Cumhuriyet yeni ilan edilmişti. Balkanlardan yola düştüler. Yanlarına doğru dürüst bir şey alamadılar. Bebekler, hasta ve yaşlılar da yola koyulanlar arasındaydı. Uzun yolculuk sırasında hayatını kaybedenler oldu. İzmit, Bursa, İstanbul, Bolu, Antalya, Bilecik, Eskişehir, Konya, Niğde ve Kayseri’ye yerleştirildiler. İzmir, Afyon, Çanakkale ve Mersin’e de yerleşenler oldu. Yerleşilen iller arasında Giresun da vardı. Selanik, Siroz, Vodine, Serfine ve Kayalar‘dan başlayan uzun yolculuk Bulancak‘ta noktalanmıştı.
Kim bilir, Florina’dan Necati Cumalı‘nın hemşehrileri de gelmiştir belki
Bulancak, Balkanlardan sürülen Türkleri bağrına basmıştır.
Dr. Selin Karaibrahimoğlu’ndan, toplam 361 kişinin Bulancak’a yerleştiğini öğreniyoruz. Balkanlardan başlayan zahmetli ve yorucu yolculuk, Bulancak’ta sona ermiştir.
Bulancak, 361 kişiye kollarını açmıştır.
Atatürk’ün doğup büyüdüğü Selanik’ten gelmişlerdi. Selanik’in aydınlığını Bulancak’a taşıdılar… Kayalar’dan gelenler, Necati Cumalı‘nın “Viran Dağları“nı yıllarca çocuklarına anlattılar. Geride ‘Viran Dağlar’ bırakmışlardı…. Onlardan sonra Balkanlar öksüz kalmıştı. Kendilerine ‘macır’ denirdi. Vatanlarında ‘muhacir’, yani ‘göçmen’ olarak adlandırılmışlardı. ‘Muhacir’lerin çocukları, Karadeniz öfkeyle kıyıları döverken, Balkanlardan sökülüp atılmanın buruk anılarıyla büyüdüler.
Selanik’ten, Siroz’dan, Vodine’den, Serfine’den, Kayalar’dan gelen aydınlık insanlar, Bulancak’ın uygarlık birikimine büyük katkı sundular. Balkan Türkleri sadece Bulancak’ın değil, Türkiye’nin kültür varlığına büyük bir zenginlik katmıştır. Bu yönüyle de onlar ülkemizin yüz akıdır.
Adı Bulancak’la anılan hamsi böreğini yapan Selanikli kadını bilen hatırlayan yok. Belki Kayalar’dan gelen çalışkan bir kadın ilk kez yapmıştır hamsi böreğini. Galdirik mıhlaması, merevcen kavurması, çalıçileği çorbası, ısırgan yağlaşı ve diğer yemekler, sadece Bulancak’ın değil, Türkiye’nin damak zenginliğidir.
Kahvehanelerde bitkin düşen birkaç kişi kimseyi yanıltmasın. Bulancaklılar üretken ve çalışkan insanlardır. Karadeniz’den fındığı sökmek isteyenler karşılarında Bulancaklıları bulmuştur. Onlar fındığın köklerine sarılarak aslında vatanlarına sahip çıkmaktadır. Bulancak’la Pülümür (Kırmızıköprü) kardeş şehir sayılır. Bahçemizdeki fındık ocağının kökleri Giresun’a kadar uzanmaktadır. İsmet öğretmenin yıllar önce bize Giresun’dan getirdiği fındık fidanı çoğalmış ve büyük bir ocak hâline gelmiştir. Böylece Giresun Pülümür’ü, Pülümür de Giresun’u sevmiştir.
Bulancak, yeşille mavinin buluşma noktasıdır. Çam, meşe, gürgen, ladin ve köknar ağaçları gökyüzüne dokunmak için yarışmaktadır. Karadeniz, hamsiden daha hareketlidir. Yöre insanının damarlarındaki coşkunun kaynağı, Karadeniz’dir. Bulancaklılar, Karadeniz gibi coşku doludur. Karadeniz yaylalarında çalınan kemençeden yayılan ezgiler, en derin uykudaki insanı bile uyandıracak türdendir.
Bulancak bugün çarpık kentleşmeye kurban edilen kıyı kentlerimizden biri olmaktadır. Yeşil ve mavi renklerini sanat dünyasına armağan eden kent inanılması güç bir yıkımla karşı karşıyadır.
Yaklaşık yüz yıl önce Rumeli’den Bulancak’a ayak basan Türkler, Bulancak mimarisinin biçimlenmesinde önemli roller oynamıştı. Bulancak’ta düz damlar yerine üç köşeli damlar ve geniş pencereli evlerin yaygınlaşması buna örnek olarak gösterilebilir. Ne yazık ki günümüzde kenti yönetenlerin tek övünç kaynağı, beton olmaktadır. TOKİ imzalı ucube konutlarla, kent mimarisine ağır darbe indirilmektedir.
Beton AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Bir Belediye Başkanı
Birkaç yıl önce, trafik kurallarına uymayan çakıl yüklü belediye kamyonuyla ilgili yasal işlem yapan Astsubay Sayın Zeki Evrim Dörtyol‘a müdahale eden Bulancak Belediye Başkanı Sayın Recep Yakar‘ın, Bulancak Beton AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı olması, Bulancak’taki son durumu özetlemektedir. Her faniye nasip olmayan kutsal bir görev! Belediyelere bağlı iktisadi kuruluşların yönetim kurullarının oluşum biçimini, işletme mantığı dışında açıklama olanağı bulamayan uzmanlar boş yere kafa yormasın. Bulancak’ta rastlanan ilgi çekici durumu, işletmenin verimliliğiyle açıklamaya ne gerek var. Bununla, halka hizmetin önü kesilmiş olur. Ayrıca beton faaliyetlerinin aksatılması, sarı kamyonların engellenmesi, kıyıların ranta açılmasının eleştirilmesi, ormanların kalbinde açılan taş ocağı çukurlarına dikkat çekilmesi, Türkiye’nin kalkınmasını baltalayan tehlikeli faaliyetlerin başında yer almaktadır. Bu nedenle, bir belediye başkanının, belediyenin iktisadi kuruluşunda yönetim kurulu başkanı olarak görev almasını etik yönden sorunlu bulmak, öküz altında buzağı aramaktır. Herhangi bir bakanlığa bağlı KİT’te ilgili bakanın yönetim kurulu başkanı olarak görev yapması ne kadar olağandışıysa, belediye KİT’lerinde belediye başkanlarının yönetim kurulunda yer alması da o kadar olağandışıdır, diye düşünenler, bu düşüncelerini en azından Bulancak için gözden geçirmelidir.
Bulancaklılar hizmete, Bulancak’ın kaldırımları da betona hasrettir. Bulancak’ın hasret kaldığı beton kalıp hizmetinde kusur etmeyen Beton AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Recep Yakar’ın büyük fedakârlığı, her tür övgüye değerdir.
Bulancak Betonla Kalkınıyor
Bulancak Beton AŞ beton üretiyor. Peki bu beton ne yapılıyor? Sadece inşaatlarda kullanılacak değil ya. 608 km²’lik Bulancak’ın betonla kaplanması oldukça kârlı bir iş sayılır. Kaldırımlar ne güne duruyor. Küflü ekmekleri sütçüye vererek bedavadan sevap kazanabilirsiniz. Betonu Bulancak’a dökerek ‘sevap’ kazanmak da Belediye Başkanı Sayın Recep Yakar’a nasip oluyor. Betonun kullanılması için mevcut kaldırımların sökülmesi gerekiyor. Bulancak’a iş lazım, işçi lazım! Kahvehanede oturan işsizlere iş bulma sorunu da bu arada halledilmiş oluyor Kaldırımları sökecek işçilerin istihdamıyla, mevcut ekonomi teorileri yerle bir ediliyor. Belediye, ekonomi politiğe yeni bir kavram armağan ediyor: Sağlam kaldırımların sökülmesinin istihdama katkısı. Bir taşla iki kuş! Çifte kavrulmuş lokum da denebilir. Hem sökerek para harcıyorsunuz hem de yerine beton dökerek! İşin doğrusu, hem sökerek hem de beton dökerek para kazanıyorsunuz. Bu da bir ‘amme vazifesi’dir. Aklınıza yeni bir fabrika kurmak, üretimi artırmak gibi ‘icat’lar gelmiyor. Üreterek değil, yıkarak kazanmak! Yıkım faaliyetleri, işsizlerin umut kapısı oluyor. Sök kaldırımı, al yevmiyeyi! Sağlam kaldırım taşlarını sökerek yerine beton döken Bulancak Belediye Başkanı Sayın Recep Yakar, kent mimarisine yepyeni bir anlayış getiriyor.
Mimar ve şehir plancılarının gözünden kaçan bir örnek!
Okul Bahçelerine de Beton Dökülmeli
Bulancak’taki bazı okul bahçelerinin parke taşları, belli ki belediyenin gözünden kaçmış. Kaldırımlardaki beton reformunun okul bahçelerini ve ibadethaneleri de kapsayacak biçimde genişletilmesi yerinde olur. İbadethanelerin avlusuna dökülecek birkaç ton betonla cemaatin hayır duasını almanın ne zararı olabilir. Önemli mevkilerde bulunanların, öteki dünya için de çalışmaları menfaatleri icabıdır. Bazı okul bahçelerinde rastlanan parke, Bulancak’ın yeni beton mimarisiyle çelişmektedir. Sabiha Raşit Özdemir İlkokulu ile Ahurlu İlkokulu bahçelerinin hâlâ parke kaplı olması, Belediyeyi harekete geçirmelidir. Sabiha Raşit Özdemir İlkokulu Müdürü Sayın Sezai Gümüşkaya, Ahurlu İlkokulu Müdürü Sayın Recep Öztürk, Bulancak Belediyesinin beton cömertliğini fırsata çevirebilir. Bulancak İlçe Millî Eğitim Müdürü Sayın Şener Bulut‘un, okulları, beton talebi konusunda yalnız bırakmayacağı ve gerekli girişimlerde bulunacağı tahmin edilmektedir.
Belediye Başkanının Heykeli Dikilmelidir
Bulancıklılar değerbilir insanlardır. Kente hizmet eden cefakâr devlet adamlarına gereken değeri verecekleri konusunda en küçük bir kuşku bulunmamaktadır. Bulancaklıların, maviyle yeşilin buluşma noktası olan kenti TOKİ konutları ve beton kaldırımlarla medeniyete kavuşturan devlet erkânına saygıda kusur etmeyeceği bilinmektedir. Kentin betonlaştırılmasında büyük emeği geçen Beton AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Belediye Başkanı Sayın Recep Yakar‘ın beton tesislerinin girişine heykelinin dikilmesi, efkârıumumiyenin büyük beklentisidir. Heykelin betondan yapılması, Bulancak’ın beton çağını ölümsüzleştirecektir. Kardeş Pülümür halkı, heykel kampanyasına Aşkale Çimentonun sponsorluğunda katılmayı taahhüt etmektedir. Çorbada tuzumuz olsun!
Kaynakça:
Karaibrahimoğlu, Selin. (2017). Türk-Rum Mübadelesinin Anadolu’da Kentsel Mekânın Şekillenmesine Etkisi Giresun/Bulancak Örneği. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/382746 Erişim: 10.05.2018.
http://www.emekliasubaylar.org/haberler/item/1038-temad-genel-baskani-giresun-bulancak-ta-asubayin-yaptigi-dogrudur?fb_comment_id=1025773174159224_1026356007434274#f2d5ff80b2af90c Erişim: 09.05.2018.
https://eksisozluk.com/belediye-baskani-ve-jandarma-arasindaki-tartisma–5317741?p=1 Erişim: 09.05.2018.
Erişim: 09.05.2018.
http://www.kanal28.tv/Hbr-9928-Bulancakta-Kaldirimlara-Duzenleme.html Erişim: 09.05.2018.
https://www.bulancak.bel.tr/bulancak-beton-as-ile-ilgili-basin-aciklamasi.html Erişim: 09.05.2018.
http://www.giresunhaberci.net/haber/yakar-rantci-mi%C2%B4-18047.html Erişim: 09.05.2018.
http://www.kerasushaber.net/haber/bulancak_2/bulancak-belediyesi-beton-santrali-montaji-basladi/8044.html Erişim: 09.05.2018.
https://www.bulancak.bel.tr/15-temmuz-ve-millet-caddeleri-kaldirim-calismalari-basladi.html Erişim: 12.05.2018.
https://www.neredekal.com/bulancak-resimleri/ Erişim: 12.05.2018.
http://www.yildizhaber.com.tr/haber-bulancak_beton_bulancak_icin_calisiyor-80202.html Erişim: 09.05.2018.