CUMHURİYETİN EĞİTİM  SAVAŞÇISI NAZIM MUTLU, “EĞİTİMİMİZİN KARŞI DEVRİMLE SINAVI”YLA  EMPERYALİZM VE İŞ BİRLİKÇİLERİNE MEYDAN OKUYOR

Nazım Mutlu, Türkçenin engin söz varlığını etkili kullanma yeteneğine sahip yazarlarımızdan.  Ona,  dil ve yazıma  takılan dostlarının yardımına ilk koşan Hızır Acil Servis diyebiliriz.  Nahif yapısı, ağırbaşlılığı ve alçak gönüllülüğü, günümüz Türkiye’sinde  ender rastlanan  özelliklerden.

Nazım Mutlu (Vatana koşulsuz bağlılık)

En gergin insanı bile yatıştıran  ses tonu, bir bebek için ninni sayılabilecek anlatımı, öfke patlamasının yaşandığı  ülkemizde özlemi duyulan niteliklerden.    Bu niteliği,  yazarın yetiştiği kültürel iklim,    mesleki ve kültürel birikiminin yanı sıra aydınlık  geleceğe duyduğu inançla açıklanabilir.   

Nazım Mutlu, ekranlardan evimize yayılan  kirli  ses kaynaklarını utandıran birikimin adıdır.

O, bütün gücü ve enerjisini,  Cumhuriyet Devriminin yarattığı eğitimin geliştirilmesi için çaba harcayan aydınlarımızdan.  Para kazanmak yerine yıllarını Öğretmen Dünyası’nın mütevazı binasında geçiren Mutlu, Cumhuriyetin laik   ve bilimsel  eğitim sistemini hedef alanlara karşı mücadele eden eğitim emekçilerine güçlü bir kaynak sunuyor:

Başlangıcından Cumhuriyet’in 100.Yılına Eğitimimizin Karşıdevrimle Sınavı,  Cumhuriyet Kitapları, Ağustos 2024.

Nazım Mutlu, Başlangıcından Cumhuriyet’in 100.Yılına Eğitimimizin Karşıdevrimle Sınavı,  Cumhuriyet Kitapları, Ağustos 2024.

Küreselleşme afyonuyla yurduna ve insanına yabancılaşan kitleleri ayağa kaldıracak güçlü kaynak, yıllarca süren bir çalışmanın ürünü. 400 sayfadan oluşan kitap, altı ana başlıktan oluşuyor:

Karşıdevrim, Cumhuriyet Öncesi Eğitimimiz, Cumhuriyet’in Eğitim Devrimi, Cumhuriyet Devrimi’nde Kırılma Noktası: 2. Dünya Savaşı Sonrasından 2000’li Yıllara, Siyasal İslam İş Başında: AKP’li Yıllar, Sonsöz ya da “Fikri İktidarsızlığın Dayanılmaz Ağırlığı”

Nazım Mutlu

Yazar, kitabın birinci bölümünde karşıdevrim kavramına açıklık getiriyor. Eğitimin, karşıdevrimin ‘şamar oğlanı’ olduğu gerçeğinin altını çiziyor.   

İkinci bölümde, İslamiyet öncesi ve sonrası eğitimle ilgili tarihsel bilgilere yer veriliyor;  Medreseler, Sıbyan Mektepleri, Tekke ve Zaviyeler, Rüştiyeler, İdadî(ye)ler ve  Sultanî(ye)lere büyüteç tutuluyor. Söz konusu  bölümde 2. Meşrutiyet döneminde özellikle eğitim alanında yaşanan ileri-geri mücadelesine örnekler veriliyor.

Üçüncü bölümde, Cumhuriyet’in eğitim devrimi ayrıntılarıyla ele alınıyor. Yazar, Cumhuriyet’in eğitimle ilgili ilk girişimini, Ankara Hükûmeti’nin  9 Mayıs 1920’de TBMM’de okunan    izlencesine  dayandırıyor:

“Öğretimi tüm okullarımızda bilimsel, çağdaş temeller ve sağlık kurallarıyla yeniden düzenleme  ve izlencelerini düzenlemek.”  (s. 111).

Nazım Mutlu

Üçüncü bölümde ayrıca 1921 Maarif Kongresi, Öğretim Birliği Yasası, Cumhuriyet’in İlk Çeyreğindeki Yasalarda ve  Hükûmet İzlencelerinde  Eğitim (1923-1950), Yazı Devrimi, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu, Üniversite Reformu ve  Köy Enstitüleri irdeleniyor.

Dördüncü bölümde, eğitimimiz, 2. Dünya Savaşı sonrasından 2000’li yıllara kadar ele alınıyor. Köy Enstitülerinin kapatılması, eğitimde emperyalist müdahalelere boyun eğme, laik eğitimden ödün verilmesi, özelleştirmeler, eğitim sendikalarının sahneye girmesi  vb. konular somutlamıyor.  

Kitabın beşinci bölümünde, Siyasal İslam’ın, Türk eğitim sistemine müdahalesi, eğitim programlarında yapılan değişiklerden başlanarak özetleniyor. Eğitimde liyakat sorunu, tarikat etkisi, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, 4+4+4 vb. uygulamalar yalın bir dille anlatılıyor.

Nazım Mutlu, 2000’li yılların başında, öğretim programları ve ders kitapları üzerinden Türk eğitim sistemini hedef alan yabancı müdahalelere, arkadaşlarıyla birlikte, Öğretmen Dünyası’nda net tavır almış, eğitim kamuoyunu aydınlatmak için yoğun çaba göstermişti. O tarihte sendikaların sessiz kaldığı müdahalelerle, pozitif bilimleri örgün eğitim kurumlarından tasfiye sürecinin önü açılmıştı.   

Eğitimimizin Karşıdevrimle Sınavı’yla, ders kitaplarını ulusal, laik ve bilimsel içeriğinden  arındırma  süreci   kayıt altına alınıyor. Eğitim yönetiminde gözlemlenen liyakat sorununun ‘kökeni’ne  iniliyor.  Eğitim sistemimizin yüz elli yıllık öyküsünü özetlemeyi başaran yazar, kahvehane köşelerinin okey yorgunu mütekait  öğretmenler dâhil, Cumhuriyet’in eğitim emekçilerini ayağa kaldıracak bir yapıtla Atatürk’ün öğretmeninden beklenen görev ve sorumluluğu yerine getiriyor.   

Yazar, kitabın son bölümünde Cumhuriyet kürsüsünden Türkiye’ye sesleniyor.  Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasından güç alan Nazım Mutlu, aklı ve bilimi dışlayan, küresel güçlerin ve iş birlikçilerinin dayattığı eğitim modeline meydan okuyor:

Karşıdevrimler geçici, devrimler kalıcıdır! 

(Körfez, 28 Kasım 2024)  

Related Posts

PÜLÜMÜRLÜ JAPON SARAY KARĞIN, PÜLÜMÜR YİBO MÜDÜRÜNÜ NİÇİN DÖVDÜ

Pülümür’den bir Japon geçti… Hüseyin Canerik Pülümür Turluk (Kaymazan) köyündendi. Dışa dönük, cesur ve  girişkendi. Yörede Japon adıyla tanınırdı. Eşiyle birlikte Pülümür köylerine çıkar, çorap, iç çamaşırı vb. satardı. Üç…

ERZİNCAN TERCAN YAYLAYOLU KÖYÜ İLKÖĞRETİM OKULUNDAN MANZARALAR

CUMHURİYET,  BİZE BÖYLE Mİ EMANET EDİLMİŞTİ? Hüseyin Canerik Cumhuriyetin değerli varlıklarından köy okullarının başına gelenler, vicdanları yaralıyor. Görkemli yapıların gölgesinde kalan okullar, yurdun dört bir yanında kaderine terk edilmiş durumda.…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kaçırdıkların

PÜLÜMÜRLÜ JAPON SARAY KARĞIN, PÜLÜMÜR YİBO MÜDÜRÜNÜ NİÇİN DÖVDÜ

  • Ocak 26, 2025
  • 39 views
PÜLÜMÜRLÜ JAPON SARAY KARĞIN, PÜLÜMÜR YİBO MÜDÜRÜNÜ NİÇİN DÖVDÜ

ERZİNCAN TERCAN YAYLAYOLU KÖYÜ İLKÖĞRETİM OKULUNDAN MANZARALAR

  • Ocak 25, 2025
  • 19 views
ERZİNCAN TERCAN YAYLAYOLU KÖYÜ İLKÖĞRETİM OKULUNDAN MANZARALAR

PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜ İLKOKULU ÖĞRETMENİ  SITKI AY’A  VEDA

  • Ocak 18, 2025
  • 30 views
PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜ İLKOKULU ÖĞRETMENİ  SITKI AY’A  VEDA

PÜLÜMÜR YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE  OKULU (YİBO)  MEZUNU ÖĞRETMEN İBRAHİM AÇILAN: KARA LASTİKLİLERİN ZAFERİ!

  • Ocak 17, 2025
  • 57 views
PÜLÜMÜR YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE  OKULU (YİBO)  MEZUNU ÖĞRETMEN İBRAHİM AÇILAN: KARA LASTİKLİLERİN  ZAFERİ!

MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

  • Ocak 12, 2025
  • 38 views
MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

  • Ocak 3, 2025
  • 60 views
İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME