FATMA SARIHAN TÜRKMEN’DEN KARADENİZ KADINININ ÖYKÜSÜ/ÖLÜM AYIRIR DERKEN

Feodal zorbalığın yumruğundan tüm insanlık payını alıyor
Feodal zorbalığın yumruğundan tüm insanlık payını alıyor
Beyceli köyünün zorluklarını göğüsleyerek yaşama tutunan aydınlık bir yüz
Fatma Sarıhan Türkmen (Beyceli köyünün zorluklarını göğüsleyerek ayağa kalkan aydınlık bir yüz)

Kadın öyküleri akla genelde Doğu ve Güneydoğu kadınını getirir. Doğu Anadolu ya da Güneydoğu Anadolu’da feodal sistemin ağır yükü altında ezilen kadınlar edebiyatımızın da ilgi alanındadır. Bölge kadını töre cinayetleri, aşağılanma,  dışlanma vb. sorunlarla  anılmakta, çok sayıda filme konu olmaktadır. Söz konusu bölgelerde yaşayan kadınların ağır sorunları kabul görmekle birlikte, kadınlar için ülkenin diğer bölgelerinin ‘cennet’ olduğunu söylemek zordur. Kadınların karşılaştığı ekonomik ve sosyal sorunlar, söz konusu bölgelerin yanı sıra, Karadeniz   için de farklı değildir.

Karadeniz kadını, sırtında taşıdığı ağır yükle özdeşleşmiştir. Trabzonlu, Ordulu, Samsunlu, Giresunlu, Rizeli, Artvinli kadınlar  fındık, çay, mısır, ot ya da odun sırtlamış gibi görünseler de  aslında Türkiye’yi sırtlamaktadırlar. Bedenlerini aşan yük, sadece fındık, çay ve  mısır  değildir. Kökü kazınamayan feodal sistem, Karadeniz kadınının da kâbusudur.  Karnındaki bebekle çay toplayan, ormandan odun taşıyan, Beşikdüzü’nde inek sağan, fındık çuvallarını omuzlayan kadınların  birçoğunun okul yüzü görmemesi, dayak yemesi, zorla kaçırılması vb. sorunların yeterince tartışıldığı söylenemez.

Fatma Sarıhan Türkmen,  Karadenizli kadınların karşılaştığı sorunları, Ölüm Ayırır Derken  adlı eserinde,  yaşanmış öykülerden yola çıkarak  işliyor. Ölüm Ayırır Derken, yazarın, Işığı Arayan Köy Kızı  adlı kitabından sonra yayımlanan ikinci kitabı oluyor. Kitaptan, Fatma Sarıhan Türkmen’in, kitabı yayımlanan ilk ve tek ebe olduğunu öğreniyoruz.

 

Sepetiyle dünyayı sırtlayan bir Karadeniz kadını
Sepetiyle dünyayı sırtlayan bir Karadeniz kadını
Çalışarak, üreterek, zorluklara meydan okuyarak yaşama tutunmak
Çalışarak, üreterek, zorluklara meydan okuyarak yaşama tutunmak

MAHALLE MEKTEBİNDE OKUYAN EBE

Fatma Sarıhan Türkmen, 1942 yılında, Zeki Sarıhan‘ın bize sevdirdiği,  Fatsa’nın Beyceli köyünde doğmuş, zorluklar içinde büyümüştür. Babasını kaybettiğinde 11 yaşındadır. Okuma ve yazmayı Mahalle Mektebinde öğrenmiş. Doğduğunda Beyceli’de ilkokul yoktur. 12 yaşındayken köy okula kavuşur. Fatma, 12 yaşında ilkokul ikinci sınıfa kaydolur. O yıllarda Karadeniz’de de kız çocukları okula gönderilmemektedir. Bu nedenle, ilköğretmen okulu sınavlarına giremez. Bir yıllık Malatya Ebe Okulunu bitirir ve Beyceli köyünde, Samsun’da, Iğdır’da köy ebeliği yapar. Giresun Espiye’de çalışırken, evlilik nedeniyle, 1971 yılında İstanbul’a atanır. İstanbul’da Ana Çocuk Sağlığı Merkezlerinde ve  dispanserlerde çalışır. 1983’te emekli olur.

 

‘PÜNDÜK’TEN TAVUK KAPAR GİBİ KIZ KAÇIRMAK

Ölüm Ayırır Derken, on öyküden oluşuyor. Yazar, kadınların yaşadığı olayları öyküleştiriyor. Yaşanmış olaylar, yazarın kalemiyle gün ışığına çıkıyor. Genç kızların nişanlılarıyla buluşmalarının bile ayıplandığı yıllarda, göze kestirilen kızlar zorbalıkla kaçırılmaktadır. Zorbalık, hak hukuk tanımamaktadır:

“Kızım elini yıkamak için musluğa yönelmişti. Tam o sırada üç kişi daha odaya daldı. Hani pündükten (kümes) çakal tavuk kapar götürür ya, işte evden öyle kapıp çıkardılar. Kaynanamla kaynatam çırpındılar, dizlerini dövdüler, ama bir şey yapamadılar.”  (s. 68).

Zorbaların eline düşen kızları kurtarmak mümkün olmamaktadır. Kurtarılsa bile alınlarına yapışan ‘leke’den arınmaları zordur.

 

Yaylada ağır yüke meydan okuyan Karadenizli bir kadın
Yaylada ağır yüke meydan okuyan Karadenizli bir kadın
Karadenizli bir kadın tırpanla ot biçerken
Karadenizli bir kadın tırpanla ot biçerken

KADINLARI HEDEF ALAN ŞİDDET

Karadeniz kadını çalışkan ve üretkendir. Ne var ki  çalışkanlık ve üretkenlik, dayak yemeğe engel değildir. Dayak konusunda ev kadını ile çalışan kadınlar ‘eşit’ haklara sahiptir! Ev kadını Sezen,  çaycı eşinden (Cemil)  dayak yerken, öğretmen Mine Hanım ise öğretmen eşinden (İhsan) dayak yemektedir. Yazar, okuru,  Karadeniz’de yetişen bazı bitkilerle tanıştırıyor. Karadeniz kadını ailesini geçindirmek için  kazayağı, sakarca, nivik, ısırgan, merolcan (diken ucu) ve  hotan  toplayıp pazarda satmaktadır. Kadın, böylece sistemin çizdiği sınırların dışına çıkmaktadır. Karadeniz’de ekonomik zorluklardan bunalıp soluğu İstanbul’da alan Cemil’in kapıcılık deneyimi, köyden kente göçün dramı olarak okunuyor.

Ölüm Ayırır Derken, Karadeniz kadınının karşılaştığı zorlukların ve yaşadığı şiddetin, insan duyarlılığıyla işlendiği bir eser olarak dikkat çekiyor. Yazar, kitabında, tanımlanmamış düşmanlıkların körüklediği intikam duygusunun yol açtığı  trajedilerin izini sürüyor. Fatma Sarıhan Türkmen, Karadenizli kadınların ayrılmaz parçası olan koca yük sepetini Türkiye’nin sırtına yüklüyor. Feodal zorbalığın yumruk darbelerinden  Mine‘nin, Gonca‘nın, Elif‘in, Sezen‘in, Sündüz‘ün yanı sıra tüm insanlık payına düşeni alıyor.

(Körfez, 9 Aralık 2018) 

Kaynakça:

Fatma Sarıhan Türkmen. (2015). Ölüm Ayırır Derken (Yaşanmış Kadın Öyküleri), Ankara: Öğretmen Dünyası Yayınları.

http://www.sanalbasin.com/karadenizli-kadinlar-her-mevsim-caliskan-23035289/ Erişim: 09.12.2018.

 http://www.kuzeyinnabzi.com/yasam/karadeniz-kadinlari-hakkinda-bilmeniz-gerekenler-h22908.html Erişim: 09.12.2018.

http://ekonomiservisi.com/karadenizli-ciftci-kadinlara-fransadan-destek-18938/ Erişim: 09.12.2018.

 https://turktob.org.tr/tr/karadenizli-ciftci-kadinlara-fransadan-destek/21524 Erişim: 09.12.2018.

 https://iyikoc.com.tr/karadeniz-kadini Erişim: 09.12.2018.  

https://www.dunya.com/gundem/karadeniz-kadini-kis-hazirligina-basladi-haberi-213203 Erişim: 09.12.2018.

http://www.resulcelik.com.tr/karadeniz-kadini-3/ Erişim: 09.12.2018.

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    • Kasım 19, 2024
    • 11 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ  KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    • Kasım 5, 2024
    • 38 views
    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    • Ekim 30, 2024
    • 1421 views
    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    • Ekim 24, 2024
    • 53 views
    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    • Ekim 11, 2024
    • 93 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

    • Ekim 8, 2024
    • 50 views
    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ