OSMAN KARAKAŞLI’NIN BİR BARDAK ÇAYINI İÇMEYE NE DERSİNİZ

Osman Karakaşlı (Meslekte yarım yüzyıl)
Osman Karakaşlı (Meslekte yarım yüzyıl)

Osman Karakaşlı, atmış sekiz yaşında. Derince Merkez PTT’sine elli adım mesafedeki minik atölyesinde zamana direniyor. 1971’den beri  çalışıyor. Usta’nın yüzündeki  derin izler kırk yedi yıllık direnci yansıtıyor.  Usta, dokuz metrekarelik atölyede, rüzgâra yenik düşen şemsiyelere hayat veriyor. Sadece şemsiyeler değil, yol yorgunu ayakkabılar da atölyede eski günlerine kavuşuyor.

Osman Usta,  Derince’nin ayakta kalmayı başarabilen tek şemsiye tamircisi. Ustaya göre, İzmit’te  kapısına kilit vurulmayan tek şemsiye tamir dükkânı ona ait. Atölyede parlak günlerine dönmeyi bekleyen kırık şemsiyeler, yırtık ayakkabılar ve  ökçesi aşınmış iskarpinler dikkat çekiyor. Şu yüksek topuklu, renkli kadın ayakkabısı kim bilir hangi yolda aşınmıştır. Ya şu çocuk ayakkabısı? Niçin yırtıldı acaba? Fabrikada asgari ücretle çalışan bir anne ya da babanın çocuğuna mı ait? Belki… Annesi bayramda almış olmalı. Çocuk, belli ki bayramlık ayakkabısıyla top oynamış. Peki şu rengârenk şemsiye? Yüksek topuklu ayakkabının sahibine ait olmasın! Kadın, özenle hazırlandığı bir eğlence için yola koyulduğunda fırtınaya yakalanmış olabilir. Sonbahar rüzgârına şemsiye mi dayanır. Atölyedeki şemsiye ve ayakkabılar kışın,  sağanak yağışın ve  fırtınanın  bakiyesidir. Kuaförden yeni çıkan şık bir kadının saçını başını dağıtan rüzgâr şemsiye mi  dinler.

Atölyede kışın şemsiye, yazın ise ayakkabı tamiri yoğun oluyor. Usta, “Baştan savma iş yapmam, ama hakkımı alırım. İşimi sağlam yaparım.” diyor.   Peki veresiye?

Kambersiz düğün olmaz!  

Şemsiye ve Ayakkabı Tamir Dükkânı
Ayakkabı ve Şemsiye Tamir Dükkânı

Osman Usta, kırık dökük şemsiyelere ve parçalanmış ayakkabılara hayat verirken, kendini yeniden üretiyor. “Hiçbir sıkıntım yok,” diyor, “huzurluyum. Bir gün az kazanırsam, diğer gün iyi kazanıyorum. Ayakkabıları tamir ederken zevk alıyorum, sevinçten uçuyorum!”. Usta sabah sekizde açıyor atölyesini. Atölyenin kapısı saat on sekize kadar açık. Ekonomik darboğaz, tamire olan ilgiyi artırmış. Eskiden ayakkabı üreten Usta, İzmit’te saya (ayakkabının yumuşak üst kısmı) bulamadığını, bu nedenle üretim yapamadığını söylüyor.

Atölyesi, Usta’nın evi sayılır. Onun mal varlığı kiralık dokuz metrekarelik atölye,  otuz yedi ekran tüplü TV, freze, dikiş makinesi ve foradan ibaret. Yolunuz Derince PTT’sine düşerse, D-100 kara yoluna doğru beş on adım ilerleyin ve ilk ara sokaktan sağa dönün. Ağrı Sokak’ta, Türkiye’nin son yetmiş yılına tanıklık eden Osman Usta’nın “Ayakkabı ve Şemsiye Tamir” dükkânına mutlaka uğrayın. Usta’nın minik atölyesinin buğulu camlarının ardında buharı tüten sıcak çay sizi beklemektedir.  

(Derince, 21 Kasım 2018)

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

    • Ocak 12, 2025
    • 15 views
    MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

    İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

    • Ocak 3, 2025
    • 40 views
    İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

    TUTMASIN KİMSE YASIMI

    • Aralık 24, 2024
    • 25 views
    TUTMASIN KİMSE YASIMI

    PÜLÜMÜR ÇATALYAKA KÖYÜNDE BİR ÇOBAN YILDIZI: HIDIR BOZKURT

    • Aralık 22, 2024
    • 69 views
    PÜLÜMÜR ÇATALYAKA KÖYÜNDE  BİR ÇOBAN YILDIZI: HIDIR BOZKURT

    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    • Aralık 16, 2024
    • 80 views
    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN  ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR

    • Aralık 7, 2024
    • 63 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN  SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR