Emlak Konut, 17 Temmuz 2017 tarihli sözleşmeyle Kocaeli Körfezkent Ticaret ve Kur’an Kursu İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme (Körfezkent Çarşı) ihalesini AHES İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ’ye verdi. İhaleyi alan şirket, 11.922,37 m²’lik arsaya 35.077,00 m² inşaat yapacak. Bu da arsanın üç katına denk geliyor! Sözleşmeye göre 49.041.053,00 TL değer biçilen inşaatın 27 Ocak 2019 tarihinde tamamlanması gerekiyordu.
İnşaat bitmedi, hâlâ devam ediyor!
Emlak Konut, Körfezkent’teki açık alanların nerdeyse tamamını betonlaştırma başarısı gösteren güzide kuruluşlarımızdan. Körfezkent Çarşı, Körfezkent 1. Etap’ın doğusundaki açık alana inşa edildi. Böylece, 5 bine yakın konutun olduğu Körfezkent’te okul, kültürel kurum ve park için açık alan bırakılmadı. İş merkezleriyle, Körfezkent’in soluğu kesilmiş oldu. Son olarak, bir türlü bitirilemeyen Körfezkent Çarşı inşaatıyla bölge yerleşim özelliğini adım adım yitirmeye başladı.
SAHASI OLMAYAN İNŞAAT
İnşaat, duvarlardan ibaret değildir. İnşaatlarda, çalışma ve malzemelerin saklanması için uygun alanların ayrılması gerekir. Bu durum, iş makineleri için de geçerlidir. İnşaat çalışmaları, inşaat izni verilen sahayla sınırlıdır. Vatandaş Hayati Ayhan’ın uymakla yükümlü olduğu bu kuralın, TOKİ-Emlak Konut için bağlayıcılığı yoktur! Emlak Konut’un inşaat alanı sınırsızdır! O alan bütün Türkiye’dir! Belediyeler, TOKİ/Emlak Konut’un yaptırdığı inşaatların yanından bile geçememektedir. Yola kum dökülmüş, iş makineleri kaldırımın anasını ağlatmış, caminin önündeki kaldırım nalbur dükkânına çevrilmiş, kamuya ait yol iki yıl boyunca ulaşıma kapatılmış ne fark eder! Yeter ki işin içinde TOKİ olsun! TOKİ-Emlak Konut, kente ve kentliye saygıda kusurun mükemmel bir örneğidir.
Körfezkent Çarşı, Emlak Konutun, insana ve çevreye duyarsızlığının alametifarikasıdır.
ULAŞIMA KAPATILAN YOL
Körfezkent Çarşı, alanı olmayan inşaat olarak tanımlanabilir. Alan yok diye inşaat duracak değil ya! Çevredeki yollar, kaldırımlar ne güne duruyor! Kamuya ait yolların, açık alanların, kaldırımların inşaat süresince işgal edilmesinin Emlak Konut açısından yadırganacak bir yanı bulunmamaktadır. Arsanın tamamına yakınını yapılaşma için kullanan Emlak Konut, inşaat malzemelerini yola ve kaldırımlara yığmaktadır. İnşaatın dört tarafında, yola ve kaldırımlara gelişigüzel saçılan yapı malzemeleri, kural tanımayan inşaat canavarının utanç mirasıdır. .
Körfezkent Çarşı inşaatı başladığı tarihte, Emlak Konut Camisinin önünden geçen yol ulaşıma kapatılmıştı. Yol o günden beri kapalı! Trafik zabıtası için yolun ulaşıma kapatılmasının ne önemi var, elbet bir gün açılır! İnşaatın doğusundaki yolun bir şeridi de uzun süre işgal altında tutulmuştur. Emlak Konut, ihtiyaç duyduğunda, iş merkezinin önündeki yolu da trafiğe kapatabilmektedir. Sözgelimi 15 Mayıs’ta, vinç vb. iş makinelerinden dolayı, Körfezkent’in ana yolu saatlerce ulaşıma kapatılmıştır. Bunun için herhangi bir izin alındığını öne süren varsa, kamuoyunu aydınlatmalıdır.
KALDIRIMLAR İŞGAL ALTINDA
İnşaatla birlikte, kaldırımlar kullanılamaz hâle getirilmiştir. Malzeme işgalinden, orta kaldırımlar (refüj) da payına düşeni almıştır. Körfezkent Taksi durağının karşısındaki orta kaldırımın tamamı malzeme deposuna dönüştürülmüştür. Kum, çimento, mermer, tuğla, beton boru, parke, yalıtım malzemesi vb. akla gelebilecek hemen her tür yapı malzemesi, Körfezkent Çarşının etrafındaki kaldırımlara yığılmıştır. İş yerinin önündeki kaldırıma masa koyan esnafa ceza kesen belediyelerin, Emlak Konutun malzeme sergisine gösterdiği hoşgörü takdire şayandır!
KALDIRIMA GÜVENLİK KULÜBESİ
Emlak Konutun, inşaatın güvenliğinden sorumlu bekçi için kaldırıma ‘inşa’ ettiği kulübe yaratıcı zekâ ürünüdür. Dev kuruluş, bekçi kulübesini Emlak Konut Camisinin ön tarafındaki kaldırıma kondurarak büyük masraftan kurtulmayı başarmış! Söylentilere göre, kuruluşun yer tercihinde, halkımızın kaldırımlara tenezzül bile etmemesi etkili olmuş!
NİKOMEDİA’YA AĞIT
Körfezkent Çarşı, kentleri beton yapılardan ibaret sanan inşaat magandalığının kente ve kentliye zincir salladığı ‘talimgâh’lardan biridir. Bu ‘talimgâh’ta, kente ve kentliye saygının zerresinden eser yoktur. Türkiye’nin zengin mimarlık birikimini ranta kurban edenler için Nikomedia’nın bir anlam ifade etmediği açıktır.
(Körfezkent, 15 Mayıs 2019)