Birkaç yıl önceydi. İş makineleriyle dalmışlardı ormana. Ormandaki makilik alanları yerle bir ettiler. Paletli iş makineleriyle kocayemişleri, meşe ağaçlarını ve diğer doğal bitki örtüsünü kazıdılar. Kaç kaplumbağanın paletlerin altında ezildiği, kaç tavşanın doğal barınma alanından yoksun kaldığı onları hiç ilgilendirmedi. Çam dikeceklerdi. Çoğu yerde başarısız olan, doğal bitki örtüsünü bozarak ağaçlandırma çalışmalarında ısrar ettiler. Maliyeti yüksek bu çalışmadan, Derince Yenikent Mahallesi‘nin kuzeyindeki orman da payına düşeni aldı. Derince Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ile Barışkent Sitesi‘nin kuzeyindeki doğal bitki örtüsünü kazıyıp attılar. Yerine çam fidanlarını diktiler. Fidanların etrafını tel örgülerle çevirdiler. Fidanlar üç-dört yaşındaki çocukların boyundayken bu kez iş makineleri yeniden ormandaydı. Barışkent’in kuzeyindeki tepede kullanım dışı olan su deposunun yaklaşık üç yüz metre ilerisinde yeni bir su deposu daha yaptılar.
Çok geniş alanda, bir kısmı ilk darbeden kurtulmayı başaran orman tarumar edildi. Eski su deposuna dokunmadılar, ama yeni depo inşaatıyla ormanın hakkından geldiler! Yeni deponun çevresindeki bitki örtüsünü, birkaç yıl önce dikilen çam fidanlarıyla birlikte dümdüz ettiler! Doğal bitki örtüsünü bozarak para kazandılar. Fidan dikerek yine para kazandılar. Fidanların etrafını tel örgülerle çevirmek de Allah rızası için yapılmamıştı. O tel örgüler iş makineleri tarafından sökülüp atıldı. Fidanların büyük bölümü kökünden söküldü. Tüm bunlar yetmemiş gibi, su deposuna Fen İşleri Müdürlüğünün yanından giden yola bir yenisi eklendi! Barışkent’in üst tarafında açılan yeni yolla bitki örtüsüne bir darbe daha indirildi. Bu uygulamaya niçin gidildiğini merak edenler, Yenikent’te sıkışıp kalan inşaat sektörüne büyüteç tutabilir. Mahalledeki tüm açık alanları betonla kaplayan inşaat canavarı gözünü ormana dikmiş durumda. Barışkent‘e, Türköz‘e, Kavanlar‘a, Safir Konakları‘na ‘kardeş’ lazım! Makilik alanları inşaata açmak kolay mı? Makilik alanları sökeceksin, yerine minik çam fidanlarını dikeceksin, nalburdan tel örgü alacaksın, ‘ağaçlandırılan’ alanı koruma altına alacaksın… Tüm bunları ‘babanın hayrına’ yapmayacaksın. Araya birkaç yıl girdikten sonra belediyenin yavru inşaatlarıyla zaten imara açılan ormanlık alanlara yavaş yavaş bina konduracaksın.
Hem yıkarak hem de yaparak para kazanacaksın!
Millî kaynaklarımızı bu şekilde tüketmeye mahkûm muyuz?
Tüm bunlar olurken Orman İşletmemiz acaba ne iş yapar, diye düşünmek haksızlık mı olur? Sahi Kocaeli Orman İşletme Müdürlüğünün ne iş yaptığını bilen var mı? Kapısına kilit mi vuruldu yoksa!
(Yenikent, 30 Mart 2019)