Derince Yenikent’e komşu Körfezkent çarpık kentleşmenin sancılarını çekiyor. Yaklaşık beş bin konuttan oluşan Körfezkent, bitip tükenmek bilmeyen yapılaşma, Körfez Belediyesinin çöplüğü, taş ocağı, ilkel sanayi kuruluşları vb. nedenlerden dolayı halk sağlığını tehdit eden kirlilik sorunuyla karşı karşıya. Toplu konut alanı, kirlilik konusunda âdeta Dilovası’yla yarışıyor! Körfezkent’i adım adım yaşanmaz hâle getiren kirlilik kaynakları şöyle özetlenebilir:
1.KÖRFEZ BELEDİYESİ ÇÖPLÜĞÜ
Ağadere’nin hemen kıyısında çöp istasyonu kurma düşüncesinin kime ait olduğu sorusunu doğru yanıtlayanlar, güzel bir ödülü hak ediyor! Körfez Mezarlığının doğusundaki çöplük, Ağadere’nin de kirlilik kaynağı. Gölette yaşama tutunmaya çalışan kambur sazanlar bile Belediyeden şikâyetçi! Belediyenin çöp istasyonu, Körfezkent’i, Yavuz Sultan Selim Mahallesi’ni tehdit ediyor. Çöplük, Özcan Sitesine birkaç yüz metre mesafede. Yerleşim yerine çok yakın olan çöp istasyonundan yayılan koku, poyraz sayesinde, sıfır maliyetle mahalleye taşınıyor. Körfez Belediyesi, çöp toplama istasyonunu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Körfez Şantiyesinin yanına kondurmuş! Çöplük için beş kuruşluk bir harcama bile yapılmamış! Çevresindeki metal saclardan bir kısmı yok olmuş, kapı takılmamış. Dileyen herkes çöplüğe girebiliyor! Çöpten sızan kirli su, Ağadere’ye karışıyor. Çöplük çekyat, koltuk vb. eşyalardan metalleri ayrıştırmak isteyenlerin buluşma noktası. Sabah erken saatlerde, akşam hava kararır kararmaz soluğu çöplükte alan hurdacılar, çöplük çevresindeki eşyaları ateşe veriyor. Yanan eşyalardan yayılan duman ve koku, mahalleyi kaplıyor. Ateşten yükselen alevler, çöp istasyonunun çevresindeki ardıçlardan yirmiden fazlasını kavurmuş! Eşya yakma alanı, çöplükle de sınırlı değil. Ağadere’nin ve göletin kıyıları, MİMAŞ’ın çevresi, Migros’un arkası vb. hemen her yer yakma eylemi için ‘tahsis’ edilmiş durumda!
Körfezkentliler merak ediyor:
Nerede bu devlet?
2. EFOR TAŞ OCAĞI
Kimin, niçin ve nasıl ruhsat verdiği/verebildiği merak konusu. Bir kente nasıl kıyılır, doğal güzellikler nasıl yok edilir, diye merak edenlerin mutlaka ziyaret etmeleri gereken bir yer! Kentin en güzel vadisinin canına okunmuş. Ağadere’yi besleyen kaynakları kirletmekle yetinmeyen taş ocağı, bitki örtüsünü ve coğrafi yapıyı tarumar etmiş. Ocağa günde yüzlerce, belki binlerce sefer yapan sarı kamyonlar, asfaltlanmayan yolda tozu dumana katıyor. Taş ocağından ve yoldan kalkan toz, Körfezkent’e-Yavuz Sultan Selim Mahallesi’ne ölüm kusuyor. Ocak gürültü, trafik, kirlilik vb. sorunlara yol açıyor, güzelim vadiyi doğal bitki örtüsü ve coğrafi yapısıyla birlikte yok ediyor. Bitki örtüsünü kazıyarak İlimtepe’ye doğru yol alan taş ocağının yarattığı yıkım, namuslu insanların vicdanını sızlatıyor.
3.MİKROTEK KİMYA, PMR BOYA, MİMAŞ
Yavuz Sultan Selim Mahallesi’ne en çok zarar veren sanayi kuruluşlarının başını Mikrotek Kimya, PMR Boya ve MİMAŞ çekiyor. İlkel sanayi kuruluşlarının yerleşim biriminde faaliyet yürütebilmesini akılla, izanla açıklama olanağı bulunmuyor. Kükürt üreten Mikrotek Kimya çevreye zarar veriyor. Tesisten havaya karışan kükürt, tesise elli metre mesafedeki müstakil evleri, Özcan Sitesini, Körfezkent’i etkiliyor. Sarı tozun ilk durağı olan tek katlı müstakil evin bulunduğu sokağın adını merak edenler olabilir:
Sağlık Sokak!
Sağlık Sokak, hastalık saçıyor!
PMR Boya, Mikrotek Kimya ve MİMAŞ, Körfezkent için ciddi risk etkenleri arasında sayılıyor.
SONUÇ VE ÖNERİLER
- Körfez Belediyesi, temiz ve yaşanılır bir kent için Körfezkent’i kuşatan kirlilik etkenlerine karşı mücadele yürütmelidir.
- Belediye, ilk olarak, İSU Körfez Şantiyesinin yanındaki çöplüğü kaldırmalıdır.
- Körfezkent-Yavuz Sultan Selim Mahallesi’nde yaşayan halkın sağlığını tehdit eden ilkel sanayi kuruluşları başka bir yere taşınmalıdır.
- Taş ocağının faaliyetleri durdurulmalıdır. Bunun için gerekirse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçirilmelidir.
- Ağadere-gölet kıyılarında, MİMAŞ’ın önü ile Migros-Çerçi’nin arkasında, belediye çöplüğünde hurdacıların ayrıştırma için eşya yakması engellenmelidir. Bu amaçla, çevreyi hurdacılar için elverişli hâle getiren tesisler kapatılmalı, güvenlik önlemleri alınmalıdır.
- Ağadere ve gölet çöplerden arındırılmalı ve yürüyüş-piknik alanı olarak değerlendirilmelidir.
(Körfezkent, 28 Mayıs 2019)