ANNE KUCAĞINDA SAKARYA’YA YOLCULUK
Pülümür Mezra köyünden anne kucağında yola çıktığında üç yaşındaydı. Annesi Beser Fırat‘a (1888-1983) sımsıkı sarılmıştı. Geyve’de trenden indiğinde minik elleriyle gözlerini ovmuş, belki birkaç damla gözyaşı dökmüştü.
Dokuz nüfuslu Fırat ailesi, Sakarya Geyve Eşme’de Ermeni aileden kalma bir eve yerleştirilmişti.
Ailenin o tarihte en küçük bireyi, üç yaşındaki Mustafa’ydı.
Eşme’de bir süre kaldıktan sonra Pamukova’nın Ağlar köyüne gönderilirler. Ağlar’da da uzun süre kalamazlar. Fırat ailesinin varı yoğu kağnıya yüklenir. Ağlar’dan Pamukova Mekece’ye yerleştirilirler.
Babası Mehmet Fırat (Memede Mıstafay, 18??-1960), aileye yeni katılan Emine’yi de alarak toplu aile fotoğrafı çektirir. Cebine koyduğu fotoğrafla Ankara’ya gider. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün huzuruna çıkar. Cebindeki fotoğrafı Cumhurbaşkanı’na uzatır:
“Bunlar devletin çocukları… Devlet çocuklarına baksın!”
Ankara, yok yere Sakarya’ya gönderilen Fırat ailesini nihayet hatırlar. Aile, Mekece’de görece rahat koşullarda yaşamaya başladıktan birkaç yıl sonra memlekete dönmeye karar verir. Üç yaşında Sakarya’ya gönderilen Mustafa Fırat (1935), 13 yaşında Pülümür Mezra köyüne döner.
ÇOLABOL’DA KURT SALDIRISI
1952 yılında, çocukluk arkadaşı Hıdır Canerik’le birlikte keçileri otlatmak için Çolabol’a çıkarırlar. Kış ortasında ot ne arasın. Yörenin kışa dayanıklı ve çevik hayvanı keçi, meşe dallarını kemirerek karın doyurur. İki arkadaşın canı sıkılır. Mustafa, can sıkıntısını gidermenin yolunu bulur:
“Keçilere kurt saldırdı, diyelim. Köyden yardım isteyelim! Böylece keçi sahipleri yanımıza gelir. Köyün güzel kızlarını da görmüş oluruz.”
İki arkadaş var gücüyle Mezra köyüne seslenir. Kurt ‘saldırısı’nı haber verir. Haber duyulur duyulmaz köy hareketlenir. Köylüler, Çolabol’a akın eder. İki arkadaş, soğuk kış gününde davar nöbeti ve can sıkıntısından kurtulur.
MEKECE’DE KUYRUK TESTİ!
Mustafa Fırat, zorluklarla üç yaşında tanışmıştı. Çocukluk yıllarını geçirdiği Sakarya’da “kuyruklu Kürt” suçlamasıyla karşı karşıya kalan ailenin reisi Mehmet Fırat (18??-1960), Pamukova Mekece meydanında oğlu Mustafa’yı soyar ve alabildiğine bağırır:
“Hani kuyruk?”
İnsan yüreği, bazı acıların ağır yükünü taşıyamaz. Koca bedeni zorlayan acılara meydan okumak, Anadolu bilgelerinden günümüze armağan. Mustafa Fırat, geçmişte yaşadığı acıların çetelesini tutmadı, kimseye kin gütmedi. Acılarını yüreğinin derinliklerine gömdü. Yüreğinde sakladığı acıların ağır yükü altında ezilmedi.
Denizli mutfağında yetişen Pülümür Kırmızıköprü Halk Lokantasının lezzet ustası, uzun bir süredir kanserle mücadele ediyor. Gırtlak kanserini yıllar önce yenilgiye uğratmıştı. Usta, şimdi yumuşak doku kanserinin yıkıcı etkisiyle boğuşuyor.
KANSERLE MÜCADELE
Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavi görüyor. Kemoterapi için ayda en az bir kez Elazığ’a götürülüyor. Ambulanstan yararlanamıyor. Kırmızıköprü’ye 123 km uzaklıktaki Elazığ’a ulaşmak için taksi kiralamaktan başka bir seçenek yok. Hastanede kendisine iki çocuğu refakat ediyor. Oğlu Ali Fırat, babasıyla ilgilenmek için Kırmızıköprü’ye gelmiş. Hastaneyi mesken tutan Ali, işinden olmuş. Kızları ve gelinleri, dönüşümlü olarak yardımına koşuyor.
Aylardır Elazığ-Pülümür arasında mekik dokuyan oğlu Ali Fırat, babasının damardan beslendiğini ve kan değerlerinin iyi olmadığını belirtiyor. Kan değerleri iyi olmadığında, hastanede iki ya da üç hafta kalmak zorundalar.
1955-1956’da Kore’deki Türk Birliğinde görev yapan, evlat acısı yaşayan, mizah gücüyle acıların üstesinden gelmeyi başaran Mustafa Fırat, ağır tedavilerden dolayı iyice yorgun düştü. 2015 yılı Temmuz’unda Kore anılarını keyifle dinlemiştik. 3 Ağustos 2020’de Kırmızıköprü’deki evinde ziyaret ettiğimizde, belleği, hastalıktan yorgun düşmüştü. Bu yıl Ağustos ve Kasım aylarında kapısını çaldığımızda, hastalığın yıkıcı etkilerine tanık olmuştuk.
Şimdi kulağımız, Elazığ’dan ya da Kırmızıköprü’den gelecek haberde. Pülümür Mezra köyünün sevinç kaynağı Garip Mustafa’dan gelecek güzel haberle büyüyecek sevincimiz. Önümüzdeki yaz yeniden bir araya gelme umuduyla, güzel yürekli insana el sallıyoruz…
http://huseyincanerik.com/index.php/333-pulumur-kirmizikopru-halk-lokantasi-ve-mustafa-firat
(Körfez, 30 Aralık 2021)