EGE’NİN TÜRKİYE’YE ARMAĞANI TÜLİN AKTAŞ

Tülin Aktaş öğrencileriyle birlikte (Dünyanın bütün çiçeklerini derleyen öğretmen)
Tülin Aktaş öğrencileriyle birlikte (Dünyanın bütün çiçeklerini derleyen öğretmen)

Tülin Aktaş, adını 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği fakültede okumuştu. Atatürk’ün talimatıyla kurulan başka bir okulda yıllarca görev yapması, güzel bir rastlantı…  Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin basamaklarından ağır ağır inen o genç kızla yıllar sonra karşılaştım. O, sadece ağır adımlarla inen bir öğrenci değil, ağırbaşlı ve güven verici kişiliğiyle çevresinde saygınlık uyandıran bir insandır.

Onu tanıdığımda 44 yaşındaydım. Aynı kuşağın çocuklarıyız. Parayla pulla işi olmayan bir kuşağın seslendirdiği türkülerle büyümüştük.

İlk gençlik yıllarımızda hep birlikte kulak vermiştik   radyo tiyatrolarına…

Hormonsuz Türkçenin tadını aldığımız radyo programları annemizden emdiğimiz süt gibiydi. Arkası Yarın, Radyo Tiyatrosu, Türk Hafif Müziği Dinleyici İstekleri Programı bunlardan birkaçıydı. Benim sevdiğim programlardan biri de Nevin Uluçam‘ın sunduğu Dilek Kutusu‘ydu. Türk Beşleri (Ahmet Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar,  Necil Kâzım Akses,  Ulvi Cemal Erkin)’ni  ilk kez Uluçam’dan dinlemiştim.

Nevin Uluçam‘ın o güzel diliyle sevmiştik Ulvi Cemal Erkin‘i…

Uluçam, Dilek Kutusu‘nda,  istekte bulunan dinleyicilerin adlarını seslendirir, çalınacak eserlerle ilgili bilgi verirdi:

“Değerli Dinleyiciler, şimdi de bizden bir eser… Anadolu’dan Esintiler…”

Nevin Uluçam‘ın, Türkiye Polifonik Korolar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr.  Mustafa Apaydın‘la TRT’te birlikte çalıştığını öğrendiğimde takvim yaprakları   24 Kasım 2018’i gösteriyordu.  Sayın Apaydın, bugün aramızda olmayan Nevin Uluçam‘la birlikte çalıştıklarını söylediğinde,  80’li yıllarda  Erzurum Radyosu’ndan Pülümür Kırmızıköprü’deki evimize yayılan o sese yeniden kulak verdim.

Pilli, ‘transistorlu’   Philips radyodan yayılan o sese  âşık olmuştum.

 

Türk Halk Müziği Topluluğu (Başın öne eğilmesin!)
Türk Halk Müziği Topluluğu (Başın öne eğilmesin!)

Tülin Aktaş,  mutluluğu parada pulda aramayan bir kuşağı temsil etmektedir. Gösteriş, fiyaka, kibir  o kuşağın semtinden bile geçmemiştir. O  zamanlar da   paraya pula tapanlar vardı. Sayıları azdı, kabul görmezlerdi. Kişisel çıkarlar uğruna eğilip bükülmek bir utanç göstergesiydi.

Tülin Aktaş, savunduğu değerler uğruna ayakta kalmayı ilke edinmiş, eğilip bükülmeyi reddetmiş aydınlarımızdandır.

Türkiye’ye tutkuyla bağlıdır. Gözleri, yüreği ve sesi Türkiye’yi tanımlamaktadır. Tülin Aktaş’ı,  95 yaşındaki annesi ile öğrencilerinden koparanlar, onun yüreğinden süzülüp gelen insan ve vatan sevgisini hiçbir zaman anlayamayacaktır.

Ege, aydınlık Türkiye’dir. O,  Ege’nin duru ve temiz suyu gibidir. Ege’nin temiz suyu ona can ve kan vermiştir. Bir de yürek…   Türkiye, onun yüreğinin derinliklerine kök salmıştır.  Sistemin kiri ve pası onun üzerine sinmemiştir. Temizdir, tertemizdir… Bakışlarından, yüreğinden, dilinden temizlik akmaktadır. Dili temizdir, onun ağzından bir insanı incitebilecek tek söz bile çıkmamıştır. Yüreği temizdir. Pırıl pırıl koca bir yüreğe sahiptir.  Ağzı kokanlar, onun karşısında şimdi  başlarını öne eğerek gezmektedirler.  Onun gözlerini ve  yüreğini okuyanlar da bilir ki, o, Mustafa Kemal Atatürk’ün başı dik Türkiye’sidir. Günlük çıkarlar için kişiliğini yitirenlerin onun  sesine kulak vermemeleri hiçbir şey ifade etmemektedir.

Edip Cansever, Ne Gelir Elimizden  İnsan  Olmaktan Başka  şiirini sanki onlar için yazmıştır:     

 Ne çıkar siz bizi anlamasanız da
Evet, siz bizi anlamasanız da ne çıkar
Eh, yani ne çıkar siz bizi anlamasanız da.

Tülin Aktaş, şimdi uzun bir yola çıkmış çilekeş Anadolu ozanları gibidir. Aydınlık Türkiye yürüyüşünde boyun eğmeyenlerin haklı gururuyla yol almaktadır. 95 yaşındaki annesi saatlerce yolunu gözleyecektir, olsun.

Türk Halk Müziği Topluluğu’nda, Ege’nin Türkiye’ye armağan ettiği bu güzel insanın yüreğinden süzülen ezgiler, güneşe yürüyenlerin büyük enerji kaynağıdır.

(Körfez, 31 Ocak 2019)

 

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    • Kasım 19, 2024
    • 13 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ  KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    • Kasım 5, 2024
    • 40 views
    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    • Ekim 30, 2024
    • 1422 views
    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    • Ekim 24, 2024
    • 55 views
    PÜLÜMÜR  KOVUKLU AZGULERE’DEKİ   KOÇ BAŞLI MEZARLARA NE OLDU?

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    • Ekim 11, 2024
    • 94 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

    • Ekim 8, 2024
    • 51 views
    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ