Yılbaşı, yılın son günü kutlanır. Bu yıl yılbaşı kutlamaları 31 Aralık’a denk geldi. Noel Bayramı’nın tarihi ise 25 Aralık. Hristiyanlar, 25 Aralık’ı, Hz. İsa’nın doğduğu gün olarak kabul ediyor. Hristiyanların bir diğer bayramı da Paskalya Yortusu’dur. Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirildiğine inanan Hristiyanlar, mart sonunda başlayıp nisan sonuna kadar süren etkinliklerle Paskalya Yortusu’nu kutlarlar. Bizde Noel Bayramı ile yılbaşı kutlamaları karıştırılıyor. Bunun özellikle yapıldığı anlaşılıyor. Yılbaşı kutlamalarıyla Noel Bayramı’nı eş değer tutmak, cehaletten güç alanların içine düştüğü durumu özetliyor.
Cehaletin ayrıştırıcı ve ötekileştirici dili, Türkiye’nin barışçıl iklimini zehirliyor.
Yılbaşı karşıtlığı, yılın son günlerinde sokaklara sürülen bazı kişi ve grupların eylem hanesine sıfır riskli puan olarak yansıyor. Yılbaşı protestoları, ‘gâvur’lara karşı ucuz kahramanlık gösterileri için eşsiz fırsatlar sunuyor. Dünyayı yıkıma uğratan ‘Hristiyanlar’a tek laf etmeyen/edemeyenler, yoksulun sofrasındaki tavuklu pilavı devirmeyi mücadele olarak pazarlıyor. Yılbaşı tartışmaları, denetim altına alınan gruplara risksiz, zahmetsiz ve bedelsiz mücadele olanağı sağlıyor. Yılbaşı kutlamalarını hedef alan bazı cemaatlerin ‘gâvur’larla mücadele mönüsü, bağnazlıktan ibaret.
Bir grup cübbelinin İstanbul’da Millî Piyango bayilerinin önünde yılbaşı bileti için kuyruğa giren vatandaşlara ‘haram’ uyarısında bulunması,
|
TV kanallarında yorgun düşen, yanmayan kefen taciri Cübbeli Ahmet‘in, “Sen gâvurların bayramını kutlarsan, Allah da başına kâfirleri musallat eder.” sözü vb. ‘eylemler’, El-Bîrûnî (Beyruni), El-Câhiz, Fârâbi, İbn Rüşd, İbn-i Sina, İbn-i Haldun‘u yetiştiren kültürel iklimle doku uyuşmazlığına işaret ediyor.
Tavuklu pilav sofralarını dağıtmayı ‘mücadele’ olarak pazarlayanların, ülkeyi yıkıma sürükleyen kozmopolit kültüre karşı en küçük direnç gösterdiklerine tanık olan yok.
|
Böylece, yılda bir kez antibiyotikli ve hormonlu tavukla zenginleştirilen yoksul sofralarının tadı tuzu kaçırılmaktadır.
Sokakta yılbaşı kutlamalarıyla ilişkilendirdikleri insanlara çatmak için fırsat kollayanlar, 2005 yılında okutulan Sosyal Bilgiler ders kitaplarında Noel Baba’nın yer aldığından haberdar mıydı? Bugüne kadar herhangi bir tavır geliştirmediklerine göre, bu durumdan rahatsız olmadıkları söylenebilir.
NOEL BABA SOSYAL BİLGİLER KİTABINDAN GÜLÜMSÜYOR!
İlköğretim Sosyal Bilgiler 4 Ders Kitabında Noel Baba’nın öğrencilere vereceği hediyeler müjdelenmektedir:
“…25 Aralık sabahı heyecanla uyanarak ağacın altında hediyeleri buluruz.” (s. 190). Kitabın yazarları Prof. Dr. Cemil Öztürk, Zülfü Karabacak, Levent Öğrenir, Fethiye Dayi, Kuaybe Baştürk, Kadriye Ersoy ve İsmail Günday‘dan oluşuyor. İlköğretim Sosyal Bilgiler 5 Ders Kitabı ile İlköğretim Sosyal Bilgiler 5 Çalışma Kitaplarında, öğrencilere, kilise ve havrayı tanıtan yazı, resim ve afiş hazırlayarak arkadaşlarıyla paylaşma görevi veriliyor (Çalışma Kitabı, s. 16). Kitaplar, Ayşe Çetin, Ufuk Varoğlu, Osman Bulkan, Sunay Levendoğlu‘nun imzasını taşıyor (Canerik, 2005, s. 17-20).
Bugün yılbaşı… Yılın son günü… Büyük uygarlık birikimine sahip ülke insanının, sefahat içinde yaşayan bir avuç cübbelinin denetimine girmeyeceğine hep birlikte tanık olacağımız yeni bir yıla umutla giriyoruz. Ders kitabından ayraç gibi uzayan Noel Baba’nın sakalını tıraş etmek, jiletle tıraş olmak haramdır, fetvası veren Cübbeli’ye düşüyor!
(Körfez, 31 Aralık 2018)
Kaynakça:
Canerik, Hüseyin. (2005). Yeni Sosyal Bilgiler Ders Kitapları, “Küresel Bilgiler” Kitapları. Öğretmen Dünyası, Ekim 2005, Sayı: 310.
Çetin, Ayşe; Varoğlu, Ufuk; Bulkan, Osman; Levendoğlu, Sunay. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler 5 Ders Kitabı. İstanbul: Başarı Yayımcılık.
Çetin, Ayşe; Varoğlu, Ufuk; Bulkan, Osman; Levendoğlu, Sunay. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler 5 Öğrenci Çalışma Kitabı. İstanbul: Başarı Yayımcılık.
Öztürk, Prof. Dr. Cemil; Karabacak, Zülfü; Öğrenir, Levent; Dayi, Fethiye; Baştürk, Kuaybe; Ersoy, Kadriye; Günday, İsmail. (2005). İlköğretim Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 4. İstanbul: Sürat Yayınları.
Öztürk, Prof. Dr. Cemil; Karabacak, Zülfü; Öğrenir, Levent; Dayi, Fethiye; Baştürk, Kuaybe; Ersoy, Kadriye; Günday, İsmail. (2005 a). İlköğretim Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı 4. İstanbul: Sürat Yayınları.