SUSUZ YAYLACIK KÖYÜNDEN CENGİZ MALKOÇ/DOĞU EKSPRESİ’YLE KARS’TA BAŞLAYAN UZUN YOLCULUĞUN OTUZUNCU YILI

Susuz Yaylacık köyünden otuz yıl önce Doğu Ekspresi'yle düşmüştü yola, sırtında yün yatağı, çantasında malası...
Susuz Yaylacık köyünden otuz yıl önce Doğu Ekspresi’yle düşmüştü yola, sırtında yün yatağı, çantasında malası…

 

1989 yılıydı.  Soğuk kış mevsiminin hüküm sürdüğü günlerdi. Gün yeni ışımaya başlamıştı. Susuz’un Yaylacık (Pertik)  köyünden hareket eden Ford minibüse binmişlerdi. Minibüsün camları buz tutmuştu. Buzları tırnaklarıyla kazıyan birkaç  yolcu,  çevreyi seyrediyordu. Minibüs sürücüsü, yolda bekleyen diğer yolcuları da alınca araçta boş yer kalmadı.  Ayakta kalan  yolcular taburelere oturdu.  Yüksek sesle konuşan yolcuların tamamı köylülerden oluşuyordu. Bazıları 13 km ilerdeki Susuz’da inecekti. Alışveriş yapılacak, Hükûmet Konağında resmî işler görülecekti. Hastalar doktora muayene olacaktı. Bazı yolcular ise Kars’a gidecekti.

Kent merkezinde halledilmesi gereken işleri olanlar 38 km uzaklıktaki Kars’a gidiyordu.

Minibüs Susuz’da kısa süren bir mola verdi. Yola devam edecek yolcular çay içmek için acele ediyordu. Bunlardan biri de o sırada 26 yaşında olan Cengiz Malkoç’tu.  Eşi ve üç çocuğu arabadan inmemişti. Çayını hızla yudumladı. Dilinin altında sakladığı Erzurum küp şekeriyle kıtlama içiyordu. 

Bakkaldan çocuklarına birer bisküvi aldı.

Üç çocuklu ailenin rotası Kocaeli/Derince’ydi. Kars Tren Garından, Derince’ye gideceklerdi. Minibüs bagajında onlara ait tek eşya, yataktı. Minibüs sürücüsü kalın yün yatağı sıkıca bağlamıştı. Yaylacık’tan ebediyen ayrılan beş nüfuslu ailenin tek varlığı, yün yataktı.

Her şey köyde kalmıştı artık.

Kars Tren Garında minibüsten indiler. Baba, yatağı sırtladı. Hep birlikte gar binasına doğru yürümeye başladılar. Biletler alındı. Birkaç saat beklediler. Doğu Ekspresi’yle, uzun sürecek yolculuk başlamıştı artık. Çocuklar için bu yolculuğun anlamı neydi, bilen yok. Erkenden uyandırılmışlardı o gün. Yorulmuşlardı. Nereye, niçin gittiklerini bilecek yaşta değillerdi. Anne ve baba, endişeliydi. Hızlanan tren, onları, geriye dönüşü olmayan yeni bir yaşama hazırlıyordu.

 

Kars Tren Garı (Tarihi mirasa duyulan ilkel öfkenin kurbanı)
Kars Tren Garı (Tarihi mirasa duyulan ilkel öfkenin kurbanı)
Susuz Yaylacık köyü (Fotoğraf: Kars Susuz Yaylacık Köyü)
Susuz Yaylacık köyü (Fotoğraf: Kars Susuz Yaylacık Köyü)

DERİNCE TREN İSTASYONU

Uzun ve yorucu bir yolculuğu ardından Derince Tren İstasyonunda trenden inerler. Cengiz Malkoç, sırtındaki  yatakla birlikte Deniz Mahallesi’nden ağır adımlarla geçer. Çocuklar, meraklı bakışlarla  Derince’yi keşfetmeye çalışırlar.

Malkoç ailesi bir süre Derince’de amca Nusrettin Malkoç’un evinde kalır. Derince’ye yerleşince  dört elle işe sarılır. İnşaatlarda bulabildiği her işi yapar. Asıl mesleği sıvacılıktır.  Elde mala inşaattan inşaata  koşar. Sıvacılıkta bir ömür geçirir. Altı yıl önce sıvacılık mesleğine nokta koyar. Körfez’de kaldırım taşı üreten bir iş yerinde bekçiliğe başlar. Bekçilikte altıncı yılını doldurmuş. Haftanın  yedi günü çalışıyor.  Pazar hariç,  her gün 17.00-08.00 saatlerinde görev başındadır.  Cumartesi  saat 17.00’de başladığı işten, pazartesi saat 08.00’de ayrılıyor. Aynı gün saat 17.00’de tekrar işe dönüyor. Günlerini dört metrekarelik sac kulübede geçiriyor. Kulübe yazın sıcak, kışın soğuk oluyor. İş yerine, Derince Fatih Mahallesi’ndeki evinden yürüyerek gidip geliyor.

  

Yaylacık Köyü İlkokulu öğrencileri, 1990-1991(Fotoğraf: Süleyman Sakarya)
Yaylacık Köyü İlkokulu öğrencileri, 1990-1991 (Fotoğraf: Süleyman Sakarya)

DÖRT METREKARELİK KULÜBEYE SIĞMAYAN HÜZÜN

Onun dört metrekarelik kulübesinin kapısını çaldığımda saat 09.00’du. O gün rahatsızlanmıştı. Ağır hareket ediyordu. Her gün  gürültüyle geçen yüzlerce sarı kamyon kulübeyi toza boğuyordu.  Kirlilik ve gürültü, yaşamının bir parçası olmuştu. Hastalansa da işe gitmek zorundaydı. Yıllık izin vb. lüksleri yoktu. Tek yıllık iznini üç yıl önce yitirdiği ağabeyinin cenazesine katılmak amacıyla kullanmış, Susuz’a gitmişti.  Bir kişinin zor sığabildiği kulübeye göz gezdiriyorum. Kulübede sünger bir yatak, yastık, birkaç battaniye,  elektrikli soba, el feneri, su ısıtıcısı, çay bardakları, çay-şeker, çiviye asılı havlu, 37 ekran tüplü TV, Boğaziçi Limon Kolonyası, askıya asılı giysiler ve bir de poşetteki ilaçlar dikkatimi çekiyor. Kulübedeki tüm eşyalar ona aitmiş. İlaçları merak ediyorum. Memleketinden koptuktan sonra tansiyon hastası olmuş. Fıtık ameliyatını ertelemek zorunda kalmış.  

Cengiz Malkoç'un altı yıldır kaldığı dört metrekarelik kulübe (Yılın yarısından fazlasını bu kulübede geçiriyor!)
Cengiz Malkoç’un altı yıldır kaldığı dört metrekarelik kulübe (Yılın yarısından fazlasını bu kulübede geçiriyor!)

   

Cengiz Malkoç, babası Merdali Malkoç’u  yitirdiğinde 15 yaşındaydı. Şimdi 56 yaşında. Derince’ye 26 yaşında, yatağını sırtlayıp gelmişti. Birleştirilmiş sınıflı Yaylacık Köyü İlkokulu  diplomasını yanına almayı aklına  bile getirmemişti.  Sermayesi neydi peki? Susuzlu sıvacının sermayesi ahşap saplı mala, şap malası, süngerli mala, zımpara malası, plastik saplı çelik alçı malası, sıva süngeri, sıvacı küreği, sıva ve alçı teknesinden ibaretti.

Dokuz kardeşle başlamıştı yaşama. Onların üçü yok artık. Babasını,   üç kardeşini ve yakınlarını Yaylacık Köyü Mezarlığına  emanet etmiş. Derince’ye üç çocukla gelmişti,  şimdi dört çocuk babası. Umut, biraz da endişeyle düşmüşlerdi yola. Doğu Ekspresi onları Derince’ye ulaştırdığında Yaylacık bellekten kazınmayan hatıraydı. Otuz yıl sadece ömürden çalmaz, evler yıkılır, ağaçlar kurur, köyler yalnızlığa mahkûm edilir.  Onun  Yaylacık köyünde kalabileceği bir evi, ekebileceği bir tarlası yok artık. Köyde hemen her şeyini yitirmiştir. Sakinlerini kente kaptıran köy yoksullaşmıştır. Cengiz Malkoç, yoksullaşan köyün gurbetteki bakiyelerindendir.  Kocaman elleriyle yaşamın zorluklarına kafa tutan bu sıva ustası,  köyünü yitirdiğinde yoksulluğun en koyusunu yaşamıştır. Yaylacık ve  Susuz, Cengiz Malkoç  için  köy mezarlığındaki hüzündür.

Cengiz Malkoç, köye duyduğu özlem ne zaman sona erecek?
Cengiz Malkoç, köye duyduğu özlem ne zaman sona erecek?

 

 

Yaylacık İlköğretim Okulu öğrencilerinin mutluluğu  Türkiye’yi  ısıtıyor  (Fotoğraf: Nihal Erol Altıntuğ)
Yaylacık İlköğretim Okulu öğrencilerinin mutluluğu Türkiye’yi ısıtıyor (Fotoğraf: Nihal Erol Altıntuğ)

(Körfez, 17 Mayıs 2019)

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    • Ekim 11, 2024
    • 27 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜNDE BEYCELİ  BİR GELİN: GÜLÜZAR FIRAT

    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

    • Ekim 8, 2024
    • 23 views
    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ’NÜN GÜLEN YÜZÜ İRFAN DİKME’YE ACI VEDA

    • Eylül 27, 2024
    • 79 views
    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ’NÜN GÜLEN YÜZÜ İRFAN DİKME’YE ACI VEDA

    HAYRİ SARI’NIN  “CESUR YANLIŞLAR”I, İYİMSERLİĞİ VE UMUDU  BESLİYOR

    • Eylül 23, 2024
    • 52 views
    HAYRİ SARI’NIN  “CESUR YANLIŞLAR”I, İYİMSERLİĞİ VE UMUDU  BESLİYOR

    ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

    • Eylül 15, 2024
    • 76 views
    ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

    PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA

    • Eylül 15, 2024
    • 43 views
    PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA