WHATSAPP GRUPLARINDA GÖRGÜ VE NEZAKET

  

Eskiden okullarda Adab-ı Muaşeret (Görgü kuralları) diye bir ders okutulurmuş. Bu ders güncellenerek tekrar okutulmalı ve o güncellemeye teknolojideki gelişmelere dayalı yeni iletişim araçlarında görgü konusu da eklenmeli.

 

Konumuz akıllı telefonlar ve whatsapp kullanımı. Eline üç bin liralık telefon almakla bitmiyor. Zira o telefonlarda akıl yok. Akıl sizde. Kurulacak iletişimi kişilerin parmakları ve bedava olan beyninin koordinasyonu gerçekleştirecek. Peki bu iletişimde nelere dikkat edilmeli? Görüşlerimi madde madde yazayım da isteyen uysun isteyen uymasın.

 

1. Whatsapp gruplarında sizin dışınızda ve yakın arkadaşlarınız dışında samimiyetinizin az olduğu kişiler de vardır. Bu yüzden meramınızı uzun uzun değil kısaca ifade etmelisiniz. Hiç kimse birinin egosunu tatmin etmek için yazdığı yazıyı saatlerce okumak, onun nazını çekmek zorunda değil. Kimse kimsenin öğretmeni değil.

 

2. Gruba üye olan bir arkadaşınıza özel bir mesajınız varsa bunu kendisine özelden yazacaksınız. Grupta 30 kişi varken bir kişiye yazdığınız mesaj herkesin içinde birinin kulağına eğilip bir şey söylemeye benzer. O nasıl bir görgüsüzlükse bu da aynı biçimdedir.

 

3. Grup üyelerinden birisi gruba bir soru sormuşsa o soru ortada bırakılmamalıdır. Şayet hiç kimse yanıt vermemişse siz çıkar ve sizin de bilginiz yoksa “bu sorunun yanıtını bilmiyorum dostum” dersiniz. Böylelikle hem soru soran arkadaşı ortada bırakmamış olur, hem de diğerlerine bir görgü dersi vermiş olursunuz.

 

4. Farklı kesimlerden, anlayışlardan, inançlardan, duyarlılıklardan oluşan bir gruba üyeyseniz belirli bir kesimin, grubun anlayışını yansıtan ifadeler sözcükler kullanmamalısınız. Çünkü bunu yapmanız diğerlerini yok saymanız anlamına gelir. Bununkarşılığı karşı tarafın da sizi yok saymasıdır.

 

5. Gruba motivasyon amaçlı zaman zaman günaydın, iyi akşamlar demeli ötekileştirici olmamak kaydıyla bazen bir şiir, bazen bir şarkı, bazen bir karikatür paylaşmalı ve insanlara pozitif duygular yüklemelisiniz. Bunlar da görgüyü artıran işlerdir.

 

6. Hoşunuza giden yorumları da mutlaka bir sözle veya işaretle beğeniniz. Hoşunuza gitmeyenler için “belki haklı olabilirsiniz ama ben şöyle düşünüyorum” diye söze girebilirsiniz. Bu sizi küçültmez, büyütür.

 

7.Ucu açık ve yanlış anlaşılma olasılığı olan cümlelerden uzak durmalısınız.

 

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    • Kasım 19, 2024
    • 13 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ  KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    • Kasım 5, 2024
    • 40 views
    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    • Ekim 30, 2024
    • 1422 views
    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    • Ekim 24, 2024
    • 55 views
    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    • Ekim 11, 2024
    • 94 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

    • Ekim 8, 2024
    • 51 views
    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ