 1. sınıfı okutacak öğretmenlerimizin dik temel yazı veya bitişik eğik yazı stillerinden hangisiyle öğrencilerine eğitim vermeyi tercih ettiklerinin bilgisine ihtiyaç duyulmaktadır.”

 Söz konusu yazı gereğince, 1. sınıfı okutan öğretmenler 5-12 Temmuz 2017 tarihlerinde MEB’in anketine katıldı. 1. sınıf eğitim araç-gereçlerinin basımı, anketteki sayılar dikkate alınarak hazırlanacak. 1. sınıf ders kitapları, bitişik eğik yazı ile dik temel yazıya göre ayrı ayrı hazırlanacak. Dik temel yazıyı kullanacak öğretmenlere dik temel yazıyla hazırlanmış kitaplar,  bitişik eğik yazıyı kullanacak öğretmenlere ise bitişik eğik yazı ile yazılmış kitaplar dağıtılacak.

Bu durumda yazı karakterinin seçiminin öğretmenlere bırakılmasının bazı sorunlara yol açması bekleniyor.  Anketlerin ne kadar sağlıklı olacağı önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak. Sağlıklı olup olmadığı tartışmaya açık bir anket sonucuna göre hazırlanacak ders kitaplarının basımı ve dağıtımının sorunlu olacağı değerlendiriliyor. İhtiyaç fazlası kitaplar israfa neden olacak. Okullarda farklı ders kitapları, kitap kullanımından beklenen azami yararın sağlanmasını engelleyecek. Farklı öğretmenlerin okuttuğu kardeşlerin ortak materyal kullanmaları zorlaşacak. Bütün bunlardan daha önemli olan, MEB’de farklı yazı karakterleriyle yapılan eğitime dâhil edilen öğrencilerin karşılaşabilecekleri sorunlardır. Farklı yazılarla eğitim, uygulamada birliği ortadan kaldıracak.

Farklı yazı karakterleriyle eğitim uygulamasından vazgeçilmesi, en pratik çözümdür.      

 

 

(Körfez, 15.07.2017)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

0
0
0
s2sdefault