PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

Hüseyin Canerik

Pülümür Beyce (Pıriye) köyünde doğduğunda, Cumhuriyet henüz 4 yaşındaydı. 1927 yılında doğmuştu. Mürekkep tasarrufu yapan Pülümür Nüfus Müdürlüğü,  kayıtlara 1931 tarihini işlemişti.

Gülüzar Fırat, Mezra köyü, 12 Ağustos 2024.

Pıriyeli kızın  ömründen  4  yıl  çalınmıştı!

Yokluk ve zorlukların kol gezdiği dönemdi. Elif-Mahmut Kul çiftinin güzel kızlarından biriydi.

Çift, 6’sı kız, 3’ü erkek, 8 çocuk büyütmüştü…

Pülümür Beyce (Pıriye) köyünde yıkıntılar altında kalan insanlık
Pülümür Beyce (Pıriye) köyünde yıkıntılar altında kalan insanlık.

Gülüzar, Kul ailesinin  açık tenli, güler yüzlü kızlarındandı. Birçok tarihsel olaya tanıklık etti.  2. Dünya  Savaşı’nın ardından, 1947-1948 yıllarında sürgünden  dönen bazı aileleri  toprak damlı  köy evinde ağırlayan konuksever ailenin kızıydı.

Gülüzar Fırat, Beyce’den Mezra’ya gelin geldiğinde 22 yaşındaydı. Fotoğraf: Zeynel Fırat arşivi

İki odalı evin bir odası sürgün yorgunu  Sadık ailesine  ayrılmıştı.

Mezra köyünden Saray-İmam Sadık çifti,  Kul ailesinin evine konuk olduğunda, Gülüzar 21 yaşında genç bir kızdı. Sadık ailesi, o kışı Pıriye’de geçirdikten sonra  baba dede ocağı Mezra’ya dönmüştü. 

(Soldan sağa) İmam Sadık (1915-1978), Hüseyin Sadıkoğlu (1929-2001) Fotoğraf: Zülfü Çınar arşivi

Evsiz barksız bırakılan Mezralılar, 1948 yazını,  Komel’de yaptıkları yayla evlerinde geçirmişti.  Köylüler taş yapı çalışmalarını  kısa sürede tamamlamış, kış bastırmadan yeni evlerine taşınmıştı. 

(Soldan sağa) Ali Fırat’ın annesi Beser Fırat (1888-1983) ve teyzesi Saray Cömert (1894-1980)

Beser Fırat (1888-1983)-Mehmet Fırat (Memede Mıstafay, ?-1960) çifti,  Pamukova Mekece’den döndüğü Mezra’da  yeni bina yaptıran   köylülerdendi.  Mezralı aile,   1949 yılında, 27 yaşındaki oğlu Ali Fırat’ı (1922-1995) evlendirmek için harekete geçtiğinde, Gülüzar’ın çalışkanlığı  ve güzelliğinden  haberdardı.

Mehmet Fırat (Memede Mıstafay, ?-1960)-Beser Fırat (1888-1983) çifti, sürgün yıllarını Pamukova Mekece’de geçirmişti. Fotoğraf: Musa Fırat arşivi

Gülüzar’dan iyisini bulacak değil ya,  Beyceli kız Mezra’ya  1949 yılında gelin gelir.

Aynı yıl Mezra’da Kıymet-Hüseyin Sadıkoğlu (1929-2001) çiftinin de düğünü yapılır. 

22 yaşındaki gelin Mezra’ya geldiğinde yüreğinin yarısı Çanakkale’deydi.  Asker ağabeyi Ali Kul, Çanakkale’den bir daha geri  dönmemişti.  Ali, o yıllarda eğitim gören sınırlı sayıdaki çocuktan biriydi.

Çanakkale’de  yıldızlara kavuşan Beyceli asker, Kul ailesinin dinmeyen yürek sızısıdır artık.

Gülüzar-Ali Fırat çifti. Fotoğraf: Zeynel Fırat arşivi

Fırat çiftinin ilk çocuğu Güllü, 1950’de dünyaya gözlerini açar.

Güllü, 1966 yılında, Mezra’dan Çatalyaka’ya gelin gider. Çatalyakalı Kamer Doğan’la yaşamını birleştiren Mezralı kızın düğünüyle Mukaddes Sadıkoğlu’nun  düğünü aynı güne denk gelir. Kıymet-Hüseyin Sadıkoğlu çiftinin kızı Mukaddes, Çatalyakalı Musa Düzgün’le (1944-2006) evlenir.

Gülüzar Fırat, Güllü Fırat ve Ali Fırat bir arada. Fotoğraf: Zeynel Fırat arşivi

1949’da dünya evine giren Gülüzar-Ali Fırat ve Kıymet-Hüseyin Sadıkoğlu çiftlerinin kızları aynı gün Çatalyaka’ya gelin gider.

6’sı kız, 3’ü erkek, 9 çocuklu Kul ailesinde yaprak dökümü erken başlar. Elif-Mahmut Kul çifti yıllar önce yıldızlara kavuşmuş. Kızları   Saray, Melek, Fadime, Beser ve Fındık  bu kirli dünyaya erken veda etmiş. Ali, Çanakkale’de görev yaptığı askeri birlikten bir daha dönmemiş.   Güzel Kul, ağabeyi Ali’nin acısıyla yıllar önce yaşama gözlerini yummuş. Dokuz çocuklu aileden geriye    Gülüzar Fırat  ve  Nuri Kul (1936) kalmış. 

Nuri Kul (1936), Pülümür Beyce köyü, 16 Eylül 2024.

Nuri Kul,  2021 yılında yitirdiği eşi Fintoz Kul’un (1944-2021) anısını Beyce köyünde yeni yaptırdığı evde yaşatıyor. 16 Eylül’de, yeğeni Hıdır (Ali) Geyik’in Pülümür Cemevinde  düzenlenen cenaze töreninin ardından, güçlükle ulaşılabilen köy mezarlığına birlikte yürüyoruz. Kızının bir an yalnız bırakmadığı baba, 88 yaşında.  Zihni açık, ağır yaşam koşullarına karşın  akıl ve ruh sağlığını koruması mutluluk verici.

Mezra köyünün sevilen isimlerinden Ali Fırat. Fotoğraf: Zeynel Fırat arşivi

Gülüzar Fırat, yüzyıla yaklaşan ömründe acı ve sevincin hemen her türüyle tanıştı.  Yaşamının  75 yılını Mezra’da geçirdi. Eşi Ali Fırat’ı  29 yıl önce sonsuzluğa uğurladı. Mezra’nın, yüreğinde kötülüğe yer olmayan köylülerinden Ali Fırat, yaşama gözlerini yumduğunda 73 yaşındaydı.  

Beyceli gelin, şimdi 97 yaşında. Mezra’da ayakta kalma çabası veren yaşlılardan. İlerleyen yaşına karşın aklı ve yüreği aydınlık.  Belleğinde herhangi bir bulanıklık söz konusu değil, pırıl pırıl bir belleğe sahip.

Olayları hatırlama yeteneği sevindirici.

Gülüzar Fırat Fotoğraf: Zeynel Fırat arşivi

Çanakkale’den dönmeyen asker ağabeyi Ali,  sonsuzluğa uğurladığı eşi  ve  kardeşleri  onda ‘artık yeter’ duygusuna yol açmış. Koca aileden, birer birer veda eden kardeşlerin ardından gözyaşı döken 2 kardeş kalmış  geriye. 

Mezra’nın anıt ismi Gülüzar Fırat, evinin doğuya bakan pencereleri ve balkonundan Pülümür Vadisi’ni, Salördek Kewl ve Gavrag’ı seyrederken, acı ve sevinçlerin iç içe geçtiği yıllar canlanıyor belleğinde.

Balkon korkuluğundan güç alan   yorgun iki el,  uzak diyarlara göçmüş, bir daha dönmeyecek dostlar için ağır ağır sallanıyor.

Ağır yılların yükünü taşıyan ellerle,  gözlerden süzülen damlalar siliniyor.

Mezra’nın en canlı dönemlerine tanıklık eden yaşlı köylü, ışığı sönmüş binaların yıkıntılarında gençlik yıllarının izini sürüyor. Usta ellerin biçimlendirdiği taşların yayıldığı alanlar anılarla yüklü.  

Gülüzar Fırat Fotoğraf: Zeynel Fırat arşivi

İlerleyen yaşla  birlikte yitirilenlerin  çetelesini tutmak kolay değil. Sadık Çeşmesi’nde sohbet edilen komşular ve  arkadaşların birçoğu  son yolculuğa uğurlanmış.   2’si erkek, 6’sı kız, 8 çocuğuyla baş başa kalmış şimdi. Bir zamanlar koşar adım çıktığı  merdiveni ağır adımlarla çıkıyor.  

Yaşlılık, çocukluğu yeniden keşfetme süreci olarak da tanımlanabilir. O,   emeklemeden ayağa kalkan çocuklara benzetilebilir. Yaşamı boyunca ayakta,  hep ayakta! Her sabah yüzünü Güneş’e döner,  elden ayaktan düşmemek, aklını korumak için dua eder.

Gülüzar Fırat ve Hüseyin Canerik, 12 Ağustos 2024, Mezra köyü.

Gülüzar anayla  her görüştüğümde sevincim büyür. Onun ayakta kalma çabasından güç alırım. Son olarak  17 Eylül’de kapısını çalmıştım. Kızları Güllü, Hacer, Hatice ve damadı Nuri Satık da  yanındaydı.

Mezra’nın anıt ismiyle  bir süre sohbet ettikten sonra vedalaşıyorum.

Kırmızıköprü yolunda bir başınayım yine…

Hava kararmak üzere…  

Güzellikler üreten iyi yürekli insanlardan aldığım güçle hızlanıyor adımlarım…

Related Posts

SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

Hüseyin Canerik 21 Ağustos’ta, Diyarbakır Bağlar Tavşantepe köyünün narin çocuklarından,   8 yaşındaki Narin Güran’ın acımasızca katledilmesi,   toplum vicdanını  derinden yaralayan cinayetlerden biri olarak  kayıtlara geçti. Narin’in, ‘aile içi’ cinayete kurban…

PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ’NÜN GÜLEN YÜZÜ İRFAN DİKME’YE ACI VEDA

HÜSEYİN CANERİK Çatalyaka Göl mezrasından Kırmızıköprü’ye taşındıklarında 5 ya da 6 yaşlarındaydı. Babası Kamer Dikme (Klay), ilk oğlunun adını koyarken  Âşık  Daimi’den esinlenmişti. Okula başlayıncaya kadar ona Daimi diye seslenirdik.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kaçırdıkların

PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

  • Ekim 11, 2024
  • 39 views
PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

  • Ekim 8, 2024
  • 26 views
SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ’NÜN GÜLEN YÜZÜ İRFAN DİKME’YE ACI VEDA

  • Eylül 27, 2024
  • 85 views
PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ’NÜN GÜLEN YÜZÜ İRFAN DİKME’YE ACI VEDA

HAYRİ SARI’NIN  “CESUR YANLIŞLAR”I, İYİMSERLİĞİ VE UMUDU  BESLİYOR

  • Eylül 23, 2024
  • 57 views
HAYRİ SARI’NIN  “CESUR YANLIŞLAR”I, İYİMSERLİĞİ VE UMUDU  BESLİYOR

ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

  • Eylül 15, 2024
  • 80 views
ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA

  • Eylül 15, 2024
  • 49 views
PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA