Zağge Lokantası, Tunceli-Pülümür kara yolunun üzerinde. Lokanta, Tunceli’ye 38 km, Nazımiye’ye 28 km uzaklıkta. Lokantanın Pülümür’e uzaklığı ise yaklaşık 30 km. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Ağlayan Kayalar, lokantaya 5 km mesafede. Tarihi eskiye dayanan lokanta, 1970’li yıllarda Tunceli İl Özel İdaresine bağlıydı. Şimdi Alacık (Roşnage) köyü tüzelkişiliğine ait.
Lokanta, 80’li yıllarda yaşanan terör saldırılarından dolayı büyük hasar görmüş, uzun bir süre kapalı kalmış. Son olarak 25 Mayıs’ta tekrar hizmete açılmış. Lokantayı Hüseyin Alparslan işletiyor. Lokanta yöneticisi Ali Kadir Alparslan, Savaştepe Öğretmen Okulu mezunu emekli bir öğretmen. Lokanta, Pülümür Vadisi’nin görkemli bir noktasında bulunuyor. Çemesol’dan kuvvet alan Pülümür Çayı’nın kıyısındaki lokanta, konumu ve hizmet kalitesiyle adından söz ettirecek gibi görünüyor.
Zağge Lokantası, sırtını yasladığı sarp kayalıklardan doğan soğuk ve duru kaynak suyundan dolayı her zaman ilgi odağı olmuş. 90’lı yıllarda, Tunceli Belediye Başkanı Mazlum Arslan, kentin içme suyu ihtiyacının bir bölümünü Zağge’den sağlamış.
İşletme sahipleri, Pülümür Çayı’nda, lokanta müşterilerinin yararlanabileceği küçük bir plaja imza atmış. Plaj, kadın-çocuk bazı yurttaşların ilgisini çekiyor.
Zağge Lokantasının yaklaşık beş km ilerisinde, Nazımiye Oğullar (Hılves) köyü yolunda iş makinelerinin hareketliliği dikkat çekiyor. Köy, 90’lı yıllarda tamamen boşalmış. Boşalan köy yolundaki hareketliliğin, köyün üst tarafındaki Serdeniye’de güvenlik kulesi yapımından kaynaklandığı belirtiliyor. Yol temizleme çalışmaları sırasında, bazı kayaların ormanlık alana gelişigüzel yuvarlandığı, bunun, bitki örtüsüne zarar verdiği gözlemleniyor. Sadece bu yolda değil, zengin bitki örtüsüne sahip kentte yol yapım-onarım çalışmalarında uzmanlık ve duyarlılığın bir yana bırakıldığı görülüyor.
Lokanta sabah saat 07.00’de hizmete açılıyor, 22.00’de kapanıyor. Müşteri olması durumunda saat 23.00’e kadar açık tutuluyor. Lokantaya girişte dev bir çınar ağacı sizi selamlıyor. En az otuz yaşında olduğu düşünülen çınar, yörede ‘lapık-lopık’ diye bilinen doğal çınarlardan farklı. Çınarın, eski işletmeciler tarafından dikildiği tahmin ediliyor. Sarp kayalıklardan dökülen buz gibi soğuk sular, şanslıları, minik damlacıklarıyla öpüyor. Su, lokantanın açık alanında yolculuğa çıkarak müşterilere ferahlık veriyor. Masaların kıyısından dolanan su, karpuz-kavunları serinletiyor. Buz gibi su, yiyecek ve içecekleri korumanın etkili yöntemlerinden biri oluyor.
Lokantada ilk tercihiniz, ceviz ağacının gölgesi olmalı. Ceviz, çınar ve elma ağacı, zor günleri birlikte atlatmayı başarmış ağaçlardan. Onlar, sıkıntılı bir dönemin tanığı ve değerli bakiyelerindendir.
Lokantanın az ilerisindeki kayalıkta kırk-elli dolayında arı kovanı yan yana sıralanmış. Kayalıktan havalanan arılar, Pülümür Vadisi’nin zengin bitki örtüsünden şifa üretiyor.
Zağge Lokantasında ızgara, tava, sulu yemek, salata, tatlı, soğuk-sıcak içecekler vb. türde çeşitli yemekler müşterilerin beğenisine sunuluyor. Müşteriler, genelde, yörenin kaliteli etiyle yapılan kavurma türlerini tercih ediyor.
Zağge, Pülümür Vadisi ile Pülümür Çayı’nı merak edenlerin soluklanabileceği bir doğa harikasıdır. Pülümür-Tunceli kara yolunun 42. km’sindeki Zağge Lokantasının çalışkan ve güler yüzlü çalışanları, doğa tutkunlarının yolunu gözlüyor.
(Nazımiye Zağge, 30 Temmuz 2019)