ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER NASIL EMEKLİ OLUR?

 MİLLÎ EĞİTİMİN PARYALARI: ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER

Bu çalışmayla, örgün eğitim kurumlarında ücret karşılığı ders okutan öğretmenlerin özlük sorunlarına dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır. Ücretli öğretmenliğin yasal dayanaklarının ele alındığı çalışmada, uygulamadan kaynaklanan sorunlara büyüteç tutulmakta ve bazı çözüm önerilerine yer verilmektedir.

Ücretli misin, Olsun Olsun!

Karadeniz Teknik Üniversitesinden yeni mezun olan Özlem Gökdeniz, kısa sürede iş bulamayınca ‘ücretli öğretmen’ olmaya karar verir. Matematik öğretmeni olan Özlem Gökdeniz, Beşikdüzü İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünün kapısını çalar. Ücretli öğretmenlik yapmak istediğini söyler. İnsan Kaynaklarında görevli memur, masasındaki listeyi Özlem Hanım’a uzatır. Listede, ücretli öğretmenlik için gerekli belgeler sıralanmaktadır:

 1-   Başvuru Dilekçesi (Müdürlüğümüz Evrak Kayıt Bölümünden temin edebilirsiniz.)

 2-   Diploma veya mezuniyet belgesinin aslıyla beraber fotokopisi,

 3-   Nüfus cüzdanının aslıyla beraber fotokopisi,

 4-   Fotoğraf (1 adet),

 5-   Varsa kurs belgesi aslıyla beraber fotokopisi (İngilizce, Bilgisayar, Okul Öncesi Eğitim Seminer Belgesi (60 saat vs.),

 6-  KPSS belgesi fotokopisi.

      Özlem Hanım, ilgili memurdan başvuru dilekçesini alır ve bilgilerini yazmaya başlar:

  

                          İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE,

                                                                         BEŞİKDÜZÜ 

Beşikdüzü merkez veya merkeze bağlı köy-beldelerde idarenizce uygun görülecek yerde Ek Ders Ücret Karşılığı öğretmen olarak görev almak istiyorum. Görev verilmesi hâlinde göreve başlamadığım veya görevi mazeretsiz (Müdürlüğünüzce kabul edilebilir bir mazeret olması haricinde) olarak bıraktığımda bir daha görev almamayı taahhüt ederim.Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu beyan eder, aksi ortaya çıktığında idarece yapılacak işlemlerden doğacak hukuki sonuçlara katlanmayı kabul ederim.

Gereğini arz ederim.                                   01.09.2016

                                              Özlem GÖKDENİZ 

                                                                                        

Özlem Gökdeniz, idarece uygun görülen bir yerde görev almak için başvuruda bulunur. Genç öğretmen, mazeretsiz göreve başlamadığı ya da bıraktığı takdirde, bir daha görev almamayı taahhüt etmektedir.Yöneticilerimiz kendilerini sağlama alma konusunda oldukça başarılıdır.

Yöneticilerin sıfır riskle yönetme yetenekleri mükemmeldir!

Millî Eğitim Müdürlüğü, Matematik öğretmenini bir lisede ücret karşılığı görevlendirir.   Görevlendirildiği okula giden öğretmen, müdür odasını sorar. Gösterilen yöne doğru ilerler ve müdür odasının kapısını çalar. Okul Müdürü Cabbar Şişman,  koltuğunda uyuklamaktadır.  Müdür, odasına giren genç kadını yoklar. O sırada, koltuğundan yere kadar uzanan tespih taşlarını ikişer ikişer çekmeye devam eder. Müdür, ziyaretçiyi merak eder. Acaba kim? Parti başkanının geçen gün ilgilenmesini istediği kadın mı?  Genç olmasa, pekâlâ  müfettiş de denebilir.

Yer gösterir. Öğretmen kendisini tanıtır ve okulda görevlendirildiğini söyler. Müdür rahat bir nefes alır ve hemen sorar:

 -Kadrolu musunuz?

Öğretmen duraksamadan karşılık verir:

 -Hayır, ücretliyim. 

 Müdür geriye yaslanır. Tespihinden birkaç taş daha çektikten sonra öğretmeni ‘teselli’ eder:

 -Olsun olsun!

 Matematik öğretmeni, öğretmenler odasında da benzer sorularla karşılaşır. Kadrolu-ücretli ayrımı, genç bir öğretmeni daha ilk gün bunalıma sokar. Çünkü aynı soruyu öğrenciler de kendisine yöneltir:

-Hocam, kadrolu musunuz?

Özlem Gökdeniz, velilerin de sorularına muhatap olur. Ona problem çözmek için değil, statüsünü sormak için gelinmesine üzülür. Asıl üzüntüyü,  paramatikten maaş çekerken yaşar. Aynı okuldan zümresi Mehmet Zengin’den daha fazla derse girdiği hâlde, maaşı onun yarısı kadar bile değildir!  Ücretli öğretmen Özlem Gökdeniz’e, aynı koşullarda çalıştığı meslektaşından niçin daha az ücret verilmişti? Bu sorunun yanıtını almak için, ücretli öğretmenlik sorununun irdelenmesi gerekir.

 Ücretli Öğretmenlik Nedir?

 Ücretli öğretmenlik, MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin  Karar’ın 9. maddesinde  tanımlanmaktadır:

 “Öğretmen sayısının yetersiz olması hâlinde; a) Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla; …Resmî görevi bulunmayanlar ile emeklilere, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, özel eğitim ve yaygın eğitim kurumlarında haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebilir.” (Resmî Gazete, 16.12.2006/26378).

Kararda, ders ücreti karşılığında görevlendirilecek kişilerde ‘yükseköğrenim’ koşulu aranmakta, ancak yükseköğrenimin kademesi (Ön lisans, lisans, yüksek lisans) ile ilgili herhangi bir sınırlama getirilmemektedir.

 Millî Eğitim Temel Kanunu’na Aykırı

MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin  Karar’la, kademesi belirtilmeyen ‘yükseköğrenim’ görenlere ücret karşılığı ders okutma görevi verilmesi, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’yla çelişmektedir. Çünkü sözü edilen Yasa, öğretmenlik için alan eğitimi, pedagojik formasyon, genel kültür vb. yeterlikleri zorunlu kılmaktadır. Bu yeterliklerin,  öğretmen yetiştirmeyen yükseköğrenim kurumlarında kazandırılması mümkün görünmemektedir.

Öğretmenlik, özel uzmanlık gerektiren bir meslektir. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’na göre, Öğretmenlik, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.”(Madde 43). Söz konusu Yasa’da, öğretmenlik mesleğine hazırlığın genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon ile sağlanacağı hükmüne yer verilmektedir.

 Ücretli Öğretmenlere ‘Harranlı’ Muamelesi

Ders ücretlerinin belirlenmesinde başvurulan yöntem, “Kibar Feyzo”  filminden bir sahneyi akla getirmektedir.  Muhasebeci işçilere ücret ödemektedir. Sıra başka bir işçiye (Kemal Sunal) gelir.  Fakat bu işçiye yapılan ödeme diğerlerine yapılandan daha azdır. İşçi  hemen   sorar:

-Benimkisi  niye eksik kardaş?

-Onlar sendikalı..

İşçinin de doğup büyüdüğü bir yer vardır.  

-Ben de Harranlıyım!

Muhasebecinin işi başından aşkındır. İşçiyi dinleyecek vakti bile yoktur. ‘Harranlı’ işçi, inşaatta birlikte kürek salladığı arkadaşlarından niçin daha düşük ücret aldığını zamanla öğrenecektir.  

Yetiştirme kurslarında ders başına ödenen ücrette kadrolu-ücretli ayrımı yapılması, ‘Sendikalı’ işçiyle  ‘Harranlı’ işçi arasındaki ayrımı çağrıştırmaktadır.

 

Yetiştirme Kurslarında Yarım Ücret  Ödeniyor

Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) E-Kılavuzu’na göre, “DYK’larda öncelikle ilçede kadrolu ya da sözleşmeli çalışan öğretmenler, kadrolu öğretmenin ihtiyacı karşılamaması durumunda, ilçe tarafından çalışmasına onay verilen ücretli öğretmenler görevlendirilir.” (Madde 1/6).

Yetiştirme kurslarında görev alan kadrolu öğretmenlere, normal ders ücretinin iki katı kadar ödeme yapılmaktadır. Ücretli öğretmenlere ödenen yetiştirme kurs ücreti, kadrolulara ödenenin yarısı kadardır!

Zümre Toplantılarından Sonra Göreve Başlıyorlar

Ücretli öğretmenler, eğitim başladıktan sonra görevlendirilmektedir. Bu uygulama, ücretli öğretmenlerin,   öğretim yılı başında, seminer döneminde yapılan öğretmenler kurulu ve zümre öğretmenler kurulu toplantılarına katılma olanağını ortadan kaldırmaktadır.  MEB Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre, zümre öğretmenler kurulunda, ders planlarının düzenlenmesi, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme değerlendirme araçları, öğrenci başarı düzeyi, okulun fiziki mekânlarının ve ders araç gereçlerinin kullanımı gibi hususlar görüşülerek okulun çevre imkânları analiz edilir  ve iş birliği oluşturulur (Madde 35/4).  Bir öğretim yılının planlanmasında bu kadar önem taşıyan zümre öğretmenler kurulunda ücretli öğretmenlerin yer alamamasının, eğitimin kalitesini  olumsuz yönde etkilemesi beklenmektedir.

Seminer Çalışmalarına Katılamıyorlar

Ücretli öğretmenlere, öğretim yılı başında ve sonunda yapılan seminerlere katılma hakkı tanınmamaktadır. Öğretmenlerin hizmet içi eğitiminin yanı sıra planlama, eğitime hazırlık vb. etkinliklerin gerçekleştirildiği seminerlere ücretli öğretmenlerin katılımının sağlanmaması, eğitimle ilgili kaygıların göz ardı edildiğine işaret etmektedir.  

Hazırlık ve Planlama Ücreti Yok

 MEB Yöneticileri ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 11/1. maddesinde, “….Müdür yetkili öğretmenler dâhil, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere, haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir.”  (Resmî Gazete, 16.12.2006/26378).

Haftada okutulan her 10 saat ders için 1 saat hazırlık ve planlama ücreti ödenmektedir. 30 saat okutan öğretmenlere 3 ek ders saati hazırlık ve planlama ücreti ödenir. Ücretli öğretmenler, haftalık 10 saat ve üzeri derse girdikleri hâlde,  hazırlık ve planlama ücretinden yararlanamamaktadır.

İşsizlik Maaşı Alamıyorlar

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre, işsizlik ödeneği,  Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde; a) 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilir.” (Madde 50/a).

Ücretli öğretmenlerin ücretinden işsizlik sigortası primi kesilmiyor. Sigorta primi kesilse bile, son üç yılda 600 gün sigortalı olarak çalışmaları mümkün görünmemektedir. Haftada 30 saat derse giren bir öğretmenin, yıllık 9 ay üzerinden,  3 yıllık sigorta primi, 144×3= 434 günü aşmamaktadır.   

 

Kıdem Tazminatından Yararlanamıyorlar

Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışanlara kıdem tazminatı ödenmiyor. Ücretli öğretmenler de ‘geçici’ ya da ‘belirli’ süreyle çalıştıkları için kıdem tazminatı haklarından yararlanamıyor. Yargıtay Genel Kurulu’nun 18.09.1996 tarih ve 1996/9489 E 1996/594 K sayılı kararında, belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışanlara kıdem tazminatı ödenemeyeceği belirtilmektedir. Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin  04.03.2013 tarih ve 2013/71 E 2013/1642 K sayılı kararında da benzer görüşlere yer verilmektedir (Yıldırım Koç, Aydınlık, 22.05.2017).

Hastalık ‘Hak’ları da Yok

 Sistem, ücretli öğretmenlere hastalanmayı yasaklıyor. Eğer ücretli öğretmenseniz, kışın üşümemek ve üşütmemekle yükümlüsünüz. Otlukbeli’nin Boğazlı Köyü İlkokulunda görev yapan ücretli öğretmenseniz,  pencerenizi ve kapınızı zorlayan fırtınaya meydan okumak zorundasınız. O uzun kış gecesinde dondurucu soğuğa yenik düşer ve hastalanırsanız, Otlukbeli İlçe Millî Eğitim Müdürlüğündeki muhasebe memuru ders ücretinizi kesmek zorunda kalacaktır. Üşütmek için, daha doğrusu kafayı üşütmek için bundan daha güzel bir gerekçe bulamazsınız. Üstelik kesilen ders ücretinizin ateşinizi birkaç derece daha yükseltmesinden o memuru da sorumlu tutamazsınız.

Mevzuat böyle emrediyor!

Bir sistem, yetişmiş insan birikimini ‘mevzuat’a kurban edemez!

 Ayrıca hangi mevzuat?

 İş Kanunu başta olmak üzere, iş hukukunda çalışanların hastalık, mazeret ve yıllık izinleri tanımlanmaktadır. MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin  Karar,  çalışma koşullarını düzenleyen temel belge olarak görülemez.

 Bir günlük hastalık raporunda bile ücret kesintisine gitmek, iş hukukuna tamamen aykırıdır. Bu uygulama, Türkiye gibi bin yıllık devlet geleneği olan bir ülke adına üzüntü vericidir. 

 Bebeklerini Emzirme Haklarından da Yoksunlar

 MEB İzin Yönergesi’nde kadın memurların bebeklerini emzirmelerine ilişkin hükümler yer almaktadır:

 Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir (Madde 10/1-d).

 Kadın sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir (Madde 23/1-b).

  Geçici personele, çocuklarını emzirmeleri için doğum sonrası izin süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir (Madde 28/1-2).

  ‘Ücretli annelik’ mevzuata aykırı! Ücretli öğretmenlik yapan anneler, bebeklerini emzirmek için süt izninden yararlanamıyor. Bu durumdaki annelerin bebeklerini emzirdikleri saatlerde ders ücretleri kesiliyor. MEB İzin Yönergesi’nde, ücretli öğretmenlikten söz edilmese de, ücretli öğretmenlerin, ‘geçici personel’ başlığı altında tanımlanan personel kapsamında değerlendirilerek ücretli süt izninden yararlandırılmaları gerektiği düşünülmektedir.

Ücretli Öğretmenlere Asgari Ücretin Altında Maaş Veriliyor

 Tablo 1- Ücretli öğretmenlere ödenen aylık ek ders ücreti toplamı. 

Sıra Nu

Ücretli Öğretmenin Okuttuğu Haftalık Ders Saati Toplamı

Ücretli Öğretmenin Okuttuğu Aylık Ders Saati Toplamı

Ücretli Öğretmene Ödenen  Maaş (Aylık Ek Ders Ücreti)*

1

5

20

226,54

2

10

40

452,8

3

15

60

679,2

4

20

80

905,6 TL

5

25

100

1132 TL

6

30

120

1358,4

 *Ders ücreti, 11,32 TL’den hesaplanmıştır.

Ücretli öğretmenin bir ayda okutacağı ders saati,  120’yi geçemez.  Bu durumda, haftada 30 saatten fazla ders okutma olanağı olmayan bir öğretmenin ayda eline geçecek ders ücreti toplamı, 1358 TL’dir. Bu miktar, asgari ücretin de altındadır (Tablo 1).

Ücretli Öğretmenler Emekli Olamayacak

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, ücretli öğretmenlerin sigorta primlerinin hesaplanmasında haksız bir uygulamaya olanak sağlamıştır. Genel Müdür Yardımcısı Murat Uğurlu imzalı, 09.07.2010 tarih ve 10283 sayılı yazıda, ücretli öğretmenlerin prim ödeme gün sayısının, bir takvim ayındaki ek ders saati toplamının 7,5 saate bölünmesiyle tespit edileceği belirtilmektedir (Ders saati ÷ 7,5= Prim gün sayısı). Bir öğretmen, ücret karşılığı, haftada en çok 30 saat ders okutabilir. Bir ayda 120 saat derse giren ücretli öğretmenin prim gün sayısı, 120÷7,5=16 olarak hesaplanmaktadır.

Prim gün sayısının ders saatleri üzerinden hesaplanması, usulsüzdür. Çünkü haftada 30 sat derse giren bir öğretmen ‘kısmi zamanlı’ olarak değil, tam gün çalışmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu’nda ‘sürekli iş’ tanımı yapılmaktadır: “Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.” (Madde 10).  Haftada 30 saat derse giren ve aylarca bu görevi sürdüren öğretmenlerin yaptığı iş sürekli iştir. Sürekli iş yapan bir öğretmenin ‘kısmi zamanlı’ işçi statüsünde görülmesi, iş hukukuyla çelişmektedir. 

1 Mayıs 2008’den sonra ilk kez sigortalı çalışmaya başlayan ücretli öğretmenlerin emekli olabilmeleri için,  31 Aralık 2035 tarihine kadar en az 7200 gün prim ödenmesi gerekmektedir. Bu durumda  kadınlar 58, erkekler  ise 60 yaşını doldurduğunda emekli olabilecek (Tablo 2).

 Tablo 2- 1 Mayıs 2008 ve sonrasında ilk defa sigortalı olanların prim ödeme gün sayısı ve emeklilik yaşı. 

 

Sıra Nu

 

Prim Ödeme Gün Sayısı

 

Prim Ödeme Süresi

 

Kadınlarda

Emeklilik Yaşı

 

 

Erkeklerde

Emeklilik Yaşı

 

1

7200

31.12.2035

58

60

 7200 gün, ortalama 20 yıla denk düşüyor. Ücretli öğretmenlerin 20 yılda 7200 günü tamamlayabilmeleri için, sigortalarının 30 gün üzerinden yatırılması, yarıyıl ve yaz tatillerinde çalışmaları gerekiyor. Oysa ücretli öğretmenler resmî tatillerde, millî bayramlar dâhil, çalışmış sayılmıyor. Derse girilmeyen günler için ders ücreti ödenmiyor. Sigorta primleri, okutulan ders saatleri esas alınarak hesaplanıyor (Tablo 3).  

 Tablo 3- Ücretli öğretmenlerin, okutulan ders saatlerine göre yatırılan sigorta primi.    

Sıra Nu

Okutulan Ders Saati

(Aylık Toplam)

Yatırılan Aylık Sigorta Primi

(Gün Sayısı)

Bir Öğretim Yılında, 9 Ay Üzerinden,  Yatırılan Toplam Prim Gün Sayısı

1

30

4

36

2

60

8

72

3

90

12

108

4

120

16

144

 Tablo 4- Mayıs  2008’den sonra farklı yaşlarda göreve başlayan  olan ücretli öğretmenlerin, aralıksız çalıştıkları varsayıldığında, 7200 prim gün sayısını tamamlama  yaşı. 

 

Sıra Nu

 

Göreve Başlama Tarihi

Göreve Başladığı Tarihteki Yaşı

7200 Gün Prim Ödemesinin Tamamlandığı Yıl

 

7200 Gün Prim Ödemesinin Tamamlandığı Tarihteki Yaş

 

1

01.09.2008

25

2058

75

2

01.09.2009

25

2059

75

3

01.09.2010

25

2060

75

4

01.09.2011

25

2061

75

5

01.09.2015

25

2065

75

6

01.09.2016

25

2066

75

7

01.09.2017

25

2067

75

8

01.09.2017

30

2067

80

9

01.09.2017

32

2067

82

 Tablo 4 hazırlanırken, eğitim ve öğretim yılı 180 iş günü olarak kabul edilmiş; rapor, izin gibi devamsızlıklar ile  kar tatili vb. eğitime engel durumlar dikkate alınmamıştır.

  Ülkemizde Görev Yapan Ücretli Öğretmen Sayısı

 Türk Eğitim Sen’in yaptığı araştırmaya göre, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında, ülke genelinde, 81 ilde, çeşitli alanlarda görev yapan ücretli öğretmen sayısı, 63.829’dur! Aynı dönemdeki norm kadro ihtiyacı ise, 106.983’tür. Ücretli öğretmenlerin 27 bin 409’u Eğitim Fakültesi mezunu, 27 bin 936’sı lisans mezunu (Eğitim Fakültesi dışında), 8 bin 484’ü ise ön lisans (İki yıllık yüksekokul)  mezunudur. Ücretli öğretmenlerin 7 bin 140’ı İstanbul’da, 3 bin 862’si Bursa’da, 3 bin 724’ü ise Diyarbakır’da görev yapmaktadır. Konuyla ilgili ayrıntılar için  Tablo 5’e bakılabilir.

Ücretli öğretmen sayısının bu kadar yüksek olması, kadrolu öğretmen istihdamından vazgeçme anlayışıyla ilişkilendirilmektedir.  

Sonuç ve Öneriler

  1. Ücretli öğretmen uygulaması, öğretmen görevlendirmede başvurulan temel istihdam politikası hâline getirilmektedir. Düşük maliyetli bu uygulamayla, çalışanlar hak kaybına uğratılmaktadır.

  2. Sosyal devlet ilkesi, eğitimde süreklilik, akademik ve sosyal başarı, öğrenci ve okul güvenliği,  nitelikli eleman vb. ölçütler göz önünde bulundurularak bu uygulamadan vazgeçilmeli, ihtiyaç hâlinde (Doğum, sakatlık, olağanüstü durumlar vb.), 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 86. maddesinde (Değişik: 30/5/1974-KHK/12; değiştirilerek kabul: 15/5/1975-1897/1 md.) sınıf öğretmenliği için öngörülen  ‘vekil öğretmenlik’ uygulamasına geçilmelidir.

  3. Öğretmenlik yeterliğine sahip ücretli öğretmenler, görev süreleri göz önünde bulundurularak,  KPSS puan üstünlüğü esasına göre kadroya geçirilmelidir. 

  4. Ücretli öğretmenlere, hastalık raporlarına rağmen, ücret ödenmemesi keyfi bir uygulamadır ve bundan vazgeçilmelidir.

  5. Ücretli öğretmenlik yapan annelerin bebeklerini emzirmeleri için süt izninden yararlanmaları sağlanmalıdır. MEB İzin Yönergesi’nde, ücretli öğretmenlikten söz edilmese de, ücretli öğretmenlerin, 657 sayılı Yasa’nın 4/C maddesinde tanımlanan ‘geçici personel’ statüsünde değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

  6. Yarıyıl tatilinde ücret kesintisi, ücretli izin vb. haklardan yoksunluk, çağdaş bir ülkeden beklenmeyen uygulamalardandır.

  7. Öğretim yılı başında kadrolu/sözleşmeli öğretmenlere ödenen ‘eğitime hazırlık’ ödeneği, ücretli öğretmenlere de ödenmelidir.
  8. İş güvencesinden yoksun olan ücretli öğretmenlerin onur kırıcı çalışma koşullarından olumsuz yönde etkilendikleri görülmektedir. Yeteneksiz ve birikimsiz yöneticilerin keyfi uygulamaları, ücretli öğretmenlerin verimli çalışma olanaklarını ortadan kaldırmaktadır.

  9. Okullarda ücretli-kadrolu ayrımının öğretmen imza çizelgesine bile yansıması, okul iklimine zarar vermektedir.   

  10. Kadrolu öğretmenlerle aynı koşullarda çalışan öğretmenlere asgari ücretin altında maaş ödenmesi, Anayasa’nın eşitlik ilkesine, temel insan haklarına ve iş hukukuna aykırıdır.

  11. Haftada 30 saat derse giren bir öğretmene ‘kısmi zamanlı’ çalışan muamelesi yapılarak sigorta prim gün sayısının düşürülmesi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesine (Ek: 6/2/2014-6518/57 md.)  aykırıdır. Haftanın her günü okulda görev yapan bir öğretmen ‘kısmi zamanlı’ sigortalı olarak görülemez.

  12. Sigorta primleri eksik yatırılan ücretli öğretmenlerin, yaz tatilleri başta olmak üzere, işsiz kaldıkları dönemde işsizlik maaşından yararlanmaları mümkün görünmemektedir. 

  13. Haftada 30 saat ders okutan bir öğretmene 3 saatlik hazırlık ve planlama ücreti ödenmemesi, yasal dayanağı olmayan bir uygulamadır ve yürürlükten kaldırılması gerekmektedir.

  14. Yetiştirme kurslarında görev alan ücretli öğretmenlere, kadrolu öğretmenlere ödenen ek ücretinin yarısını ödemek, giderilmesi gereken açık bir hukuk ihlalidir

  15. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,  19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vd. özel günlere öğrenci hazırlayan ücretli öğretmenlerin  (Beden Eğitimi, Müzik, Görsel Sanatlar, Okul Öncesi, Sınıf Öğretmeni vb.) hafta içi kutlanan millî bayramlarda ders ücretinin kesilmesi, keyfi ve hukuksuz bir uygulamadır ve İş Kanunu’na aykırıdır.

  16. Derse giren, öğrenci bilgilerini E-okula işleyen, öğrenciye rehberlik hizmeti sunan ücretli öğretmenlere TEOG, LYS, LGS vb. merkezi sınavlarda görev verilmemesi uygulamasına son verilmelidir (Öğrenciyi sınava hazırlama yetkisi, sınav yönetme yetkisini de içerir).    

  17. Ortaokullarda görevli ücretli öğretmenlerin, TEOG sınavlarının yapıldığı günlerde ders ücreti kesilmektedir. Öğrenciyi TEOG’a hazırlama yetkisi olan bir öğretmenin, TEOG’da görevlendirilmemesi ve TEOG’un yapıldığı tarihlerde adeta okuldan ‘kovulma’ nedenine mantıklı bir gerekçe üretilemeyeceği düşünülmektedir.

  18. Kadrolu öğretmenlere haftada iki saat nöbet ücreti verildiği hâlde, okul öncesi başta olmak üzere, nöbet görevini fiilen yerine getiren ücretli öğretmenlere ödeme yapılmaması,  eşit işe eşit ücret ve Anayasa’nın eşitlik  ilkesine aykırıdır.

  19. Öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarından mezun olmayanlara,  hangi ad ve statüde olursa olsun, öğretmenlik görevi verilmemelidir. Öğretmenlik yapma yeterliğine sahip olmayanların ücret karşılığı görevlendirilmeleri, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesine aykırıdır. 


 23.05.2017/Körfez

  Kaynakça:

 http://www.hurriyet.com.tr/kim-ne-zaman-ve-nasil-emekli-olabilecek-22221306

 Erişim: 17.05.2017.

 http://mevzuat.meb.gov.tr/html/ilkveokuloncyon_0/yonetmelik.pdf Erişim: 17.05.2017.

 http://ikgm.meb.gov.tr/tahakkuk/MEB%20Y%C3%B6netici%20ve%20%C3%96%C4%9Fretmenlerinin%20Ders%20ve%20Ek%20Ders%20Saatlerine%20ili%C5%9Fkin%20Yaz%C4%B1.pdf  Erişim: 19.05.2017.

 http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2014_10/01060217_mebdesteklemeveyetistirmekurslariyonergesi.pdf Erişim: 19.05.2017.

 http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_08/23110302_20162017dykkilavuzu.pdf Erişim: 19.05.2017.

 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2006/12/20061216-5.htm Erişim: 19.05.2017.

 http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4857.pdf  Erişim: 22.05.2017.

 http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4447.pdf  Erişim: 22.05.2017.

https://www.turkegitimsen.org.tr/icerik_goster.php?Id=11440 Erişim: 23.05.2017.  

http://derince.meb.gov.tr/www/ucretli-ogretmenlik-basvurulari/icerik/157 Erişim: 23.05.2017.

 http://izmit.meb.gov.tr/www/ucretli-ogretmenlik-basvurulari/icerik/518 Erişim: 23.05.2017.

 https://besikduzu.meb.gov.tr/www/ucretli-ogretmen-gorevlendirme-duyurusu/icerik/140 Erişim: 23.05.2017.

 http://ikgm.meb.gov.tr/ozluk_gorus/M%C4%B0LL%C3%8E%20E%C4%9E%C4%B0T%C4%B0M%20BAKANLI%C4%9EI%20%C4%B0Z%C4%B0N%20Y%C3%96NERGES%C4%B0%20%2013.05.2013%20-%20943496.pdf Erişim: 23.05.2017.

  

 Ek: Tablo 5- Ücretli öğretmen sayıları.

 


2016-2017 YILLARI ÜCRETLİ   ÖĞRETMEN  SAYILARI

(TÜRK EĞİTİM SEN’İN DERLEDİĞİ BİLGİLER)

İL ADI

 

 


Eğitim Fakültesi Mezunu Sayısı

Lisans Mezunu Sayısı (Eğitim Fakültesi Hariç)

Ön Lisans Mezunu Sayısı 

Toplam

Norm Kadro İHTİYACI

ADANA

690

508

119

1317

1924

ADIYAMAN

352

130

24

506

962

AFYONKARAHİSAR

314

325

54

693

1269

AĞRI

85

253

33

371

1643

AKSARAY

234

143

22

399

736

AMASYA

105

142

22

269

296

ANKARA

223

713

179

1115

0

ANTALYA

898

454

508

1860

2327

ARDAHAN

53

43

10

106

206

ARTVİN

60

69

6

135

381

AYDIN

235

203

191

629

663

BALIKESİR

206

229

56

491

155

BARTIN

108

104

10

222

339

BATMAN

52

64

14

130

1189

BAYBURT

74

40

0

114

222

BİLECİK

114

88

30

232

309

BİNGÖL

335

130

60

525

548

BİTLİS

203

147

23

373

971

BOLU

82

99

25

206

463

BURDUR

62

54

12

128

423

BURSA

2044

1333

485

3862

5465

ÇANAKKALE

126

132

38

296

568

ÇANKIRI

54

80

29

163

353

ÇORUM

97

168

12

277

522

DENİZLİ

288

336

150

774

1700

DİYARBAKIR

1442

2016

266

3724

2379

DÜZCE

226

159

75

460

813

EDİRNE

43

100

37

180

212

ELAZIĞ

81

221

26

328

330

ERZİNCAN

28

31

12

71

26

ERZURUM

293

372

126

791

1357

ESKİŞEHİR

150

99

52

301

463

GAZİANTEP

1007

860

175

2042

3640

GİRESUN

200

99

33

332

615

GÜMÜŞHANE

96

43

30

169

370

HAKKARİ

324

295

128

747

836

HATAY

993

836

146

1975

3261

IĞDIR

182

272

13

467

504

ISPARTA

89

158

6

253

358

İSTANBUL

1554

4131

1455

7140

23283

İZMİR

930

1187

513

2630

3402

KAHRAMANMARAŞ

1092

529

177

1798

2228

KARABÜK

71

70

15

156

325

KARAMAN

122

84

22

228

438

KARS

42

124

15

181

562

KASTAMONU

130

74

17

221

678

KAYSERİ

372

430

82

884

2177

KIRIKKALE

105

128

106

339

454

KIRKLARELİ

165

75

55

295

568

KIRŞEHİR

36

38

19

93

0

KİLİS

20

15

6

41

459

KOCAELİ

701

812

301

1814

2390

KONYA

741

775

57

1573

1870

KÜTAHYA

331

290

30

651

909

MALATYA

123

184

11

318

0

MANİSA

681

428

114

1223

1090

MARDİN

98

92

0

190

1449

MERSİN

808

233

194

1235

2286

MUĞLA

290

225

106

621

1100

MUŞ

297

445

269

1011

1199

NEVŞEHİR

211

41

2

254

251

NİĞDE

160

89

48

297

417

ORDU

122

147

20

289

781

OSMANİYE

320

141

22

483

935

RİZE

228

149

0

377

624

SAKARYA

493

703

168

1364

2390

SAMSUN

188

221

12

421

51

SİİRT

158

178

19

355

924

SİNOP

78

76

42

196

289

SİVAS

316

152

91

559

933

ŞANLIURFA

1344

1459

419

3222

3558

ŞIRNAK

563

515

169

1247

1944

TEKİRDAĞ

111

240

42

393

1302

TOKAT

253

150

60

463

1086

TRABZON

151

260

25

436

423

TUNCELİ

31

25

11

67

43

UŞAK

33

32

26

91

286

VAN

1021

872

340

2233

2806

YALOVA

104

154

50

308

351

YOZGAT

299

193

73

565

969

ZONGULDAK

268

222

44

534

955

GENEL TOPLAM

27409

27936

8484

63829

106983

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

FOTOĞRAF

 

EK DERS ÜCRET KARŞILIĞI ÖĞRETMENLİK

BAŞVURU FORMU


 


T.C. Kimlik No

 

Adı Soyadı

 

 

Baba Adı

 

 

Doğum Yeri / Tarihi

 

 

Medeni Hali

 

 

Mezun (   )      Emekli Öğretmen (   )      Resmi Görevli (   )      Öğrenci (   )

Mezuniyet Bilgileri

 

Üniversite / Enstitü

 

Fakülte / Yüksekokul

 

Bölüm / Alan

 

Yan Alan (varsa)

 

Formasyon

Var   (   )         Yok   (   )

Varsa Başka Belgeler (kurs, seminer belgesi vb.)

 

Daha Önce Görev Aldığı Okullar

1.        

2.        

3.        

 

Görev almak istediği Branşlar

  1. ……………………………………………………………    
  2. .…………………………………………………………..                          
  3. .…………………………………………………………..

 

 

 

İLÇE  MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE,

                                                  BEŞİKDÜZÜ

 

       


 


            Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu beyan eder, aksi ortaya çıktığında idarece yapılacak işlemlerden doğacak hukuki sonuçlara katlanmayı kabul ederim.


Beşikdüzü merkez veya merkeze bağlı köy-beldelerde idarenizce uygun görülecek yerde Ek Ders Ücret Karşılığı öğretmen olarak görev almak istiyorum. Görev verilmesi hâlinde göreve başlamadığım veya görevi mazeretsiz (Müdürlüğünüzde kabul edilebilir bir mazeret olması haricinde) olarak bıraktığımda bir daha görev almamayı taahhüt eder, Gereğini arz ederim.


                                                                                                                      …../…../2017


                                                                                                                            (imza)


ADRES                       :


……………………………………………………………………………………………….………


Ev veya İş No :……………………………


Cep No            :…………………………….                e-m@il: ………………………………….


EKLER                      :


  1. Diploma veya Mezuniyet Belgesi veya Çıkış Belgesinin fotokopisi

  2. Nüfus cüzdanın fotokopisi

  3. Sabıka Kaydı

  4. Sigorta Hizmet Dökümü (Çalıştığı İş Yerlerinin İsimlerini Gösterir sigorta Müdürlüğünden onaylı, çalışmamış ise sigorta kaydı olmadığına dair belge)

  5. Varsa Sertifika, Kurs, seminer belgesi (Bilgisayar-İngilizce, okul öncesi)

  6. Emeklilik kimlik kartı fotokopisi (Emekli olanlar için)

     

    (Asılları ibraz edilerek, fotokopileri form ekinde teslim edilecektir, eksik belge ile yapılan başvurular değerlendirilmeyecektir.)

 

 

 

 

 

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

    • Ocak 12, 2025
    • 15 views
    MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

    İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

    • Ocak 3, 2025
    • 40 views
    İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

    TUTMASIN KİMSE YASIMI

    • Aralık 24, 2024
    • 25 views
    TUTMASIN KİMSE YASIMI

    PÜLÜMÜR ÇATALYAKA KÖYÜNDE BİR ÇOBAN YILDIZI: HIDIR BOZKURT

    • Aralık 22, 2024
    • 69 views
    PÜLÜMÜR ÇATALYAKA KÖYÜNDE  BİR ÇOBAN YILDIZI: HIDIR BOZKURT

    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    • Aralık 16, 2024
    • 80 views
    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN  ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR

    • Aralık 7, 2024
    • 63 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN  SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR