ÇANAKKALE ŞEHİTLER ABİDESİ GEZİ NOTLARI 1/İŞÇİLERE VE ORMANA KENDİNİ FEDA EDEN ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ TALAT GÖKTEPE

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, işçilere ve ormana kendini feda ettiğinde elli yaşındaydı
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, işçilere ve ormana kendini feda ettiğinde elli yaşındaydı

Takvim yaprakları 25 Temmuz 1994 tarihini gösteriyordu. Pazartesi günüydü. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünün telefonları susmuyordu. Eceabat’a bağlı Kumköy’de tarlada başlayan  yangın Gelibolu Yarımadası Tarihi Millî Parkı’nı tehdit ediyordu. Dikkatsizlikten kaynaklandığı öne sürülen  yangın hızla yayılıyordu.  Millî Park, emperyalizmin boğaza gömüldüğü direnişin merkeziydi. Çeşitli bitki türlerini barındıran alanın direniş hatıralarıyla birlikte yok olmasına göz yumulamazdı. Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe acı haberi alır almaz derhal ayağa kalktı. Çalışma arkadaşlarına gerekli talimatları verdikten hemen sonra  yangın bölgesine hareket etti.

Yangın, 35 bin 581 hektarlık yarımadayı yutuyordu. Conkbayırı, Arıburnu alev alevdi. Yarımadadan yükselen alevleri söndürme çalışmalarına katılanlar canla başla çalışıyordu. Onlardan biri de  Talat Göktepe’ydi. Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, yangını seyretmek ya da  gazete ve TV’lere poz vermek amacıyla oraya gitmemişti. Çok sevdiği ülkesinin en değerli köşesini savunmak için olay yerindeydi.

Çanakkale Conkbayırı'ndaki Şehit Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe Anıtı (Bu dünyada bir nesneye yanar içim göynür özüm/Yiğit iken ölenlere gök ekini biçmiş gibi) (Fotoğraf: Eylem Gözeldere)
Çanakkale Conkbayırı’ndaki Şehit Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe Anıtı (Bu dünyada bir nesneye yanar içim göynür özüm/Yiğit iken ölenlere gök ekini biçmiş gibi) (Fotoğraf: Eylem Gözeldere)

Yanan her ağaçla o da yıkılıyordu.

Hava sıcak ve nemliydi. Rüzgârın etkisiyle yayılan yangın, 57 saat sonra söndürülebilmişti. Yangının bilançosu ağırdı.  4 bin 49 hektarlık alanı yok olmuş, yörenin sevilen bürokratlarından  Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe yaşamını yitirmişti. Talat Göktepe, bir fidan için canını feda etmekten kaçınmayan  kültürel iklimde yetişmişti. Parayla pulla işi olmazdı. Onun için orman kereste ya da arsa için yakılacak odun değildi.  

Talat Göktepe, 1944  Erdemli (İçel)  doğumluydu.  İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden 1968 yılında mezun olmuştu. Orman için kendini feda ettiğinde 50 yaşındaydı. Geride eşi Neşe Göktepe ile oğlu  Orkun Göktepe’yi bırakmıştı. Onun ölümüyle yetim kalan sadece  oğlu Orkun değildi. Ağaçlar, kuşlar, doğadaki tüm canlılar yetim kalmıştı. Ormanı ülkenin doğal zenginliği olarak gören müdürlerin yerine kereste tacirleri oturtulmuştu. Devir doğal bitki örtüsünü bozan, ormanları tarumar eden, üç kuruş ecnebi parasına yaban hayvanlarını katlettiren müdürlerin devriydi.

Conkbayırı’na doğru yol alırken, kendini ağaçlara siper eden vatansever Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe’nin bronz heykelinin yanında durun ve saygıyla eğilin.

Conkbayırı’ndaki şehitlerle koyun koyuna yatan bu kahraman vatan evladı artık huzur içinde uyumaktadır…

Neşe Göktepe, oğlu Orkun Göktepe'yle birlikte Orman Bölge Müdürlüğünün bir töreninde (Fotoğraf: Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü)
Neşe Göktepe, oğlu Orkun Göktepe’yle birlikte Orman Bölge Müdürlüğünün bir töreninde (Fotoğraf: Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü)

 

(Körfez, 18 Nisan 2019)

Kaynakça:

https://canakkaleobm.ogm.gov.tr/SitePages/OGM/OGMHaberler.aspx?List=0c4a599c-4040-48af-bcf5-a7e63924e257&ID=11&ContentTypeId=0x0100AAA23293AA9CA7448D057D1B241AB123 Erişim: 18.04.2019.

https://sevilokay.wordpress.com/tag/canakkale-orman-bolge-muduru-talat-goktepe/ Erişim: 18.04.2019.

https://www.ogm.gov.tr/SitePages/OGM/OGMHaberler.aspx?List=aad1782a-50b0-49db-b602-ddf5724a0b9e&ID=1117&Web=6b9add1f-52c2-4e71-826c-3f6be57bbc5d Erişim: 18.04.2019.

 

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    • Aralık 16, 2024
    • 35 views
    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN  ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR

    • Aralık 7, 2024
    • 42 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN  SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR

    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ ÇAĞILE VE DEMİRE YAYLALARINDAN ESİNTİLER

    • Aralık 4, 2024
    • 22 views
    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ ÇAĞILE VE DEMİRE YAYLALARINDAN ESİNTİLER

    TERCAN ESENEVLER KÖYÜNDEN ACILI BABA İMAM DÜZ,  TERCAN KÖKPINAR ORTAOKULU  ÖĞRENCİSİ 12 YAŞINDAKİ OĞLU ALİ KAMİL DÜZ İÇİN ADALET ARAYIŞINDA

    • Aralık 1, 2024
    • 49 views
    TERCAN ESENEVLER KÖYÜNDEN ACILI BABA İMAM DÜZ,  TERCAN KÖKPINAR ORTAOKULU  ÖĞRENCİSİ 12 YAŞINDAKİ OĞLU ALİ KAMİL DÜZ İÇİN ADALET ARAYIŞINDA

    CUMHURİYETİN EĞİTİM  SAVAŞÇISI NAZIM MUTLU, “EĞİTİMİMİZİN KARŞI DEVRİMLE SINAVI”YLA  EMPERYALİZM VE İŞ BİRLİKÇİLERİNE MEYDAN OKUYOR

    • Kasım 28, 2024
    • 38 views
    CUMHURİYETİN EĞİTİM  SAVAŞÇISI NAZIM MUTLU, “EĞİTİMİMİZİN KARŞI DEVRİMLE SINAVI”YLA  EMPERYALİZM VE İŞ BİRLİKÇİLERİNE MEYDAN OKUYOR

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    • Kasım 19, 2024
    • 33 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ  KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI