Google arama motoruna “Mustafa Keser tükürük” diye girildiğinde, otuz üç saniyede, on yedi bin iki yüz sonuç çıkıyor! Aynı arama motorunda “Mustafa Keser” adı sorgulandığında, otuz yedi saniyede, bir milyon beş yüz otuz sonuçla karşılaşılmaktadır. Mustafa Keser bir milyon beş yüz otuz bin, “tükürük” on yedi bin!
Matematikçilere göre, bu sonuç, tükürüğün yenilgisidir. ‘Tükürük’, sanatın karşısında yenilgiye uğramıştır.
Madenliler Konuksever İnsanlardır
Mustafa Keser, Elazığ Maden doğumlu. Elazığ, Tunceli’ye komşu illerimizden. Bir anlamda hemşehri sayılırız. Maden, kilometrelere karşın, Tunceli’nin yanı başındadır. Tunceli ve Maden benzer kültürel iklime sahip. Maden’de sarı buğday başaklarını okşayan ılık esinti, Tunceli’de de hissedilir. Tunceli’den Diyarbakır’a giderken Maden’e el sallamadan geçemezsiniz. Madenliler, konuksever ve paylaşımcı insanlardır. Susuzluktan boğazı kurumuş yolculara sadece su değil, yüreklerini verirler. Yolda kalırsanız eğer, üstelik hava soğuksa, yani kara kışın tam ortası, rastgele bir Madenlinin kapısını çalın. Ahşap ya da çelik fark etmez. Kapı mutlaka açılacaktır. Kapının ardında el feneriyle beliren yaşlı kadın sizi içeri buyur edecek, sobanın üzerinde demlenen sıcak ıhlamur ikram edecektir. Üstünüz başınız ıslanmışsa, çeyiz sandığında özenle sakladığı kıyafetleri tereddütsüz size giydirecektir. Kapıyı bastonlu bir dede de açabilir. Pos bıyıklı dede, gurbet eldeki çocukları ve torunlarına hasret kalmıştır. Nar gibi kızaran sac sobadan kapıya ulaşan sıcaklık, aslında evde yaşayan iki yaşlı yürekten yayılmaktadır. Bu iki yaşlı karı koca, kapılarını kilitlemeyi bile ayıp saymaktadır. Dedenin candan karşılamasına nine de katılacak ve sizi âdeta kucaklayarak içeri alacaklardır. Onlar için çocuk ve torun hasreti en azından bir süreliğine geride kalmıştır. Kapı kolunu güçlükle çeviren kıvırcık saçlı bir kız çocuğu, sizi dünyanın en mutlu insanı edecek bakışlarla karşılayacaktır. O gün okuldan dönmüş ve akşam vakti ödevlerinin başına oturmuştur. Kıvırcık kız, kalabalık bir ailede yaşamaktadır. Küçük kardeşler, anne-baba ve hasta yatağındaki babaanne bir aradadır.
Üç kapıdan hangisi açılmış olursa olsun. Karşınıza ister yaşlı kadın, ister bastonlu dede, ister kıvırcık saçlı kız çocuğu çıksın. Evler tek ya da iki katlı olsa da durum değişmez. Ekmek sepetindeki son dilimler, sarı Çaykur paketinin altındaki bir avuç çay ve bitmesin diye azar azar tüketilen zeytinin sizinle paylaşılacağından emin olabilirsiniz.
Tükürük Tartışması ve Mustafa Keser
Madenliler, saygılı ve görgülü insanlardır. Maden doğumlu Türk Halk Müziği/Türk Sanat Müziği sanatçısı Mustafa Keser de öyledir. Yetmiş üç yaşında yorulmadan salladığı mendil, stüdyoların bunaltıcı havasını değiştiren serin hava dalgası gibidir. Daha ortaokul yıllarında keman, ud, bağlama çalmış, alanında büyük başarılara imza atmıştır. Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesinde başladığı ortaöğrenimini Sivas 4 Eylül Lisesinde tamamlayan sanatçı, yedi albüm ve beş filmle sanatının doruğuna çıkmıştır. Mustafa Keser’in son aylarda ‘tükürük’le birlikte anılması, sadece onu değil, sevenlerini de üzmüştür.
Mustafa Keser’in, Cumhurbaşkanı ve bazı sanatçılarla birlikte Hatay’da bir sınır karakolunu ziyaret etmesi, kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açmıştır. Tartışmalar, Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı’nda verilen elli iki şehide karşın, karakolda “Yaylalar” türküsünün seslendirilmesinden kaynaklanmıştır.
CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun, karakolu ziyaret eden sanatçılara yönelik, “… Afrin şehidinin evinin bulunduğu sokaktan geç, bir de Yaylalar şiirini söyle” sözlerine Mustafa Keser’in karşılığı şu olmuştur:
“Ben o ‘şehit kapısına gidip de türkü söylesinler’ diyen arkadaşlara meydan da okuyorum. Şehidin evini kendileri tespit etsin. Sazımı alıp gideceğim ve asker türküleri okuyacağım. Eğer tepki alırsam hepsi benim yüzüme tükürsün, almazsam ben hepsinin yüzüne tüküreceğim.” (İnternethaber, 09.04.2018).
Sanatçının ağzından çıkan ‘tükürük’ büyük tepkiye neden olmuştur. Mustafa Keser’in, ‘tükürük’le anılması, toplumda giderek yayılan kutuplaşmaya işaret etmektedir. Kim olursa olsun, kişinin kusurlu bir davranışı, bütün bir yaşamını lekelemek ve mahkûm etmek için kullanılmamalıdır. Herkesin tutum ve davranışlarına özen göstermesi gerektiği açık. Özellikle kamuoyu önünde konuşurken ağzımızdan çıkan her sözü damıtmak zorundayız. Söz ve davranışlarımızın, toplumda yaratabileceği etkiyi hesaplamak durumundayız. Çatışma yaratabilecek, yanlış algılanabilecek eylemlerden kaçınmalıyız.
Sorumluluk sahibi olanların üzerinde fazla düşünmeden kullandıkları bazı ifadelerin öfke patlamasına yol açması, yaşadığımız süreci anlamak için önemli bir fırsat olarak görülmelidir. Büyük sorunlarla karşı karşıya olan Türkiye, birleşerek göğüsleyebileceği sıkıntılar karşısında dağılarak teslim alınmaya zorlanmaktadır.
Mustafa Keser’den ‘Hain’ Yaratmak
Büyüteçle hain aramak yerine toplumu eğitmek ve dönüştürmek bugün daha önemlidir. Hiç kimse Mustafa Keser’den ‘hain’ yaratamaz. Keser’in vatana bağlılığını test etmek de kimsenin görevi olarak görülemez. Sanatçının vatan sevgisi ve bağlığını anlamak için, yetmiş üç yaşında ağzından çıkan o söze değil, onun bütün bir ömrüne bakılmalıdır.
Mustafa Keser, ‘tükürük’ten dolayı üzülmüştür. Bu üzücü durum, sanatçıların daha dikkatli olmaları için de bir fırsattır. Günlük çekişmelerden uzak durmak, ülkenin can alıcı sorunlarına karşı duyarlı olmak, birleştirici roller üstlenmek ve sanat diliyle konuşmak, sadece sanatçıların değil, Türkiye’nin ihtiyacıdır.
MÖ iki bin yılında bakır madeninin bulunduğu; Mitanni Krallığı, Roma İmparatorluğu, Abbasi, Selçuklu, Saltuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Safevilerin izlerini taşıyan, özetle, dört bin yıllık tarihiyle övündüğümüz Maden’in yarattığı uygarlık birikimi, ülkemizin en büyük zenginlik kaynağıdır.
Mustafa Keser; kemanı, udu ve bağlamasıyla ‘tükürüğü’ yenilgiye uğratan sanatçıdır. Maden’in zengin tarihsel havasını soluyan sanatçıya yakışan, rengârenk mendilleriyle karanlığın üzerine yürümesidir.
Kapıyı Döven Kimdir
Kapıyı döven kimdir
Aç gelsin görem kimdir
Yaralarım sızlıyor
Belki gelen hekimdir
( Maden yöresi, derleyen: Ferruh Arsunar)
(Körfez, 6 Mayıs 2018)
Kaynakça:
https://www.google.com.tr/search?q=mustafa+keser+t%C3%BCk%C3%BCr%C3%BCk&oq=mustafa+keser+t%C3%BCk%C3%BCr%C3%BCk&aqs=chrome..69i57.4442j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Erişim: 03.05.2018.
https://de-tv.net/tv/24-canli-yayin-4UjXmJLfwlE.html Erişim: 04.05.2018.
http://www.internethaber.com/mustafa-keserden-kilicdarogluna-yuzune-tukurecegim-1862040h.htm Erişim: 04.05.2018.
http://www.biyografi.info/kisi/mustafa-keser Erişim: 06.05.2018.
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/televizyon/mustafa-keser-kimdir-mustafa-keser-kac-yasinda-ve-nereli-40769395 Erişim: 06.05.2018.
http://www.maden.bel.tr/foto-galeri Erişim: 06.05.2018.