PÜLÜMÜR LÖRİZ YOLUNDA UNUTULMUŞ BİR ÇEŞME

PÜlümür Löriz Çeşmesi (Bütün hatıralar Pülümür Çayı'na taşınmış)
PÜlümür Löriz Çeşmesi (Bütün hatıralar Pülümür Çayı’na taşınmış)

İlk ve ortaokul yıllarımda anneannemle arada bir Löriz köyüne giderdik. Kırmızıköprü’den, köyün yol ayrımına kadar arabayla gittiğimiz olurdu. Arabadan indikten sonra meşe ormanının arasındaki keçiyolundan köye yürüyerek giderdik. Yolun büyük bölümü yokuştu. Löriz’e araba yolu yapılmamıştı. Araç bulamadığımızda, yürüyerek gider gelirdik. Löriz yol ayrımına varmadan kara yolunun kenarında bir çeşme vardı. Her gidiş-dönüşümüzde o çeşmede  soluklanır, bakır maşrapa-tastan su içerdik. Çeşmenin oluğundan bolca su akardı. Çeşmeyi, Ali Dikme’nin amcası Hüseyin Dikme yaptırmıştı.

Löriz’e  perşembe günlerinde giderdik. Yokuş çıkarken gözümüz ve kulağımız kekliklerdeydi. Özelikle kış mevsiminde bölgede keklikler konaklardı. Onlar öttüğünde mutlu olurdum. Kışın yürürken üstümüz başımız ıslanırdı. Arzu teyze (Arzu Doğan),  anneannemle beni alır, evine götürürdü. Hemen sobayı yakar, çayı demlerdi. Akşama doğru Dikme ailesinin evine giderdik.  Derviş Dede,  üç telli sazıyla hepimizi hüzünlendirirdi. Derviş Dede’yi dinledikten  sonra Arzu teyzenin evine gider, geceyi onlarda geçirirdik. Arzu teyze, Löriz’de içimi ısıtan sevgi dolu insandı. Onun sevgi dolu bakışları, insanın yüreğine işleyen sesi, konukseverliği  çocukluğumun değerli hatıralarındandır.

Hüseyin Dikme'nin yaptırdığı çeşme iş makinelerinin hışmına uğramış!
Hüseyin Dikme’nin yaptırdığı çeşme iş makinelerinin hışmına uğramış!

Yıllar geçti. Hüseyin Dikme ve Derviş Dede rahmetli oldu. Arzu teyzenin narin bedeni, Erzincan Depremi’ne dayanamadı. Löriz, boşaldı.  Üç telli saz sustu. Perşembe akşamları kurulan kardeşlik ve dostluk sofrası dağıldı.  Orman, fötr şapkalı o heybetli insanın geçtiği yolları yuttu. Koca mertekler, ağır kar yükünü taşıyamaz oldu. Birer birer yıkıldı binalar.  Löriz’de tüm binaların yıkıldığını anlatan Ali Dikme’nin boğazı düğümlendi. Löriz yokuşunda öten kekliklerin sesi kesildi.

Löriz’e giden, Löriz’den dönen köylüler çeşmeye uğramaz oldu. Çeşme, yorgun bir yolcunun selamına hasret kalmıştı. Sıcak yaz günlerinde mendiliyle terini silenler, kana kana su içenler,  mütevazı sofrada bağdaş kuranlar çekip gitmişti. Kimi sonsuzluğa erişmiş kimi dünyanın bilmem hangi köşesine çekip gitmişti. Anneannemin vedasından sonra çeşmeye uğramaz olmuştum.  Birkaç yıl dayanabilmişti çeşme bu yalnızlığa.  Ağır ağır ölen çeşmeye son darbeyi iş makineleri indirmişti. Oluğuna, bakır maşrapasına belki bir eskici sahip olmuştu.

Yıllar sonra çeşmeye koştum bugün. Anneannemle oturduğumuz o taşları aradı gözlerim.  Bir pet şişeydi oluğu çeşmenin. Ağır ağır akıtıyordu suyunu. Kara yolunu bir süre izledikten sonra gözden kayboluyordu.  Ellerimi uzattım çeşmeye. Yanı başında birkaç dakika oturdum. O yolda yürüyenleri, çeşmeye gönül verenleri, dertlerini çeşmeye dökenleri düşündüm. Löriz’in izi bile kaybolmuş yolunu gözledim. Ne gelen var ne de giden. Otuz yıl sonra bir yudum suyla gelen mutluluğa hüzün karıştı bu kez. Perşembe akşamları üç telli sazdan yayılan o hüzünlü ezgilerle  yeniden yola düşüyorum.

Löriz'in gülen yüzü Ali Dikme (Ortada)
Löriz’in gülen yüzü Ali Dikme (Ortada)

 

Pülümür Beyce (Pıriye) köyünden Löriz'in görünümü
Pülümür Beyce (Pıriye) köyünden Löriz’in görünümü

(Pülümür/Kırmızıköprü, 31 Temmuz 2019)

  • Related Posts

    MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

    Hüseyin Canerik Çapsız insanların en etkili silahı, gürültüdür. İnsan ve hayvan sağlığını tehdit eden gürültü, cehaleti gizlemenin belki en etkili araçlarından biridir. Her akşam TV ekranlarından Türkiye’ye yayılan ‘uzman’ gürültüsü,…

    İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

    Hüseyin Canerik Hasan (Hüseyin) Dikme (1896-1985) ve   Kamer (Kekil) Dikme  (1926-1981) kardeşler, 1957’de  Pülümür Löriz köyüne yerleşmişti.  1956 yılını Nazımiye Hanköy’de (Kervan/Karvan) geçiren Dikme ailesi, 1961 yılında, aralarında Mezralı taş yapı ustası Rıza Canpolat’ın…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

    • Ocak 12, 2025
    • 15 views
    MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

    İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

    • Ocak 3, 2025
    • 40 views
    İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

    TUTMASIN KİMSE YASIMI

    • Aralık 24, 2024
    • 25 views
    TUTMASIN KİMSE YASIMI

    PÜLÜMÜR ÇATALYAKA KÖYÜNDE BİR ÇOBAN YILDIZI: HIDIR BOZKURT

    • Aralık 22, 2024
    • 69 views
    PÜLÜMÜR ÇATALYAKA KÖYÜNDE  BİR ÇOBAN YILDIZI: HIDIR BOZKURT

    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    • Aralık 16, 2024
    • 80 views
    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN  ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR

    • Aralık 7, 2024
    • 63 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN  SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR