Çürük, diye yıktılar. Farklı tarihlerde, farklı müteahhitler tarafından yapılan dört binayı yerle bir ettiler. Depremden etkilenmeyen binalara niçin çürük raporu verilmişti? Rapor, ısmarlama mıydı? İyi de niçin? Bir okul, Kırmızıköprü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (Kırmızıköprü Ortaokulu/Barbaros Hayrettin Paşa YİBO) niçin yıkılmıştı? Soran, sorgulayan, Meclis gündemine taşıyan olmamıştı. Tekke kapısında poz veren, feodal beylerin önünde diz çöken siyaset esnafının da sesi soluğu çıkmamıştı. Koca okulun birbirinden bağımsız spor salonu-yemekhanesi, derslikleri, pansiyonu ve lojmanları akıl almaz bir operasyonla yıkılmıştı. Binalar yıkılmadan önce yağmacılara ikram edilmişti. Sıkı güvenlik önlemlerinin uygulandığı bölgede, okulun kalorifer petekleri vd. tesisatını göz göre göre söküp götürenlere müdahale edilmemişti. Elli yıllık okulun tüm birikimi yağmacılara emanet edilmişti. Okulun minibüsü bile çürümüştü.
Okul kapanmış, karakol başka bir yere taşınmıştı. Yatılı okulun malzemeleri ve evrakı yerinde duruyordu. Okul kütüphanesinin raflarındaki Türk ve dünya klasiklerini Pülümür Gazi Lisesi ya da Pülümür Dede Korkut İlköğretim Okuluna taşımak, kimsenin aklına gelmemişti! 2017 yılında iş makineleri okulu enkaza çevirmişti. Bir eğitim kurumunu enkaza çevirme utancı, ülkenin sürüklendiği acı tabloyu özetliyordu.
Türkiye’nin aydınlık bir kentinin insanları, 1965 yılında, ortaokul için ayağa kalkmış, Ankara’ya heyet göndermişti. O heyettekilerden Hıdır Sadıkoğlu (Müdürağa, 1919-2002), Ali Aslan (Ali Ağa, 1907-2000) ve Hasan Fırat (1937-2008) ne yazık ki artık aramızda değil. Heyetin hayattaki iki üyesi Yılmaz Doğan ve Hıdır Yaman’ın, 1970’te bin bir emekle açılan Kırmızıköprü Ortaokulunun yıkılmasından dolayı derin üzüntü duydukları tahmin edilebilir.
Bir sabah koşusunda yolumuz okul enkazının bulunduğu alana düşüyor. Utanç verici enkazın bir kısmı temizlenmiş. Öğrencilerin ve idealist öğretmenlerin diktiği çam fidanları boy vermiş. Millî Emlak Müdürlüğünün okul arsasını pazarlama girişimi, arsayı bağışlayan İbrahim Canerik’in açtığı dava sayesinde şimdilik durdurulmuş.
Pülümür Kırmızıköprü Ortaokulunun enkazı, bir utanç anıtı olarak belleklere kazınıyor.
(Pülümür Kırmızıköprü, 27 Temmuz 2020)