İOANNA KUÇURADİ VE MİLLÎ EĞİTİM

 

İOANNA KUÇURADİ VE   MİLLÎ EĞİTİM

 

 

 

Hüseyin Canerik

 

 

 

Bu yazıda, 12-20 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 35’inci Uluslararası Kitap Fuarı’nda ‘Onur Yazarı’ olarak açıklanan Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin Türk millî eğitim sistemi ile ilgili eylemlerine ışık tutulmaktadır. Yazıyla,  Türk millî eğitiminin genel amaçlarından Atatürk milliyetçiliği, Türk, vatan, millet,  aile, millî  birlik  ve  bütünlük vb. ifadelerin çıkartılmasını savunan  Kuçuradi’nin, Soros’un Açık Toplum Enstitüsü tarafından 500 bin Avro’yla finanse edilen ‘Ders Kitaplarında İnsan Hakları’ projesindeki rolüne dikkat çekilmektedir.

 

24671_151_11

 

         Prof. Dr. İoanna Kuçuradi

 

      “TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından gerçekleştirilen 35’inci Uluslararası Kitap Fuarı bu yıl 12-20 Kasım arasında yapılacak. Teması ‘Felsefe ve İnsan’ olarak belirlenen fuarın ‘Onur Yazarı’ ise filozof-akademisyen Prof. Dr. İoanna Kuçuradi.

          Kitap Fuarları Danışma Kurulu tarafından alınan kararla filozof-akademisyen Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ‘Onur Yazarı’ olarak katılacak. Fuar süresince Kuçuradi’nin yaşamı ve eserleri üzerine, kendisinin de katılımıyla çeşitli paneller ve etkinlikler düzenlenecek.” (Vatan Gazetesi).

      Halit Payza’ya göre, Prof. Dr. İoanna Kuçuradi bizden biridir ve felsefeyi yaşamsallaştırmış sayılı bilim kadınlarımızdandır. Payza, İskenderiye’nin  Hypatia’sı varsa bizim de İoanna Kuçuradi’mizin olduğunu, onun için Anadolu’nun Hypatia’sı diyebileceğimizi belirtmektedir (Aydınlık Kitap, 11 Kasım 2016, Sayı: 237).

       Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin, küreselleşmeyle birlikte gündeme gelen millî eğitimi tasfiye operasyonuna destek verdiğinden yeterince haberdar olunmadığı anlaşılıyor. Kuçuradi’nin felsefeyle ilgili çalışmaları konusunda söylenenlere bir itirazımız olmamakla birlikte eğitimin millî niteliğini hedef alan faaliyetlerdeki  rolünün sorgulanması gerektiği açık.

    Soros Projesine Destek

    Kuçuradi, Soros’un Açık Toplum Enstitüsü tarafından 500 bin Avro’yla desteklenen Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi’ne destek vermiştir (Canerik, 2005, s. 32). 2003 yılında, proje kapsamında, 190 ders kitabı  taranmıştır.  Yürütülen proje sonucunda hazırlanan makalelerde, ders kitaplarında yer alan “vatan için ölürüz”, “şehitlik”, “Türk”, “millî güvenlik”, “yıkıcı ve bölücü tehditleri yok etmek”, “millî birlik ve beraberlik”, “devlet ve millet bütünlüğü” vb. ifadelerin insan haklarına aykırı olduğu öne sürülmüştür (Anonim, 2003, s. 66, 158,  170, 171, 234, 235 vd.). Sözü edilen projeye, dönemin Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de destek  vermiştir. Projeden sonra  Millî Güvenlik ve  Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi  dersleri kaldırılmıştır! (Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için Hüseyin Canerik’in, Öğretmen Dünyası’ndaki  Millî Güvenlik Dersi Neden Kaldırıldı?, Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Neden Kaldırıldı?-Eylül 2005 tarihli 309. sayı- yazıları ile  Zeki Sarıhan’ın, Öğretmen Dünyası’nın Nisan 2005 tarihli sayısında yayımlanan Ders Kitaplarında Yok Edilmek İstenen Yurtseverlik yazısı  ve   Emperyalizm Ulusal Eğitime Meydan Okuyor kitabına bakılabilir).

      Millî Eğitime Savaş

    Kuçuradi, eğitimin millî niteliğine karşı yürütülen mücadelede de önemli görevler üstlenmiştir. Batı dayatmalarıyla yürütülen ve dönemin yetkililerinin  himayesinde gerçekleştirlen program geliştirme toplantılarının önemli katılımcılarından biri de Kuçuradi’dir. Friedrich Ebert Vakfı (Alman) ile  Açık Toplum Enstitüsü (Soros)nün de  görev aldığı   (Canerik, 2005, s. 37-39) çalışmalara katılan Kuçuradi, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’ndaki Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçlarından Türk milleti,  Türk toplumu, vatan, millî  birlik  ve  bütünlük  vb. kavramların kaldırılması gerektiğini savunmuştur (Canerik, 2005, s. 44, 45, 46).

      1739  sayılı Millî Eğitim Temel  Kanunu’nda Türk milli eğitiminin amaçları  şöyle  tanımlanmaktadır:
     Genel amaçlar: 
      “Madde 2 – Türk Milli Eğitiminin genel amacı, Türk Milletinin bütün fertlerini,
          1. (Değişik: 16/6/1983 – 2842/1 md.) Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasada  İfadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı;Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek;
          2. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;
           3. İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirerek gerekli bilgi, beceri,davranışlar ve  birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak; Böylece bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk Milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır
.
           II – Özel amaçlar:
        Madde 3 – Türk eğitim ve öğretim sistemi, bu genel amaçları gerçekleştirecek şekilde düzenlenir ve çeşitli derece ve türdeki eğitim kurumlarının özel amaçları, genel amaçlara ve aşağıda sıralanan temel ilkelere uygun olarak tespit edilir.”

       Kuçuradi’nin Önerdiği Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları

      Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı İoanna Kuçuradi,  MEB  yetkililerinin de  yer aldığı bir  toplantıda,  Türk millî eğitiminin genel  amaçlarının  yeniden  düzenlenmesi ile ilgili  oluşturulan  metni  toplantıya sunmuştur:

    “Türk Millî Eğitiminin genel amaçları, kişilerin;  

       Bedensel, duygusal, düşünsel ve etik  bakımlardan  dengeli  bir şekilde  gelişmiş,  kendine  saygısı olan,  özgür ve yaratıcı düşünme gücüne sahip; insan haklarına ve başkalarının  insan onuru ile haklarına  saygılı, iletişim kurabilen, adil ve barışçıl  bir dünya için  dayanışmaya hazır,  sorumluluk  taşıyabilen,  önyargısız, dürüst, hoşgörülü kişiler olarak  yetişmelerine,

     Yeteneklerini geliştirerek ve gerekli  bilgisel donanımı  edinerek kendilerini mutlu kılacak, çevrelerinin, ülkelerinin   ve bir bütün olarak dünyanın  sorunlarının çözümüne  ve  çağdaş uygarlığın  gelişmesine katkıda bulunabilecekleri   bir  meslek  sahibi olmalarına,

     Laik, demokratik,  sosyal bir hukuk devleti olan, insan  haklarına  dayalı Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Atatürk   devrimine sahip çıkan ve bu amaçla  ülkenin yönetimine  katılan yurttaşlar  olarak yetişmelerine olanak  sağlamaktadır.” (Canerik, 2005, s. 45).

      Kuçuradi’nin önerdiği metinde Atatürk milliyetçiliği, Türk milleti,  Türk toplumu, Türk vatandaşları, Türk eğitim ve öğretim sistemi, vatan, aile, millî  birlik  ve  bütünlük, manevi, ahlaki vb. ifadeler yer   almamaktadır.

          Tarihin Hükmü

          Türk mileti, eğitimin laik ve millî niteliğine karşı yürütülen operasyonlar için Soros’tan ‘harçlık’ alan akademisyenleri, MEB’in tepesinde iş tutan cemaatçilerle kol kola demokrasi mücadelesi veren aydınları yakından tanımaktadır.

       Türkiye, millî eğitimi tasfiye operasyonlarında   görev alan piyonlarla mücadeleye mecburdur ve bu mücadeleyi başarmaya mahkûmdur! Tarihin hükmü budur!

       Soros’larla iş tutanların  vatana ve millete karşı işledikleri yüz kızartcı suçlara Cumhuriyet hukukunun da bir cevabı olacaktır!   

 Kaynakça

 Anonim. (2003). Ders Kitaplarında İnsan Hakları: Tarama Sonuçları, İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.

 Canerik, H. (2005). Küreselleşmenin Eğitim Programı, Ankara: Bağımsızlıkçı Aydınlanmacı Halkçı Eğitim Derneği Yayını, Yayın Nu: 4.

 http://vatankitap.gazetevatan.com/haber/35_uluslararasi_istanbul_kitap_fuarinin_onur_yazari_aciklandi/1/24671   Erişim: 10.08.2016    (Vatan Kitap).

 Payza, H. (2016). İstanbul Kitap Fuarı Onur Konuğu: Ioanna Kuçuradi, Aydınlık Kitap, 11 Kasım 2016, Sayı: 237.

 Körfez, 12.11.2016

 

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ ÇAĞILE VE DEMİRE YAYLALARINDAN ESİNTİLER

    • Aralık 4, 2024
    • 4 views
    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ ÇAĞILE VE DEMİRE YAYLALARINDAN ESİNTİLER

    TERCAN ESENEVLER KÖYÜNDEN ACILI BABA İMAM DÜZ,  TERCAN KÖKPINAR ORTAOKULU  ÖĞRENCİSİ 12 YAŞINDAKİ OĞLU ALİ KAMİL DÜZ İÇİN ADALET ARAYIŞINDA

    • Aralık 1, 2024
    • 34 views
    TERCAN ESENEVLER KÖYÜNDEN ACILI BABA İMAM DÜZ,  TERCAN KÖKPINAR ORTAOKULU  ÖĞRENCİSİ 12 YAŞINDAKİ OĞLU ALİ KAMİL DÜZ İÇİN ADALET ARAYIŞINDA

    CUMHURİYETİN EĞİTİM  SAVAŞÇISI NAZIM MUTLU, “EĞİTİMİMİZİN KARŞI DEVRİMLE SINAVI”YLA  EMPERYALİZM VE İŞ BİRLİKÇİLERİNE MEYDAN OKUYOR

    • Kasım 28, 2024
    • 24 views
    CUMHURİYETİN EĞİTİM  SAVAŞÇISI NAZIM MUTLU, “EĞİTİMİMİZİN KARŞI DEVRİMLE SINAVI”YLA  EMPERYALİZM VE İŞ BİRLİKÇİLERİNE MEYDAN OKUYOR

    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    • Kasım 19, 2024
    • 23 views
    PÜLÜMÜR MEZRA KÖYÜ PİŞİ DERESİ  KIYISINDA ULU BİR CEVİZ  AĞACI

    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    • Kasım 5, 2024
    • 51 views
    PÜLÜMÜR EFEAĞILI KÖYÜNDE  HÜSEYİN (ALİ) ŞANLI’NIN  110 YAŞINDAKİ EVİNDEN ARTAKALANLAR

    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ

    • Ekim 30, 2024
    • 1431 views
    ORTAOKUL FOTOĞRAFLARIMIZ