ERZİNCAN BUĞDAY MEYDANI’NDAN NOTLAR

 

Erzincan Buğday Meydanı
Erzincan Buğday Meydanı

1906 yılında Erzincan’dan ayrılan Erzincan Askeri Rüştiyesi öğrencisi Fikret,  kentte geçirdiği son geceyle ilgili  duygu ve düşüncelerini şöyle ifade eder:

“Erzincan’da son gecem bu. … Yürüyorum. Taze ekmek kokuları geliyor burnuma. Çarşı fırınları çoktan ateşlerini yakmış, has undan ekmekler pişiriyorlar az sonra uyanacak Erzincan halkı için. Şafak az sonra sökecek demektir bu. Doğacak günün Pazar olduğunu anımsıyorum. Haftalık pazar kurulacak yine Buğday Meydanı’na. Cıvır cıvır  sesler evimizin içine  dolacak  hava kararıncaya dek. Ama ben duymayacağım. Kalabalığı da görmeyeceğim. Geleceğin bana neler hazırladığını bilmeden, İstanbul’a gitmek üzere ayrılacağım doğup büyüdüğüm şehirden…. Erzincan’a mihman olduğum son geceydi bu. O da bitti.” (Selma Fındıklı, Saray Meydanı’nda Son Gece, s. 7,  12, 34, 35).

Fikret’in çocukluğunda, Buğday Meydanı’nda Pazar günleri pazar kurulurdu. Fikret’in pazara yakın iki katlı evi  o gün cıvıl cıvıl olurdu. Fikret, Erzincan’a,  Buğday Meydanı’nın o şanslı evini bırakarak veda etmiştir. Buğday Meydanı’nın cıvıltısı, Fikret’i İstanbul’a kaptıran evin tek tesellisi olmuştur.   

28 Ekim’de, yazı aratmayan bir günde, Buğday Meydanı’ndayız. Şimdi haftanın ilk günü, yani Pazartesi günü kuruluyor pazar. Meydanda, anne-babasını çocuk yaşta kaybeden Fikret’in izini sürüyoruz. Aradan 113 yıl geçmiş! Fikret, pazar kurulmadan önce yola çıkmıştı. O sabah kurulan pazardan eve yayılan sevince ortak olamamıştı. Erzincan’da has undan yapılan taze ekmek kokusunu içine çekememişti. Onun 113 yıl önce veda ettiği Buğday Meydanı’nda bugün unutulduğu düşünülen sıcak ekmek kokusunu içimize çekiyoruz.

 

Erzincan Buğday Meydanı (Cimin'i, Kelkit’i, Pülümür'ü birleştiren dostluk iklimi)
Erzincan Buğday Meydanı (Cimin’i, Kelkit’i, Pülümür’ü birleştiren dostluk iklimi)

Her Pazartesi günü kurulan pazarla Erzincan Buğday Meydanı şenleniyor. Çevre köyler ve beldelerden (Değirmenliköy, Yalnızbağ, Çağlayan, Kalecik, Girlevik, Mollaköy, Yalınca, Altınbaşak, Karatuş, Yamaçlı, Beşsaray, Söğütözü vd.), Tercan’dan, Kelkit (Gümüşhane)’ten, Otlukbeli’den,  Çayırlı’dan, Üzümlü (Cimin)’den, Kemah’tan, Kemaliye’den, Pülümür (Tunceli)’den Buğday Meydanı’na taşınan ürünler Erzincanlıların beğenisine sunuluyor.   Pülümürlüler ve Kelkitliler, pazarda Erzincanlıları yalnız bırakmıyor. Ciminli bir köylü tezgâhındaki üzümü Pülümürlü köylüye satmıyor, sanki bedava veriyor. El sıkışıyor köylüler… Gözleri gülüyor Kelkitli bir kadının, yaşlı bir kadından bir çift çorap alırken. Fötr şapkalı bir köylü, bıyıklarını burarak ağır adımlarla pazarı dolaşıyor. Acelesi yok. 

Erzincan Buğday Meydanı
Erzincan Buğday Meydanı

Bir otomobilin arka bagajı giyim mağazasına dönüştürülmüş. Bazı elbiseler kapıya asılmış. Takım elbise tezgâhının önünde köylüler birikiyor. Telaşsız ve rahat insanlardan oluşan bir topluluk, satıcıya kulak veriyor. Bir başka tezgâhta Tercan tereyağı satılıyor. Satıcı, ürününden emin. Gözlerim Esenevler’in o güzel insanlarını arıyor.

Mikrofondan pazara yayılan bir ses, âdeta ölümsüzlüğü müjdeliyor! Ellili yaşlarda bir pazarcı, mikrofondan, öğütülmemiş zencefile benzeyen, Şifalı Adam Otu’nun yararlarını anlatıyor. Prompterden akan yazıları okuyarak ‘konuşan’ siyasetçilerden daha yetenekli olduğu kesin! Çevresine toplanan meraklıları, sözü edilen baharat hakkında bilgilendiriyor:

Romatizma, kireçlenme, bel ağrıları, bel fıtığı, boyun fıtığı, sinüzit, baş ağrısı, ayak arasında mantar, kuru kaşıntı, mide ağrıları…

Şifalı Adam Otu, hemen her derde devaymış meğer! O sırada  belimi yokluyorum. Bir süredir peşimi bırakmayan bel ağrılarını hatırlıyorum. Denemenin ne zararı olabilir… Yaşlı bir köylü benden önce davranıyor. Sağ bacağını dizine kadar sıyırıyor. Diz kapağının sağındaki  yara izi dikkat çekiyor. Kim bilir ne zamandan kalma… Fotoğrafını çekmek için izin istiyorum. Tereddütsüz, ‘çek’ diyor. ‘Ot’u bacağına sürüyor. Birkaç  meraklı,  yaşlı adamın  ayak üstü tedavisini izliyor.

Erzincan Buğday Meydanı'nda 'Şifalı Adam Otu'  da satılıyor
Erzincan Buğday Meydanı’nda ‘Şifalı Adam Otu’ da satılıyor

Bastonunu ve beyaz çuvalını sol koltuğunun altına sıkıştıran köylü henüz bir şey almamış. Fötr şapkalı, gözlüklü köylünün zaman sorunu yok. Saatime bakıyorum, 11.39…

Daha vakti var.

Tezgâhı sandalyeden ibaret bir satıcının vitrininde  kibritten başka bir şey bulunmuyor. Sermayesi, birkaç kutu kibrit… Yetmişli yaşlardaki kibritçi oldukça yorgun görünüyor. Onun solunda yaşı seksene dayanmış bir kadın, yere serdiği örtüyü tezgâh olarak kullanıyor. Başındaki kahve rengi şal ve üst üste giyindiği elbiselerden, üşüdüğü anlaşılıyor. Kederli kadın, şalının altında beyaz tülbent takmış.  Yaşlılık lekeleri her iki elinde ve yüzünde belirgin. Ellerini dizlerinin üstüne koymuş, sessiz sedasız müşteri bekliyor. Tezgâhında çoğu el emeği çorap, patik, şapka, lif, vb. ürünler yer alıyor.  Karatuşlu Hasan’ın dükkânının önündeki tezgâhta sadece sarımsak satılıyor. Sarımsak tezgâhında uzun saçlı bir pazarcı göze çarpıyor. İki ayrı tezgâhta kilosu 12 liradan hamsi satılıyor. Balıkları sıcaktan korumak amacıyla buz kullanılıyor. Balıkçılar, hamsiyi temizlemiyor.

Erzincan Buğday Meydanı'nda kurulan bir sarımsak tezgâhı
Erzincan Buğday Meydanı’nda kurulan bir sarımsak tezgâhı

Buğday Meydanı’ndaki pazarda yok yok! Kuşburnu, kuşburnu marmeladı, dut, pekmez, bal, tereyağı, tulum peyniri, çökelek, kuru kayısı, kuru fasulye, sebze ve meyve vb. Ekim ayının son günleri, ama hâlâ Erzincan (Cimin) üzümü  5-6 liraya alıcı buluyor.

Buğday Meydanı, pazardan ibaret değil kuşkusuz… Alanı çevreleyen tek katlı dükkânlar, kahvehaneler, irili ufaklı iş yerleri, lokantalar, insanda, küçük bir Anadolu kasabasında olduğu duygusu yaratıyor. Kardeşler Lokantasının ucuz ve kaliteli döneri, iştah açıcı… Köylüm Berberinin  saygılı çalışanları, koltukta şekerleme için elverişli koşullar yaratıyor. Yorucu bir yolculuktan sonra koltuğa oturanlar arada bir kestiriyor.  

Sıcakta kat kat giyinmiş, yaşı seksene dayanmış bir kadın el emeği ürünlerini sergilemiş (Sakın hasta olmasın!)
Sıcakta kat kat giyinmiş, yaşı seksene dayanmış bir kadın el emeği ürünlerini sergilemiş (Sakın hasta olmasın!)

Buğday Meydanı, çarpık kentlerde bunalan insanların nefes alabileceği bir mekândır. Erzincan, benim için Buğday Meydanı’dır. Meydan, çocukluğumuzda Erzincan’da alışveriş denilince akla ilk gelen yerlerden biriydi. Kent merkezindeki gösterişli lokantalar ve AVM’lerde asla bulamayacağınız huzuru, bu tarihî alanda bulabilirsiniz.   

Fikret’in 113 yıl önce ayrıldığı Buğday Meydanı’na veda ediyoruz… Burada hemen her şey olduğu gibi duruyor. Taze kavrulmuş leblebi kokusu, sıcak insan eli, telaşsız insanlar… Size uzatılan sıcak bir dostluk eliyle yüreğiniz ısınıyor.  Buğday Meydanı’nda, 113 yıl sonra, Fikret’in evine dolan o cıvıltıyla büyüyor sevincimiz.  

Erzincan Buğday Meydanı
Erzincan Buğday Meydanı
Erzincan üzümü olmadan olmaz!
Erzincan üzümü olmadan olmaz!
Çevresine neşe saçan bir köylü, 'Şİfalı Adam Otu'yla derdine çare arıyor (Acaba iyileşti mi?)
Çevresine neşe saçan bir köylü, ‘Şİfalı Adam Otu’yla derdine çare arıyor (Acaba iyileşti mi?)
Erzincan Buğday Meydanı'na 1906 yılında veda eden Fikret'in izini sürmek
Erzincan Buğday Meydanı’na 1906 yılında veda eden Fikret’in izini sürmek

(Erzincan, 28 Ekim 2019)

Kaynakça:

Fındıklı, Selma. (2000). Saray Meydanı’nda Son Gece, İstanbul: Remzi Kitabevi.

  • Related Posts

    AMASYA GÜMÜŞHACIKÖY BEDEN KÖYÜNDE BİR DERSİM SÜRGÜNÜ: PÜLÜMÜR SALÖRDEK KÖYÜNDEN KEKO AHMET OĞLU HÜSEYİN ASLAN

    Hüseyin Aslan (1928-1974). Fotoğraf: Ali Rıza Aslan arşivi   Keko oğlu Ali’nin dillere destan malvarlığının, bir ailenin, daha doğrusu bir köyün kaderinde oynayabileceği rol kimsenin aklına gelmemişti. Ali Arslan (Aliye…

    PÜLÜMÜR AKDİK ŞİHAN KÖYÜNÜN ÜNLÜ FUTBOLCUSU MUSA PEKİN

    Musa Pekin, Kahramanmaraşspor formasıyla.   Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Kaçırdıkların

    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

    • Ekim 8, 2024
    • 10 views
    SORU VE YANITLARLA NARİN GÜRAN CİNAYETİ

    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ’NÜN GÜLEN YÜZÜ İRFAN DİKME’YE ACI VEDA

    • Eylül 27, 2024
    • 68 views
    PÜLÜMÜR KIRMIZIKÖPRÜ’NÜN GÜLEN YÜZÜ İRFAN DİKME’YE ACI VEDA

    HAYRİ SARI’NIN  “CESUR YANLIŞLAR”I, İYİMSERLİĞİ VE UMUDU  BESLİYOR

    • Eylül 23, 2024
    • 43 views
    HAYRİ SARI’NIN  “CESUR YANLIŞLAR”I, İYİMSERLİĞİ VE UMUDU  BESLİYOR

    ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

    • Eylül 15, 2024
    • 68 views
    ERZİNCAN SANSA VADİSİ’NDE FIRTINALARA MEYDAN OKUYAN PÜLÜMÜRLÜ DEMİRYOLCU HIDIR KELEŞ

    PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA

    • Eylül 15, 2024
    • 34 views
    PÜLÜMÜR GOMEDERİ YAYLASINA  VEDA

    PÜLÜMÜR DEREBOYU’NDA AĞLAYAN  ÇEŞME

    • Eylül 5, 2024
    • 49 views
    PÜLÜMÜR DEREBOYU’NDA AĞLAYAN  ÇEŞME