Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), ilk ve ortaöğretim programlarında değişikliğe gitti. Program taslakları, MEB’in Genel Ağ sayfasında yayımlandı. Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı’nda yer alan “Değerler” konusunun tartışmaya açık olduğu görülmektedir.

Edebiyat eğitiminde değerler seçilirken burada çok fazla sınırlandırıcı olmamak gerekir. Evrensel insani değerler ve milli değerler ortak biçimde verilmelidir. Bayrak sevgisi. Aşk (iki kişi arasındaki)  paylaşım, doğa sevgisi, gerçeğe bağlılık, hayal kurmak, Atatürk sevgisi, haksızlığa karşı mücadele, empati ve hoşgörü, cumhuriyet sevgisi, demokrasi bilinci, yurttaşlık kültürü  gibi değerler evrensel ve ulusal değerler diyince ilk akla  gelenlerdir.



Program taslağında bu değerler ve bu değerlere ilişkin örnek konu başlıkları şöyle özetlenmiştir:

      (Tablo 1- MEB OGM Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı s.11)  

 

DEĞERLER

ÖRNEK KONU BAŞLIKLARI

 

DEĞERLER

ÖRNEK KONU BAŞLIKLARI

Adalet

Adil Olma

Ahlak

Sözünde Durma

İyilik ve Cömertlik

Aile

Aile Birliği

Doğruluk-Dürüstlük

Samimiyet

Yardımseverlik

Merhamet

Fedakârlık

Alçakgönüllülük

Mütevazı Olma

İnanç ve İbadet

Dua

Din Sevgisi

Maddi ve Manevi Temizlik

İktisat-Kanaat-Şükür

Tutumlu Olma

Sabır

Tahammül

Saygı

Farklılıklara Saygı

Anne ve Babaya Hürmet

Sevgi

Doğa ve Hayvan Sevgisi

Vatan-Millet Sevgisi

Dil Sevgisi

Hoşgörü

Farklılıklara Karşı Hoşgörü

 

Bu değerlere ve örnek konu başlıklarına bakıldığında bunun insanlık tarihi boyunca yüzbinlerce metnin ortaya koyduğu yüzlerce ortak değerin, insanlığın ortak kültür mirasının çok azının buralara yansıtıldığı görülmekte, cumhuriyetin ilanıyla yaşama geçirilen yeni değerlerin bu değerler arasında olmadığı  dikkati çekmektedir.

Örneğin Ferhat ile Şirin’in aşkı, Ferhat’ın aşkı için mücadele etmesini konu alan bir halk hikâyesinde bu değerlerden hangisi verilebilir.  Dünya üzerindeki edebi metinlerin  neredeyse yarısından çoğu iki kişi arasındaki aşkı konu edinirken veya bunu tema alırken edebiyat dersinin  değerleri arasında bunun olmaması nasıl açıklanır? Cumhuriyetin ilanıyla kadın kimliğinin sosyal hayatta kabul edilmesi, kadın erkek eşitliği gibi yeni değerler örneğin Reşat Nuri Güntekin’in “Çalıkuşu”nda işlenirken bunu bu tablodaki hangi değerle ya da hangi konu başlığıyla açıklayacaksınız. Sonra inanç ve ibadet konusunda bir değeri verirken burada dua konu başlığını nasıl seçeceksiniz? Bu duada dini bir değer yoksa ne yapacaksınız?

Kısaca yeni Türk Dili ve Edebiyat müfredat taslağındaki değerler kısmı kaldırılmalı ve mutlaka bir değerler eğitimi verilecekse bu durum “Metinler çözümlenirken Türk Milli Eğitimi’nin genel amaç ve ilkelerine aykırılık oluşturmayacak değerlerin üzerinde durulmalıdır” maddesi eklenerek sağlanmalıdır. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

0
0
0
s2sdefault