Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi, 04.10.2016-04.10.2018 tarihlerinde uygulanacak. Millî Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında 11.02.2015 tarihinde imzalanan IPA II Çerçeve Anlaşması gereğince proje kapsamında verilecek eğitim için Türkiye’ye 300 milyon Avro ödeme yapılacak.  

MEB, proje kapsamında 6 bin 278 öğretmen görevlendirdi. Sınıf, Türkçe, Edebiyat ve Rehberlik öğretmenleri; Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Batman, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Sakarya, Siirt ve Osmaniye’de iki yıllığına görev yapacak.

        MEB, KPSS puanı üzerinden mülakatla iki yıllığına görevlendirdiği öğretmenleri ‘geçici süreli öğretici’ olarak tanımlıyor. Kısacası, öğretmenlere ‘öğretmen’ denmiyor. Öğretmenler yaz kış demeden görev yapıyor, yaz ve yarıyıl tatillerinde derslere giriyor, temmuz ve ağustos aylarında, bayramlarla birleştirilenler dışında izin hakkından yararlanamıyor. Meslek hastalığı ve iş kazası dışında üç günlük rapor alanların ücreti kesiliyor. Suriyeli öğrenciler için görevlendirilen öğretmenlerin görev süresi 04.10.2018 tarihinde sona erecek.

        Kamu çalışanı olarak nitelendirilmeyen öğretmenlere özel disiplin yönergesi uygulanıyor: Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi Kapsamında Çalıştırılan Geçici Süreli Eğitim Personeli Disiplin Yönergesi. Yönerge’nin sol üst köşesinde Türk ve AB bayrakları yan yana kullanılmış. Bayrakların altında şu ifade geçiyor: ‘Bu proje Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir.’

       ‘Proje’ ile ilgili tüm belgelerin, öğretmen sözleşme belgesi dâhil,  sol üst köşesinde Türk ve AB bayrakları birlikte kullanılıyor. Suriyeli mültecilere milyarca lira masraf yapan bir ülkenin, 300 milyon Avro için, AB dayatmalarına uygun hareket etme gerekçesini  açıklama olanağı bulunmuyor.     

  

         Ülkemizde, 5-17 yaş grubunda, 169.010 Suriyeli öğrenci resmî okullarda eğitim görüyor. Geçici eğitim merkezlerinde eğitim gören Suriyeli sayısının 294.112 olduğu ifade ediliyor. Üniversitelerde ise 13.663 Suriyeli öğrenci öğrenim görüyor. Kamu eğitim kurumlarında öğretim yılı süresince okula devam eden öğrencilerin yaz tatilinde de okula gelmesinin, eğitimbilim ilkelerine aykırı olduğu belirtiliyor. Yaz tatillerinde okulda hizmetli bulunmaması, öğrencilerin devam oranının çok düşük olması ile okulların bakım ve onarımının tatile denk gelmesinin,  Suriyeli öğrencilerin eğitimini olumsuz etkilediği düşünülüyor. Öğretmenlere göre yaz tatilindeki eğitimlerden beklenen verim sağlanamıyor.

                Pahalı Eğitimler

Suriyeli öğrenciler için ayrılan ödeneğin önemli bölümü beş yıldızlı otellerde ‘eğitim’ amacıyla harcanıyor. Ödeneğin, öğrencilerin öğrenim gördüğü okulların donatımı ve iyileştirilmesi amacıyla değil, otellerde harcanması tepkilere yol açıyor. Örneğin 20.11.2016 tarihinde başlayan ve iki hafta süren ‘eğitim’ler için otellere (Antalya Kemer Diamonds Beş Yıldızlı Otel vd.) kişi başına (yolluk hariç)  1.500 lira ödeme yapılmış. Bu durumda, iki haftalık eğitimin bedeli,  6 bin 278 kişi için 9 milyon 417 bin TL olmaktadır.  

          Müdür ve Yöneticiler de Otellerde Ağırlandı

          Ocak 2017’de, okulunda Suriyeli öğrenci bulunan 1.827 okul müdürü ile millî eğitim yöneticileri de Antalya’da bir hafta boyunca beş yıldızlı otellerde ağırlandı. Antalya’daki ‘ağırlama’nın gerekçesi seminer! Kamu eğitim kurumlarında düşük maliyetle yapılabilecek eğitimlerin beş yıldızlı otellerde niçin yapıldığı sorusu cevap beklemektedir.

             KİTAPLARDA TÜRK BAYRAĞI, ATATÜRK VE İSTİKLAL MARŞI YOK!

           MEB Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nin 8. maddesine göre (ç/4-5) ders kitaplarında Türk bayrağı, İstiklâl Marşı, Atatürk, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi zorunlu. Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine ‘entegrasyonu’nu amaçlayan projenin ders kitaplarında Türk bayrağı, İstiklâl Marşı, Atatürk, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ne yer verilmemiş. Antalya’da eğitim gören öğretmenler buna itiraz etmiş. Projeden sorumlu yetkililer, bu durumun proje finansmanını sağlayan AB’den kaynaklandığını öne sürmüşler. AB, Suriyeli çocukların asimile edilmesine izin vermiyormuş. Egemen bir ülkenin eğitim sistemine, 300 milyon Avro’luk müdahaleye boyun eğilmesi öğretmen kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor.

           Ders Kitapları Mevzuata Aykırı

            Suriyeli öğrencilere okutulan Türkçe Öğreniyorum Ders Kitabı 1 ve Türkçe Öğreniyorum Çalışma Kitabı 1, Yunus Emre Enstitüsü tarafından basılmış. Kitaplar, Talim ve Terbiye Kurulunun (TTK) onayından geçmemiş. Oysa TTK’nin onaylamadığı kitaplar ders kitabı olarak okutulamaz. Ancak söz konusu kitapların onayı olmadığı hâlde arka kapakta MEB ve Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütünün (UNHCR)  başlıkları kullanılmış. Her iki kurum, kitabın basımına katkı sunmuş. 2016-2017 yılında MEB tarafından edinilen kitaplar örgün eğitim kurumlarında okutuluyor.

           Bu kitaplara ne kadar ödeme yapıldığı  ve kitapların örgün eğitim kurumlarında okutulmasına kim ya da kimlerin onay verdiği sorularına açıklık getirilmesi bekleniyor.

             (Körfez, 15/07/2017)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

0
0
0
s2sdefault