AÇ GÖZLERİNİ ÇOCUK!

Aç gözlerini çocuk, aç artık!
Aç gözlerini çocuk, aç artık!

İlhan Dikme, ekmeğini taştan çıkaran bir babanın oğlu. Bir top hamurdan mucizeler yaratan annesinin nazlısıydı, İlhan. Babası Kamer (Kılay) Dikme’nin, Çatalyaka Göl (Gole) mezrasında gözlerini açtığı evin kapısı misafire hep açık olurdu. Baba, büyüklerinden devraldığı paylaşım kültürünü gözleri açık olduğu sürece sürdürdü.  Sofrasından misafiri eksik olmayan bir evde geçti çocukluğu, İlhan’ın. Yerden kalkmazdı sofra. Hastaneye gidenlerin, alışverişe çıkanların, akşam arabasını kaçıranların kapısını rahatlıkla çaldığı bir evde büyüdü. Düşünüyorum, acaba anne ve babasının, bir gün bile misafirlerden dolayı yüzü asılmış mıdır?

Asılmamıştır!

Misafiri haber veren her zil,  ailenin sevincini büyütmüştür.  

Erzincan’da kış mevsimleri soğuk olur. Ayazda soluğu kesilir insanın. Yolları buz tutar Erzincan’ın. Buz bağlayan camları kazıdığımız olmuştur. Musluğunu akşamdan açık bırakmayı unutanların suyu donmuştur. İlkbaharda patlayan borular, nice evde su baskınına yol açmıştır. Erzincanlılar, 2007’de, doğalgaz gelinceye kadar, evlerini kovalı kömür sobalarla ısıtmıştır. Kalabalık aileler dâhil, hemen herkes,  evde yakılan tek sobayla ısınmaya çalışmıştır.

Dikme ailesi de onlardan biridir.

İlhan Dikme (Haydi kalk ayağa çocuk!)
İlhan Dikme (Haydi kalk ayağa çocuk!)

Arslanlı Mahallesi’ndeki bahçeli müstakil evin bacasından yükselen duman, mütevazı ailenin mutluluğunu haber vermektedir. Aile, yokluk ve zorlukları, elindekileri paylaşarak aşmıştır. Müstakil evin kapısı, Erzincan’ın dondurucu soğuğundan etkilenen eşe dosta açıktır. Bugün büyük özlem duyduğumuz dostluk ve konukseverlik,  âdeta ailenin genlerine işlemiştir. 

Salonda yanan sobayla evin tamamı nasıl ısınsın. Misafirler sıcak odada ağırlanırken, sobayı yakan eller soğuk odalarda titremiştir. Soğuk odada geceyi geçirenler, misafirler üşümesin diye, sabah erkenden sobayı yeniden yakmıştır. Kova boşaltılmış, kömürle doldurulmuş, en üste çalı çırpı konmuştur. Bütün bunlar sessiz sedasız yapılmıştır. Yüreği ve gönlü zengin aile, belki o gün hastaneye gidecek misafirlerini kahvaltısız göndermemek için hazırlıklarını tamamlamıştır.

Dostluk sofrasında bölüşülen sıcak ekmekle Arslanlı Mahallesi ısınmıştır.

İlhan, Kırmızıköprü Ortaokulundan, Eskişehir Demiryolu Lisesine giden iki öğrenciden biriydi. Okuldan mezun olur olmaz  TCDD’de işe başladı. Dikme ailesi, ekonomik nedenlerden dolayı memlekete döndü. Aile, çoluğa çocuğa karışan evlatlarının her birini başka bir kente emanet etti. Çocukların çalışmasıyla birlikte nefes alan aile, 30 Ocak 2011’de, babayı sonsuzluğa uğurlayarak ilk acıyı tattı. Kılay’ın vedasının üzerinden yaklaşık sekiz yıl sonra İlhan beyin kanaması geçirdi. 11 Eylül’de yatırıldığı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki yaşam mücadelesini sürdürüyor. İlhan, atmış gündür yoğun bakımda. 11 Eylül’de yumduğu gözlerini ancak birkaç kez açabildi. Annesi Fintoz Dikme’nin bir fotoğraf karesine yansıyan gözlerine bakıyorum. Oğlunun hastalığıyla gözlerinin feri sönmüş.  Rüzgâr, sonbaharda, yapraklarla birlikte ananın tanımsız acılarını insanın yüreğine işliyor.  

Annesi Fintoz, eşi Saadet, ağabeyi ve kardeşleri hasta yatağındaki İlhan’a  sesleniyor:

-İlhan, beni duyuyor musun?

Ses ver, İlhan! Konuş artık!  Aç gözlerini! Ayağa kalk! Tut ellerini annenin. Sarıl kardeşlerine… Sımsıkı kavra Saadet’in titreyen ellerini! Aç kollarını ve iyi olduğunu söyle. Eşin, çocukların, köylülerin yolunu gözlüyor.

Haydi İlhan!

Aç gözlerini!

 

(Yalova, 12 Ekim 2019)

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

    • Ocak 12, 2025
    • 15 views
    MUSTAFA PALA, “SİNEMADA EĞİTİM”LE   BEYAZ PERDEYİ  ARALIYOR

    İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

    • Ocak 3, 2025
    • 40 views
    İNCİNSE DE İNCİTMEYEN ANADOLU ERENLERİNİN İZİNDE BİR GÖNÜL ERİ: PÜLÜMÜR LÖRİZLİ ALİ DİKME

    TUTMASIN KİMSE YASIMI

    • Aralık 24, 2024
    • 25 views
    TUTMASIN KİMSE YASIMI

    PÜLÜMÜR ÇATALYAKA KÖYÜNDE BİR ÇOBAN YILDIZI: HIDIR BOZKURT

    • Aralık 22, 2024
    • 69 views
    PÜLÜMÜR ÇATALYAKA KÖYÜNDE  BİR ÇOBAN YILDIZI: HIDIR BOZKURT

    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    • Aralık 16, 2024
    • 80 views
    PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN  ÖĞRETMENİMİZ HIDIR CANPOLAT’I UĞURLUYORUZ: TOPLUMCU ÖĞRETMEN KUŞAĞINA VEDA

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR

    • Aralık 7, 2024
    • 63 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDEN  SARAY FIRAT: ZORLUKLARLA MÜCADELEYLE GEÇEN KOCA BİR ÖMÜR